Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Ελλάδα είναι πίσω στη διαχείριση αποβλήτων

Σε επίπεδο κρίσιμων δεικτών, ανακύκλωση και ταφή, η χώρα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Θάβει σήμερα απορρίμματα, όταν ο μέσος όρος ταφής στην κοινότητα είναι μόλις 20% και η Ελλάδα είναι στο 80%.

Γιατί η Ελλάδα είναι πίσω στη διαχείριση αποβλήτων

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία αυτοδιοικητικών από τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Η κατάσταση διαχείρισης των αποβλήτων δεν είναι καλή στη χώρα. Αυτό το βλέπετε και στην καθημερινότητα, στην κακή εικόνα ορισμένων γειτονιών και στις παράνομες χωματερές. Σε επίπεδο κρίσιμων δεικτών, ανακύκλωση και ταφή, είμαστε δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Είμαστε στους 2-3 χειρότερους. Είναι ανεπίτρεπτο η χώρα να θάβει σήμερα απορρίμματα, όταν ο μέσος όρος ταφής στην κοινότητα είναι μόλις 20% κι εμείς είμαστε στο 80%», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γραφάκος σημείωσε ότι ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, που αναμένεται να εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου, «έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση». Αναφορικά με την ανακύκλωση τόνισε ότι «θα αυξηθεί σημαντικά μέσα από την ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, των τροφών».

Οσο για το σύστημα πληρωμής με βάση την παραγωγή των απορριμμάτων υποστήριξε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι σε λίγο διάστημα με τη βοήθεια των δήμων που θα είναι οι πρώτοι που θα εφαρμόσουν το "πληρώνω όσα πετάω", θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο γιατί έχει δείξει η εμπειρία στην Ευρώπη ότι εάν δεν έχεις ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων ή αντικινήτρων δεν επιτυγχάνεις τους στόχους υψηλής ανακύκλωσης και χαμηλής ταφής».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαρακτήρισε «στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Όλοι είμαστε έτοιμοι και ώριμοι για να προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα, να δώσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από το δυσβάσταχτο βάρος που επωμίζονται από την κακή διαχείριση στα απορρίμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο κ. Καϊτεζίδης, όσο και ο Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισαν πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και θα ήταν «λάθος να μπει από το φεγγίτη η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος υποστήριξε πως είναι «εγκληματικό στη σημερινή εποχή να μην ασχολούμαστε με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, το οποίο το δανειστήκαμε από τις νεότερες γενιές και οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε, να το αγαπάμε και να το προστατεύουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v