Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη πάτε πάλι να τα γκρεμίσετε όλα

Αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό «που θα φέρουν νέες κοινωνικές εντάσεις και φαύλο κύκλο». Κούρεμα 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχων και χιλιάδες πλειστηριασμοί. Αίτημα να δοθεί η «έκθεση Πισσαρίδη».

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη πάτε πάλι να τα γκρεμίσετε όλα

Σε ένα έντονο debate για πρώτη κατοικία, αναδρομικά συνταξιούχων και στάση τραπεζών απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κορωνο-κρίση, εξελίχθηκε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις δυσμενείς προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης το 2020 (με εκτίναξη του χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ) και για τις ελπίδες ανάκαμψης από το 2022, επέκρινε τη μέχρι τώρα οικονομική διαχείριση της νέας κρίσης από την κυβέρνηση σε αντιδιαστολή με το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να εστιάσει στις μνημονιακές τακτικές που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, με αφορμή τα ποσά που αντιστοιχούν στη χώρα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

«Με αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και ιδωτικοποίηση πυλώνα του ασφαλιστικού, που θα δημιουργήσουν μεγάλη κοινωνική ένταση και νέο φαύλο κύκλο, αφού η κοινωνία είναι πολυτραυματισμένη από τα μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την «έκθεση Πισσαρίδη».

Ζήτησε μάλιστα τουλάχιστον δύο φορές να δημοσιοποιηθεί η εν λόγω έκθεση και να γίνει αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, δεδομένου (και) ότι αφορά ένα σχέδιο εξαετούς διάρκειας, που υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης.

(Επ' αυτού, ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του μίλησε για εύλογο αίτημα, ανακοινώνοντας ότι σήμερα ή αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος της έκθεσης και τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί το τελικό κείμενο).

Υποχρέωση και όχι επιλογή τα αναδρομικά

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Τσίπρας τόνισε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση «και όχι πολιτική επιλογή σας όπως το εμφανίσατε». Αναρωτήθηκε, δε, γιατί ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αναδρομικά 1,4 δισ. ευρώ και όχι για 3,9 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των αναδρομικών, που σημαίνει κούρεμα κατά 60% του ποσού.

Η απάντηση του πρωθυπουργού πως η δικαστική απόφαση αφορούσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθούν σε όλους τους δικαιούχους δεν έπεισε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επανέλαβε, επίσης δύο φορές, ότι και η δική του κυβέρνηση συμμορφώθηκε αμέσως με τις τότε αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια και έδωσε τα ποσά στο σύνολό τους.

Πάτε σε χιλιάδες πλειστηριασμούς «από άποψη»

Η κόντρα ήταν πιο σκληρή στο θέμα της πρώτης κατοικίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει ότι:

- Πρώτον, η δική του κυβέρνηση «με την τρόικα πάνω από τα κεφάλια μας» πέτυχε όρους προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας, αποτρέποντας χιλιάδες πλειστηριασμούς.

- Δεύτερον, ότι η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το αναγκαίο πλαίσιο αποτροπής πλειστηριασμών, διότι «πατάει στον σημερινό νόμο, τον παρατείνει μέχρι τέλος 2020 και διευρύνει τα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση από πανδημία».

- Τρίτον, ότι το «σχέδιο γέφυρα» αποτελεί συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης να αφήσει να λήξει η προστασία «και να ανοίξετε τον δρόμο σε χιλιάδες πλειστηριασμούς», διότι η πλειοψηφία των οφειλετών «θα περάσει κάτω από αυτή τη γέφυρα».

«Το 2015, μας παραδώσατε μία οικονομία που ήταν στα τάρταρα και την επαναφέραμε. Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, βελτιώσαμε και εξελίξαμε τη νομοθεσία για να μείνει ανέπαφη η λαϊκή πρώτη κατοικία. Σήμερα πάτε πάλι να τα ξηλώσετε όλα.

Η κοινωνία θα το καταλάβει αυτό, το θέμα είναι να μην προλάβετε να τα γκρεμίσετε όλα», κατέληξε.

Πού είναι η υπογραφή Τσακαλώτου;

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού να αφήσει εσάνς... αντάρτικου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το επιχείρημα ότι δεν προσυπέγραψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η απουσία της υπογραφής οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευτεί στο Eurogroup, την άνοιξη του 2010, ότι το νομικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα έληγε στο τέλος του έτους.

Την απάντησε έδωσε... ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, ζητώντας αμέσως τον λόγο: «Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε ένα κομμάτι από την απόφαση του Eurogroup: ότι καμία υποχρέωση δεν πήραμε να μην υπάρχει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πόσο μάλλον που μετά την πανδημία Covid-19 έχουμε νέα στρατιά πληττόμενων».

Επί της ουσίας του «σχεδίου γέφυρα» της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος την κατηγόρησε ότι δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία «από άποψη».

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης κούρεψε 60% τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σήμερα στη Βουλή και ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι «κουρεύει» τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά 60% περίπου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

Οπως αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου, «ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα.

Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v