Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με Τουρκία η κυβέρνηση

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τέθηκε ο Π. Αποστολίδης. «Αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές», τονίζει ο Στ. Πέτσας.

Ετοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με Τουρκία η κυβέρνηση

Ετοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ακόμα και μέσα στον Αύγουστο δηλώνει η κυβέρνηση δια του Στ. Πέτσα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας, που είναι ο κ. Π. Αποστολίδης (σ.σ. Ελληνας πρέσβης και τέως επικεφαλής της ΕΥΠ) ο οποίος έχει παίξει αυτό το ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο διάστημα και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές».

Για τον χρόνο έναρξης των επαφών σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, «εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» είπε.

Νωρίτερα μιλώντας στο «The Aspen Strategy Group» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων: είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό απορρίπτετε.

»Επίσης καταστήσαμε σαφές όταν συνέβη το πρόσφατο περιστατικό στο οποίο η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX απειλώντας να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθούμε. Το καλό είναι ότι τελικά δεν κατέπλευσε κανένα πλοίο, γεγονός που εκλαμβάνω ως θετική ένδειξη, επειδή όσο συνομιλούμε -εάν πραγματικά θέλουμε να συνομιλήσουμε, δεν μπορούμε να υπονομεύουμε την ουσία των συνομιλίων, η οποία είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των αξιώσεών μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

»Επίσης υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v