Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Εγώ είμαι ο στόχος τους, αν θέλουν «νέο ’89», είμαι εδώ

«Κύριε Μητσοτάκη μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου, γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς». Προειδοποίηση και εντός του κόμματος: «Σ΄αυτό το σπίτι δεν χωρούν ιδιοτέλεια, προσωπικές στρατηγικές και αλαζονεία». «Σκάνδαλο η Novartis στις ΗΠΑ, σκευωρία στην Ελλάδα».

Τσίπρας: Εγώ είμαι ο στόχος τους, αν θέλουν «νέο ’89», είμαι εδώ

Για «καλολαδωμένη μηχανή προπαγάνδας, συντονισμένη και χορτασμένη με εκατομμύρια ευρώ, με ειδικότητα να κάνει το άσπρο-μαύρο», κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (όπως μετονομάζεται και επισήμως σήμερο το κόμμα, σηματοδοτώντας τη διεύρυνσή του στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο) ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα, στάθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις αμερικανικές αρχές αναδεικνύοντας την εγχώρια προπαγάνδα περί «σκευωρίας» και εστίασε στα μεγάλα καθήκοντα της παράταξης.

Με μεγάλη έμφαση, αυτή τη φορά, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι ο στόχος της ΝΔ είναι ο ίδιος:

«Αυτή η καλοστημένη μηχανή δεν αρκείται στη παραποίηση. Αλλά βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μαφίας και παρακράτους τον Σύριζα, τα στελέχη του, αλλά στην πραγματικότητα εμένα. Γιατί εγώ είμαι ο στόχος τους.

Τους έχω πεί πολλές φορές, θα το ξαναπώ και σήμερα. Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μην κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν.

Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989, είμαι εδώ. Ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα.

Μην μετατρέπετε, κύριε Μητσοτάκη, την πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου, γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς.

Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω. Εμείς δε πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη λασπομαχία. Θα επιμείνουμε να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να δίνουμε τη μάχη για να σταθεί ο τόπος και η κοινωνία όρθια και δυνατή απέναντι στη κρίση».

«Σ΄αυτό το σπίτι δεν χωρούν αλαζονεία και συμπεριφορές»

Με αφορμή, ωστόσο, την διεύρυνση του κόμματος στον αριστερό, προοδευτικό, χώρο και υπό τη σκιά της υπόθεσης «υποκλοπής Παππά-Μιωνή» που προκάλεσε εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας έστειλε σαφή προειδοποίηση στα μέλη και στα στελέχη για τη στάση και την συμπεριφορά τους.

«Σε αυτό το σπίτι δε χωρούν οι απόλυτες αλήθειες, δεν χωράει η αυτάρκεια της μιας άποψης, η μονολιθικότητα, η ανάλυση του σήμερα με τα εργαλεία του χθες. Δε χωρά φυσικά η παραίτηση από αρχές και αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της αριστερής σκέψης και φυσικά της στάσης ζωής που απορρέει από αυτή.

Δεν χωρά η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές στρατηγικές και η αλαζονεία. Δεν χωρά ούτε ο ελιτισμός. Η άποψη δηλαδή, ότι ο λαός είναι μια παραπλανημένη μάζα που φταίει γιατί κατά καιρούς διαφωνεί μαζί μας.

Χτίζουμε το σπίτι μας με τα υλικά που μας έχει κληρονομήσει η ιστορική διαδρομή της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης αυτού του τόπου, προσθέτοντας και νέα υλικά, νέους συναγωνιστές στην πρώτη γραμμή».

Novartis: Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, σκευωρία στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά έκανε στην υπερατλαντική εξέλιξη στην υπόθεση Novartis.

«Χθες βγήκε μια είδηση κόλαφος για την υπόθεση. H Novartis αναγκάστηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ομολογώντας ότι τη περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά διέφθειρε Έλληνες αξιωματούχους για να έχει ευνοϊκές κυβερνητικές αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων.

Και δέχθηκε να πληρώσει στο Αμερικανικό δημόσιο 310 εκ ευρώ.

Και αντί η είδηση να είναι ‘ομολόγησε την ενοχή της και το σκάνδαλο η Novartis’, αντί η είδηση να είναι ‘310 εκατομμύρια ευρώ για τη διαφθορά και τις μίζες τη περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά’, η είδηση ήταν: «Συμβιβάστηκε η Νovartis και δεν υπάρχει πια σκάνδαλο…’.

Είναι απίστευτο αλλά έτσι είναι : Σκάνδαλο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο το πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα σκευωρία και όχι σκάνδαλο».

Ένα χρόνο πριν...

Με αφορμή τη συμπλήρωση, σε λίγες ημέρες, ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε ποιά ήταν η εικόνα της χώρας έναν χρόνο πριν.

«Η Ελλάδα, τον Ιούλη του 19, ήταν μία χώρα που είχε πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει το άλμα προς το μέλλον. Χωρίς μέτρα λιτότητας, με την οικονομία σε σταθερά αναπτυξιακή τροχιά, με το χρέος ρυθμισμένο, την ανεργία να μειώνεται συνεχώς, το κοινωνικό κράτος να στήνεται ξανά στα πόδια του. Και με μια ακόμα εγγύηση: 37 δισ. απόθεμα στο δημόσιο ταμείο.

Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού θεώρησε ότι αυτά είναι σημαντική παρακαταθήκη. Με μια κυβέρνηση να ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10, 11, 12% - ποιος ξέρει- για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για αυτό. Νούμερα ασύλληπτα, που δεν είδαμε ούτε στα πρώτα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Και πέρα από τα νούμερα, ποια είναι σήμερα η εικόνα στη χώρα; Επιχειρήσεις που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς καμία στήριξη και χωρίς ρευστότητα.

Επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν μετά το lockdown και χιλιάδες άλλες που δίνουν μάχη για να μην έχουν την ίδια τύχη το χειμώνα. Νησιά άδεια, εργαζόμενοι που απολύονται ομαδικά, Νσοκομεία που βαράνε διάλυση, μικρά παιδιά στο έλεος του Θεού.

Και μέσα σε όλα αυτά, αντί να έχουμε μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και εργάζεται άοκνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έχουμε ένα χάρτινο τσίρκο,που ενδιαφέρεται μόνο για το show, για την εικόνα και τη ματαιοδοξία του καθενός που το απαρτίζει».

Τα έξι σημεία του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου

Σ΄αυτό το πλαίσιο, ο κ.Τσίπρας κάλεσε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να δώσουν τη μάχη στη κοινωνία με «όπλο» τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης που, όπως είπε, λεπερνά και τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια.

Παρουσίασε δε, τους έξι άξονες του «πολιτικού οράματος για την Ελλάδα της επόμενης μέρας», πάνω στο οποίο θα στηριχθεό το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο:

  • Η παραγωγή.
  • Η εργασία.
  • Το κοινωνικό κράτος.
  • Η πολιτική για τη νέα γενιά.
  • Το περιβάλλον.
  • Τα δικαιώματα.

Ειδικά για την παραγωγή, τόνισε ότι η κρίση του τουρισμού σήμερα αποδεικνύει πόσο στρεβλό είναι το μοντέλο της «μονοκαλλιέργειας».

«Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα μια βιώσιμη στρατηγική και όχι με άξονα το βραχυπρόθεσμο και εύκολο κέρδος.

Παράλληλα όμως, να οργανώσουμε την ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών κλάδων που η χώρα μπορεί και πρέπει να στραφεί τα επόμενα χρόνια.

Η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η πληροφορική, οι startups στην καινοτομία, η κοινωνική οικονομία, είναι μονάχα ορισμένοι από άξονες που πρέπει να στηρίξουμε αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο. Την ανάπτυξη του οποίου οφείλουμε ως χώρα να σχεδιάσουμε όχι σε βάθος τετραετίας, αλλά σε βάθος δεκαετίας».

Εργασία, όχι κάτεργα

Έμφαση έδωσε, βεβαίως, στο πεδίο της εργασίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική οικονομία χωρίς παραγωγικότητα των εργαζόμενων».

Για να προσθέσει: «Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει και η παραγωγικότητα των κάτεργων στην Ασία, υπάρχει και η παραγωγικότητα σε χώρες όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αδιαμφισβήτητα.

Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος που νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, το 8ωρο, θα είναι αδιαπραγμάτευτα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v