Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΕΕ: Δεν έχει κλειδώσει Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία για επικείμενη Σύνοδο το Σεπτέμβριο. «Δεν υπάρχει ενημέρωση» και για την πενταμερή με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν. Η διαδικασία για μια έκτακτη Σύνοδο και το πιθανό «διπλωματικό φάουλ».

Πηγές ΕΕ: Δεν έχει κλειδώσει Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία

Σύγχυση έχει προκαλέσει η γραπτή δήλωση του κύπριου εκπροσώπου Τύπου Κυριάκου Κούσιου ότι έχει κλειδώσει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την Τουρκία το Σεπτέμβριο.

Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, με τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Σαρλ Μισέλ, Barend Leyts να ενημερώνει τους δημοσιογράφους που έσπευσαν να το επιβεβαιώσουν ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια τέτοια πληροφορία».

Επιπλέον, πηγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από πιέσεις του Euro2day.gr απάντησαν ότι «δεν έχει κλειδώσει αυτή τη στιγμή Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία».

Ετερη πηγή από την Κομισιόν επίσης δήλωσε άγνοια, λέγοντας ότι «δεν έχει τέτοια ενημέρωση».

Ακόμη μια «πληροφορία» που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο, ότι θα υπάρχει πενταμερής συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μέρκελ, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ επίσης δεν επιβεβαιώνεται.

Η ανώτατη πηγή από την Κομισιόν ανέφερε ότι «άλλο οι συζητήσεις σε ανεπίσημο επίπεδο και άλλο πλάνο ακολουθείται σε επίσημες συναντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με tweet του εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ, ανακοινώθηκε ότι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης είχαν λίγα λεπτά για να ενημερώσουν τους ομολόγους τους στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία, για να υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, πρέπει αρχηγός κράτους – σε αυτή την περίπτωση Μητσοτάκης και Αναστασιάδης – να υποβάλλει γραπτώς σχετικό αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όταν λάβει το αίτημα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου πραγματοποιεί γύρο διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη για να δει αν υπάρχει σχετική βούληση από τους αρχηγούς των κρατών και αν ναι, τότε ανακοινώνει ο ίδιος την ημερομηνία της έκτακτης Συνόδου.

Σε περίπτωση που η Κύπρος έχει εισπράξει μια τέτοια δέσμευση, θεωρείται διπλωματικό φάουλ η ανακοίνωση της Συνόδου από τον εκπρόσωπο Τύπου πριν καν ο πρόεδρος του Συμβουλίου τοποθετηθεί σχετικά.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v