Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική τριών σημείων από την κυβέρνηση

Βλέπει «εμφύλιο» στην πρώην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με φόντο τις ηχητικές αποκαλύψεις. Η δύσκολη ισορροπία της επανεκκίνησης της οικονομίας, χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία. Ενισχύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις διεθνείς συμμαχίες.

Στρατηγική τριών σημείων από την κυβέρνηση

Εξαιρετικά «θερμός» πολιτικά, ως φαίνεται, αναμένεται να είναι ο Ιούλιος που μπαίνει την εβδομάδα αυτή, με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει αρκετά και σημαντικά μέτωπα. Στη σκιά του πολωτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την υπόθεση της Novartis και τους ηχογραφημένους διαλόγους οι οποίοι βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το επόμενο διάστημα, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι καθοριστικό για την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μας και την αποτελεσματική -στο μέτρο του δυνατού- αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Παράλληλα, ο κορωνοϊός, σε κάθε ευκαιρία, δηλώνει την παρουσία του σε διάφορες γωνιές της χώρας, υπενθυμίζοντας πως… είναι ακόμα εδώ και ενώ η αγωνία για την υγειονομική κατάσταση των επισκεπτών της χώρας μας από το εξωτερικό είναι έκδηλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάντα έχει στο μυαλό του και τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που αναμένονται το επόμενο διάστημα, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, αναζητώντας την καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα μας όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια από τις Βρυξέλλες που θα μπορούσαν να δώσουν την αναγκαία ώθηση προς τα εμπρός.

Και αυτό, την ίδια ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και η απειλή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος είναι ορατή, παρά την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή. Οι κινήσεις των εξ ανατολής γειτόνων μας βρίσκονται σταθερά στο ελληνικό μικροσκόπιο με το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο να έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα.   

«Και άλλα στόματα»

Αιχμή του δόρατος, πάντως, της κυβερνητικής ρητορικής αυτή την ώρα είναι οι «φουρτούνες» -όπως χαρακτηριστικά λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους διαλόγους οι οποίοι είτε παραδόθηκαν ως ηχητικό στην Προανακριτική Επιτροπή από τον Σ. Μιωνή είτε βγήκαν στο φως από δημοσιεύματα. Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να διατηρήσει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης τα εν λόγω στοιχεία, κάνοντας λόγο για «παρακρατικές μεθόδους» των συγκυβερνητών και των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. «Αντί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει ως υπεύθυνος αρχηγός της αντιπολίτευσης, λειτούργησε ξανά ως μαγαζάτορας με τον κ. Παππά στην πρώτη γραμμή να τον χειροκροτεί», ήταν το χαρακτηριστικό σχετικό σχόλιο της κυβερνώσας παράταξης για την χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο εσωκομματικό του ακροατήριο.

Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, διαπιστώνει «εμφύλιο» στην πρώην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού, όπως λέει, «οι φοβερές αποκαλύψεις οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στην κόντρα Καμμένου – Παπαγγελόπουλου». Μάλιστα κάνει την εκτίμηση ότι, πέρα των ηχητικών ντοκουμέντων, θα ανοίξουν «και άλλα στόματα πρώην… συντρόφων» και θα προκύψουν και νέες αποκαλύψεις που «θα στριμώξουν ακόμα περισσότερο στα σχοινιά τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του».

Στην κυβέρνηση μιλούν για «αδικήματα που βάλλουν τον πυρήνα της δημοκρατίας», με την ύπαρξη «συγκροτημένων παρα-δομών εξουσίας» και υποστηρίζουν πως «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνον επικοινωνιακό, αλλά ουσιαστικό. Θίγει με καίριο τρόπο το ολοκληρωτικής έμπνευσης οικοδόμημα που είχαν προσπαθήσει να χτίσουν περί δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς».

Μεγαλύτερο μερίδιο

Ταυτόχρονα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια δεύτερη πτυχή της στρατηγικής του, έχει να διαχειριστεί το δύσκολο εγχείρημα της ομαλής επαναλειτουργίας της οικονομίας, χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία. Σταδιακά αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και έτσι από αύριο, Δευτέρα, ξεκινά η λειτουργία των κατασκηνώσεων, των καζίνο και η οργάνωση συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και συναυλιών.

Ο τουρισμός ανοίγει πλήρως την προσεχή Τετάρτη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει χαρακτηρίσει καθοριστική για ολόκληρη την οικονομία την διάσωση της φετινής χρονιάς. Σε αυτήν, η Ελλάδα, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, «διεκδικεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια σαφώς μικρότερη πίτα» και ενώ απεγνωσμένες είναι οι προσπάθειες να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες αφίξεων και εισπράξεων από το εξωτερικό.

«Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ο την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στον ΣΕΤΕ, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής, «πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».

Από τη μία βέβαια η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία την άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού, από την άλλη είναι προφανείς οι κίνδυνοι που εγκυμονούν σε υγειονομικό επίπεδο από τους ξένους κατά βάση επισκέπτες της χώρας μας. στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέτουν ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και των επισκεπτών. Βασικός στόχος είναι να μην ξεφύγει η κυκλοφορία του ιού στις τοπικές κοινωνίες και ακολούθως να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κάτι που θα έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο στον τομέα της υγείας όσο φυσικά και σε αυτόν της οικονομίας.

Μεγάλη ύφεση

Ένα τρίτο μέτωπο που ξεδιπλώνεται προσωπικά από τον πρωθυπουργό είναι η επιχείρηση ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών, οι οποίες μπορούν να προσδώσουν οφέλη στην χώρα μας τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα. Με φόντο την 17η και 18η Ιουλίου όταν και έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων) για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές του με «σημαντικούς παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα.

Έτσι, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα είχε σχετικές τηλεδιασκέψεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, προσδοκώντας την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο κορυφής, εντός του Ιουλίου.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα και ιδίως της προκλήσεις της Τουρκίας, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει -τουλάχιστον θεωρητικά- τη στήριξη του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών και βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. «Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο. Είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας», δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να διατηρούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όπως τις έχουμε, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v