Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αίγυπτο ο Ν. Δένδιας με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός στο Κάιρο από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα συζητήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για τη συμφωνία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στην Αίγυπτο ο Ν. Δένδιας με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, δέχεται τον Έλληνα ομόλογό του στο Κάιρο για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, αναρτώντας δυο φωτογραφίες από τη συνάντηση Δένδια - Σούκρι. 

 

Στις 18 Ιουνίου ο κ. Δένδιας είχε βρεθεί ξανά στο Κάιρο, σημειώνοντας:

«Ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο».

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών είχε μακρές συνομιλίες με τον στενό του φίλο, τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπως επισημαίνει. «Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα» τόνισε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.

Συνεχίστηκε η ανταλλαγή εγγράφων και επιστολών το επόμενο διάστημα και σήμερα ο Ν. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο για συνομιλίες με τον ομόλογό του για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Είμαστε στο τελικό στάδιο για συμφωνία, γιατί έχει εξαντληθεί το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, οπότε απέμενε η πολιτική έγκριση για να υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και έχουμε την συμφωνία για την οριοθέτηση, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, διότι η μόνη «σφήνα» που μπορεί να υπάρξει και να αμφισβητήσει εμπράκτως και με ισχυρό τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία ακυρώνει πρακτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στο ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum». Κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard και εκτελεστικό διευθυντή του «The Aspen Strategy Group», Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v