Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει Σύνοδος για Τουρκία, πώς έγινε η κυπριακή γκάφα

Δύσκολο να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη. Πώς προέκυψε η κυπριακή γκάφα για έκτακτη σύνοδο τον Σεπτέμβριο. Η σφήνα της Λιθουανίας και η «ολιστική» προσέγγιση των διαφορών εντός της ΕΕ.

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει Σύνοδος για Τουρκία, πώς έγινε η κυπριακή γκάφα

Δεν αναμένεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν στο euro2day υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Κομισιόν.

Η χθεσινή δήλωση του Κύπριου εκπροσώπου Τύπου Κυριάκου Κούσιου, ότι έχει κλειδώσει τέτοια Σύνοδος, αναπαράχθηκε και από μερίδα ελληνικών μέσων ενημέρωση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η ανάλογη επιβεβαίωση από το γραφείο του καθ'ύλην αρμοδίου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Μισελ, απαντούσε σε όσους δημοσιογράφους έσπευσαν να το διευκρινίσουν ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Κύπριου εκπροσώπου».

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος απαντούσε διπλωματικά καθώς τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται από τον ίδιο τον κ. Μισέλ.

Πώς προέκυψε η γκάφα

Προχωρώντας όμως ένα βήμα πάρα πέρα, και σε επίμονες ερωτήσεις του euro2day, αξιωματούχος της ΕΕ μας εξήγησε πώς προέκυψε η φερόμενη παρανόηση.

«Ο Σ. Μισέλ, πριν αρχίσει η ολομέλεια της έκτακτης Συνόδου, έδωσε λίγα λεπτά χρόνο στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κ. Μητσοτάκη και στον Λιθουανό πρόεδρο Γ. Νοσέντα να τοποθετηθούν για εσωτερικά θέματα που τους αφορούν» εξήγησε η πηγή.

«Ο Λιθουανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα της χώρας του με την Ρωσία και την προσπάθεια της Μόσχας να ξαναγράψει την ιστορία του Β ’παγκοσμίου Πολέμου σε σχέση με τις Βαλτικές χώρες. Ελλάδα και Κύπρος αναφέρθηκαν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Νοτιο Ανατολική Μεσόγειο και τις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις» πρόσθεσε.

«Οι αιτιάσεις του κ. Νοσέντα ήταν ότι ο (Ρώσος πρόεδρος) Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις συνταγματικές ρυθμίσεις που πραγματοποιεί, απειλεί έμμεσα την κυριότητα και την ανεξαρτησία της χώρας του. Ανάλογες αιτιάσεις έκαναν και οι κκ Μητσοτάκης και Αναστασιάδης για την Τουρκία» συνέχισε η πηγή.

«Κάπου εκεί, ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι το θέμα της Τουρκίας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με βάση τις Ελληνικές και Κυπριακές διαφορές, αλλά με μια συνολική στάση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την Άγκυρα», προσθέτοντας όμως ότι «αυτό είναι κουβέντα για κάπου πάρα κάτω».

Με την λογική ότι κάθε Σεπτέμβριο υπάρχει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, η Κυπριακή πλευρά ίσως έκανε την σύνδεση και έτσι δημιουργήθηκε η παρεξήγηση.

Η ελληνική πλευρά δεν έσπευσε να διευκρινίσει..

Αυτό όμως που μας διεμήνυσαν οι πηγές της ΕΕ και της Κομισιόν είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη για μια ξεχωριστή σύνοδο για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από αίτημα κάποιας χώρας μέλους (για παράδειγμα θα μπορούσε να ζητήσει η Λιθουανία έκτακτη σύνοδο για την Ρωσία) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιεί κύκλο επαφών με τους ηγέτες της ΕΕ και μόνο εάν υπάρξει ευρεία αποδοχή μπορεί να συγκαλέσει μια Σύνοδο Κορυφής.

«Όπως αντιλαμβάνεστε η ΕΕ ακολουθεί μια «ολιστική» προσέγγιση στα προβλήματα κάθε χώρας. Δεν συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κάθε φορά που κάποιο μέλος θεωρεί ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα θέμα. Χρειάζεται ευρεία συναίνεση» είπε πηγή της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v