Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Ασφυξία της χώρας, δίχως βέτο στην ΕΕ

Πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης. Κατάργηση και αντικατάσταση του «Ηρακλή» του Υπερταμείου και της ΑΑΔΕ, κατάργηση ή κούρεμα φορολογικών προπληρωμών. Βέβαιες οι πρόωρες εκλογές.

Βαρουφάκης: Ασφυξία της χώρας, δίχως βέτο στην ΕΕ

Την πρόταση νόμου του κόμματός του για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας, παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως τόνισε, πρόκειται για πρόταση εντός Ευρωπαϊκού Δικαίου, η οποία «θα ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική της φορολογικής πολιτικής και θα αντικαταστήσει τη θεσμική αρχιτεκτονική της υποτέλειας στην τρόικα, ανακτώντας και δημιουργώντας θεσμούς προστασίας των πολιτών από την επιδεινούμενη κρίση Ύφεσης-Χρέους”.

Πέρα από δομικές προτάσεις, όπως κούρεμα προπληρωμών, μείωση του ΦΠΑ, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του σχεδίου Ηρακλής, κατάργηση του Υπερταμείου και την αντικατάστασή τους από άλλες εταιρίες που θα δράσουν με γνώμονα την προστασία των πολιτών, προχώρησε σε μία σύσταση και μία παραδοχή:

- Η πρώτη αφορά στην άσκηση βέτο από την Ελλάδα στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής διότι, όπως είπε, «χωρίς αυτό η ασφυξία στη χώρα μας και σε άλλες χώρες θα είναι εξασφαλισμένη».

Επ' αυτού, σε ερώτηση του Euro2day.gr εάν πρέπει να επιδιωχθούν συμμαχίες με άλλες χώρες, ο κ. Βαρουφάκης παρέπεμψε σε εμπειρία από το 2012, όπου ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι άσκησε βέτο για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας του.

«Αμέσως ο Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός πήγαν μαζί του», είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως εάν έκανε ο ίδιο σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, «θα ακολουθούσαν κι άλλοι».

Χωρίς να αφήσει περιθώρια να το πράξει ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι «μία χώρα που θα υποστεί τη μέγιστη ζημιά έχει υποχρέωση να δράσει και μονομερώς».

- Η παραδοχή αφορά στις πρόωρες εκλογές. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «ο κ. Μητσοτάκης θα τις κάνει πριν επιβληθούν τα νέα μέτρα, το 5ο μνημόνιο».

Στο ερώτημα πότε τοποθετεί τις πρόωρες κάλπες, απάντησε: «Όταν το Βερολίνο θα σφίξει τα λουριά. Τη στιγμή που θα πρέπει να συζητηθούν τα νέα μέτρα, θα κάνει εκλογές».

Σε ερώτηση εάν προτίθεται να συζητήσει με άλλα κόμματα, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόταση νόμου που καταθέτει το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η συνεργασία με άλλα κόμματα «δεν μας αφορά, εμείς ζητάμε παλλαϊκή συστράτευση».

Όπως τόνισε: «Από το 2010 όλοι πέρασαν από κυβέρνηση, πλην ΚΚΕ και ΧΑ. Ο ελληνικός λαός μάς δοκίμασε όλους. Ουσιαστικά είχαμε μία κυβέρνηση, των Βρυξελλών».

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι η ηγεσία του «έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα το βράδυ του δημοψηφίσματος στο χειρότερο μνημόνιο. Εμείς είμαστε ο χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται προοδευτικοί άνθρωποι, αριστεροί αλλά και φιλελεύθεροι». Μίλησε επίσης για «πολλούς ΣΥΡΙΖΑ».

Κατάργηση ΑΑΔΕ, «Ηρακλή» και Υπερταμείου

Οι άξονες της πρότασης νόμου είναι:

1. Καταργούνται όλες οι προπληρωμές για ετήσια εισοδήματα κάτω των 100.000 ευρώ (φυσικά πρόσωπα) και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων.

Κουρεύονται οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία.

Ανώτατος ΦΠΑ στο 15% (18% για χρήση μετρητών).

Φόρος επιχειρήσεων στο 15% για τις μικρές, στο 20% για τις μεσαίες και στο 29% για τις μεγάλες.

2. Καταργείται η ελεγχόμενη από την τρόικα ΑΑΔΕ και μεταφέρεται το φορολογικό λογισμικό και τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού.

3. Δημιουργία νέας αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τον/την επικεφαλής να μην επιλέγεται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους δανειστές. Αντ΄αυτών, εκλέγεται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού, της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, το 1/3 είναι κληρωτοί δικαστές και το 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί.

4. Κατάργηση του «Ηρακλή» και αντικατάστασή του από τον «Οδυσσέα», ένα νέο καθεστώς διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με επίκεντρο νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών.

5. Κατάργηση του Υπερταμείου και αντικατάστασή του από την εταιρεία «Αθηνά - Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών», στην οποία θα υπάγονται:

Ι. Η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΤΧΣ

ΙΙ. Η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕ εκποιεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για τη δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα

6. Νέο Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ) που προσφέρει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας στο Ελληνικό Δημόσιο και, παράλληλα, θα εξασφαλίσει σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v