Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την «τεμενοποίηση» της Αγίας Σοφίας

«Επείγουσα ερώτηση» στην Κομισιόν και επιστολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά όχι… «συλλαλητήρια α λα Πρέσπες». Η μεγάλη πρόκληση της 24ης Ιουλίου. Τι είχε πει ο Α. Τσίπρας στον Τ. Ερντογάν, όταν τον υποδέχθηκε στο Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την «τεμενοποίηση» της Αγίας Σοφίας

Με χαμηλές τις προσδοκίες από το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση κινητοποιείται ευρωπαϊκά σε μία προσπάθεια να πιέσει για καταδίκη της «τεμενοποίησης» της Αγίας Σοφίας και να αναδείξει τη νέα, μεγάλη πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν: την απόφασή του να εγκαινιάσει τη λειτουργία του ναού ως τζαμιού στις 24 Ιουλίου, ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης των συνόρων.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Αλέξη Γεωργούλη (που είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), κατέθεσαν «επείγουσα ερώτηση» στην Κομισιόν, ζητώντας την αποτροπή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριου Τουρκίας «που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, μετατρέποντας σε τζάμι την Αγία Σοφία, ένα μνημείο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας».

Επισημαίνουν ιδιαίτερα: «Η κίνηση αυτή, εκτός από μια απαράδεκτη πρακτική που ήδη έχει καταδικάσει η ίδια η UNESCO και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Josep Borrell, αποτελεί και απόφαση με μια βαθιά πολιτική σημασία. Το γεγονός αυτό και μια σειρά άλλων αποδεικνύουν τη σταθερή ισλαμοποίηση που το κόμμα του κ. Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά προσπαθεί να επιβάλει, καταργώντας το κοσμικό κράτος της Τουρκίας που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ».

Με επιστολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα θέσει τα εν λόγω ζητήματα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (και πρώην ΥΠΕΞ) Γιώργος Κατρούγκαλος. Το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα δώσει (επισήμως) το στίγμα των διαθέσεων των εταίρων και θα υπαγορεύσει τα επόμενα βήματα του κόμματος, ως προς την ευρωπαϊκή κινητικότητα.

Τι είχε πει ο Τσίπρας στον Ερντογάν

Εντός συνόρων, η αξιωματική αντιπολίτευση στηλίτευσε την καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεδομένου ότι υπάρχει στην ατζέντα Ερντογάν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και, επομένως, «κακώς δηλώνουν αιφνιδιασμένοι στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ».

Παραπέμπουν μάλιστα στη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν στο Μαξίμου: «Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί, για παράδειγμα, να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντίστοιχα, κακώς κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφιά», δήλωσε παρουσία του Τούρκου προέδρου, δεδομένου ότι ο τελευταίος είχε αρχίσει ήδη τις σχετικές προειδοποιήσεις για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

Αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τη «γραμμή» που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον τελευταίο χρόνο, όπου:

  • Αφενός, εμφάνιζε την Τουρκία «αποδυναμωμένη διεθνώς».
  • Αφετέρου, δεν απαίτησε να υλοποιηθεί η απόφαση για ευρωπαϊκές κυρώσεις, η οποία ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής το 2019, μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα και του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

«Τώρα είναι αργά για τις κυρώσεις»

Όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο.

Το ζητήσαμε μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες».

Τονίζεται δε, ότι «τώρα που η κυβέρνηση θυμήθηκε τις κυρώσεις είναι πολύ αργά», ωστόσο «καλείται έστω και τώρα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική».

«Πού πήγαν οι υπερπατριώτες;»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται… «να κάνουμε στον Μητσοτάκη ό,τι μας έκανε με τις Πρέσπες». Δηλαδή, όπως εξηγούν, «ούτε συλλαλητήρια θα στήσουμε ή θα ενθαρρύνουμε, ούτε για προδοσίες θα μιλήσουμε».

Με αρκετή δόση ειρωνείας, άλλωστε, «αναρωτιούνται» πού πήγαν όλοι οι «γαλάζιοι υπερπατριώτες» που έκαναν τα παραπάνω με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και θέτουν το (πραγματικό) ερώτημα εάν την κυβέρνηση την εκφράζει το σκληρό τμήμα της (σ.σ. ο Μάκης Βορίδης ζήτησε ήδη «αντίποινα» με την μετατροπή του σπιτιού του Κεμάλ σε μνημείο για τις διώξεις του ελληνισμού) ή η ήπια γραμμή Δένδια.

Όπως λένε, τις απαντήσεις θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να τις δώσει άμεσα, πριν τη «σημαδιακή» 24η Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v