Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαγορευτικό» στους δικαστικούς λειτουργούς να ερευνούν πολιτικά πρόσωπα

«Η πολλάκις προαναγγελθείσα από τον κ. Γεωργιάδη δίωξη της κας Τουλουπάκη πλέον ασκήθηκε». Σκληρή μάχη την Τετάρτη στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαγορευτικό» στους δικαστικούς λειτουργούς να ερευνούν πολιτικά πρόσωπα

Πολλά μηνύματα σε διαφορετικούς αποδέκτες «διαβάζει» η αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από τις γραμμές της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε χθες στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζονται για μία άκρως φορτισμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής επιτροπής, που «στέλνει» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο (αλλά και την κα Τουλουπάκη, πλέον), εάν αποφανθεί θετικά και το Δικαστικό Συμβούλιο.

Μιλούν μάλιστα για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα στρέψει τα πυρά του απευθείας στον κ. Τσίπρα, ως πραγματικό υποκινητή της «σκευωρίας Παπαγγελόπουλου». Όπερ σημαίνει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να προσέλθει σ' αυτή τη συνεδρίαση «με πολλά όπλα στη φαρέτρα του, όχι για άμυνα αλλά για αντεπίθεση», όπως λένε συνεργάτες του.

Με ενδιαφέρον, δε, αναμένεται το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου -εάν δηλαδή τα «ναι» θα είναι το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Μηνύματα «εντός και εκτός συνόρων»

Τα μηνύματα που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, εστάλησαν χθες:

  • Ουσιαστικά τερματίζεται (ή αναβάλλεται...) η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Κι αυτό διότι, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, θεωρείται βέβαιο ότι ο φάκελος θα αφαιρεθεί από την κα Τουλουπάκη και ουδείς στοιχηματίζει ότι ο διάδοχός της θα συνεχίσει τη διερεύνηση.
  • Κι αυτό, όπως λένε, είναι το ουσιαστικό μήνυμα που αποστέλλεται σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς: να είναι «προσεκτικοί» όταν διερευνούν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
  • Το τρίτο μήνυμα, λένε, έχει αποδέκτη (και) τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, καθώς «δεν υπάρχει προηγούμενο (σε δημοκρατική χώρα) όπου ασκείται ποινική δίωξη σε δικαστικό λειτουργό που διερευνά υπόθεση με κατηγορούμενους πολιτικούς».

Επ' αυτού, άλλωστε, τοποθετήθηκε ήδη η ίδια η κα Τουλουπάκη, ανακοινώνοντας ότι η δίωξή της θα αναδειχθεί «σε όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα» ως «ζήτημα ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας». Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημανθεί στον μέγιστο βαθμό, εντός και εκτός της χώρας, η συγκυρία:

Πρώτον, η δίωξη στην αρμόδια εισαγγελέα γίνεται λίγες ημέρες αφότου η Novartis προχώρησε σε συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, καταβάλλοντας στο αμερικανικό Δημόσιο το ποσόν των 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 310 εκατ. ευρώ αφορούν τις δουλειές που έκανε στην Ελλάδα.

Δεύτερον, πολιτικό πρόσωπο που βρίσκεται στον φάκελο της διερεύνησης προανήγγειλε τη δίωξη Τουλουπάκη πριν από λίγα 24ωρα. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε πρόσφατα ότι η εισαγγελέας «πρέπει να πάει φυλακή».

«Προαναγγελθείσα δίωξη από τον κ. Γεωργιάδη»

Γιατί θεωρούσαν εδώ και ημέρες «προειλημμένη απόφαση» τη δίωξη της κας Τουλουπάκη; Διότι, όπως εξηγούν, «ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται από την πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ ως ηθικός αυτουργός στην υπόθεση της σκευωρίας. Επομένως, για να σταθεί η κατηγορία, θα έπρεπε να υπάρξει και φυσικός αυτουργός. Δηλαδή η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς, η οποία κατηγορείται ουσιαστικά ότι εκτέλεσε εντολές του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης».

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Μετά την αποτυχία δεκάδων νομικών ακροβασιών και εκβιασμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis, η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πως οι δημόσιες απειλές και οι ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του ερευνόμενου κ. Γεωργιάδη πως ‘θα τη βάλει φυλακή’ δεν πήγαν χαμένες. Η πολλάκις προαναγγελθείσα από τον κ. Γεωργιάδη δίωξη της κας Τουλουπάκη πλέον ασκήθηκε».

Με την επισήμανση: «Οι βολικές για την κυβέρνηση ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, με στόχο να διασωθεί το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, συνιστούν ευθεία βολή στην ανεξαρτησία όλων των δικαστικών λειτουργών και ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v