Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι με τις Navtex στο τρίγωνο Κύπρος, Τουρκία, Ρωσία

Η Αγκυρα εξέδωσε νέες Navtex για εκπαιδευτικές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες όπου βρίσκονται Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός. «Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη Ρωσία», διαμηνύει η Λευκωσία.

Το παιχνίδι με τις Navtex στο τρίγωνο Κύπρος, Τουρκία, Ρωσία

Δύο νέες παράτυπες Navtex έσπευσε να εκδώσει η Τουρκία για εκπαιδευτικές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες στις οποίες διεξάγουν έρευνες τα ερευνητικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός», όπως μετέδωσε το Φilenews της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον σταθμό της Αττάλειας, η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8-22 Σεπτεμβρίου δυτικά της Κύπρου και η δεύτερη μεταξύ 17-25 Σεπτεμβρίου στα ανατολικά.

Με τις δύο Navtex καλούνται οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις να επιδείξουν προσοχή καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές διεξάγουν έρευνες τα «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός».

Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με δική της Navtex, στην οποία αναφέρεται πως οι τουρκικές δεν εκδόθηκαν σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επίσης σε Navtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή που δεσμεύτηκε με βάση τις ακόλουθες συντεταγμένες:

35-40.00N 035-00.00E

35-40.00N 035-20.00E

34-40.00N 035-36.00E

34-43.00N 034-40.00E

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα και γίνεται έντονη σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος και σύμφωνα με το ΡΙΚ, πάγια τακτική της Ρωσίας, όταν σχεδιάζει να διεξάγει ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, είναι να αποτείνεται για έκδοση οδηγιών προς ναυτιλλομένους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο που εδρεύει στην Ισπανία, παρά τις κατά καιρούς προτροπές της Λευκωσίας να αποτείνεται στις κυπριακές Αρχές και ειδικότερα στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή στο Κύπρος Ράδιο. Η Ρωσία, ωστόσο, όταν σχεδιάζει αεροπορικές και αεροναυτικές ασκήσεις αποτείνεται για έκδοση Notam στις κυπριακές Αρχές.

Η Λευκωσία, όταν αντιλήφθηκε την έκδοση από τη Ρωσία των Navtex, μετά από ενημέρωση που έλαβε από το Κέντρο στην Ισπανία, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους για την περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου, ενημερώνοντας τα πλοία που κινούνται και θα κινηθούν στην περιοχή ότι είναι χώρος ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δικαιοδοσία την έχει η Κύπρος.

Η Τουρκία, μόλις αντιλήφθηκε με τη σειρά της την κυπριακή Navtex, εξέδωσε δικές της, για να δείξει κι εκείνη ότι έχει την ευθύνη στην περιοχή. Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αντι-Navtex για την περιοχή ανατολικά της Κύπρου που δέσμευσε η Ρωσία για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της.

Κανένα παράπονο από Ρωσία

Δηλώσεις για το θέμα της έκδοσης νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος. «Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούσιος προσθέτοντας ότι είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex.

«Όμως», είπε, «έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Σε ερώτηση είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v