Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζει η προκαταβολή φόρου

Το πακέτο στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είναι ύψους 3,5 δισ. και αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου, νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής και επιμήκυνση της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών στη Συν-Εργασία.

Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζει η προκαταβολή φόρου

Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια παγκόσμια ύφεση, που είναι η χειρότερη από το 1930, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά. Το να κάνουμε προβλέψεις για την ύφεση το 2020 είναι μια «θεωρητική άσκηση», τόνισε, αλλά στάθηκε στο ότι το πρώτο τρίμηνο, η ύφεση στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη σε άλλες χώρες.

Μίλησε για σχέδιο της κυβέρνησης να επιδοτήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέρα από τις προσπάθειες να στηριχθούν οι υφιστάμενες θέσεις.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα πακέτο, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ:

  • Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε κατά 35% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έναντι της περασμένης. Για τις υπόλοιπες, η μείωση θα κυμαίνεται από 30% έως 70%.
  • Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (ως τέτοιες ορίζονται αυτές που κάνουν το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους). Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ένα τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Αφορά κυρίως εποχικά εργαζόμενους, όπως είπε.

Ως τρίτο μέτρο ανακοίνωσε ότι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 60% για τους εργαζόμενους του προγράμματος Συν-Εργασία επεκτείνεται για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το κόστος θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού (όπως ορίστηκαν πριν οι εποχικές) δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος. Το κόστος του μέτρου είναι 600 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης σε εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του τουρισμού (περιλαμβανομένων καταστημάτων που ζουν από τον τουρισμό).

O πρωθυπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει προτάσεις και έφερε ως παράδειγμα το «εμβληματικό», όπως χαρακτηριστικά είπε, νομοσχέδιο, που αφορά στις δημόσιες συναθροίσεις. Επισημαίνοντας πως η αντιπολίτευση πρέπει να καταθέτει προτάσεις και να μη βασίζεται στην καταστροφολογία και σε μία ρητορική για «μαγκάλια και συσσίτια».

Θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

«Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις θα ψηφιστεί από αυτή την κυβέρνηση. Θα ενσωματώσουμε προτάσεις που έγιναν» σημείωσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Προσέθεσε δε πως «εδώ όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε» . Όπως είπε «αν κάποιοι έχουν παρεξηγήσει το δικαίωμα της συνάθροισης και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των πολιτών θα μας βρουν απέναντι» , ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση συζητά προτάσεις αλλά «όχι σε βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα».

Κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών οι τόνοι ανέβηκαν με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία, να αναφέρεται «στα Ζάππεια» και στις «πλατείες των αγανακτισμένων». Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός σημείωσε «προφανώς η αναφορά μου σε μαγκάλια και συσσίτια δεν πήγαινε σε εσάς» και προσέθεσε «η ευχή και η ελπίδα είναι να μην γίνετε έτσι και εσείς». Μάλιστα σημείωσε πως «το 2020 δεν είναι 2015. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια είχε και προσωπικές αναφορές, με αναδρομή στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν. Απαντώντας στην κριτική της κυρίας Γεννηματά ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ήμασταν υπουργοί στην κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά» και προσέθεσε «όταν κάνουμε λοιπόν άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους».

Για να συμπληρώσει- απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής «θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε στο μεταρρυθμιστικό έργο», κάνοντας αναφορά στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας. Συνέχισε λέγοντας «αν τα πιστεύατε αυτά θα μπορούσαμε να μην είχατε συμμετάσχει στην κυβέρνηση» και να προσθέσει «αλλά πάνω από όλα το αξίωμα».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «πρώτο μέλημα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων», δίνοντας βαρύτητα στον τουρισμό. Παράλληλα απάντησε στις αναφορές που έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για τον τουρισμό και την υποδοχή των τουριστών, λέγοντας πως «μην έρχεστε να υπονομεύσετε την προσπάθεια που κάνουμε με κουβέντες που δεν ισχύουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v