Τα πολλά μέτωπα «στρεσάρουν» την κυβέρνηση

Η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, η καταστροφή στη Μόρια και η έξαρση των κρουσμάτων θέτουν δύσκολα διλήμματα στο Μαξίμου. Πονοκέφαλος και η οικονομική κρίση, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει μέτρα στη ΔΕΘ.

Τα πολλά μέτωπα «στρεσάρουν» την κυβέρνηση

Την πιο δύσκολη στιγμή της, από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, δείχνει να βιώνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες το μεσημέρι, όπου οι ερωτήσεις και το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό από το μέχρι τώρα σύνηθες.

Η δύσκολη εξίσωση την οποία θα πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, έχει τέσσερις αγνώστους «x» και αβέβαιη εξέλιξη:

1. Εθνικά θέματα: Η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει οδηγήσει τη σχέση των δύο χωρών στα άκρα, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου αναπόφευκτα υψηλός. Η αντιπολίτευση επανειλημμένα έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», με τελευταία αφορμή τη γνωστοποίηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του εγγράφου συμφωνίας των δύο πλευρών στην τριμερή του Βερολίνου. Ταυτόχρονα, η πίεση από το εξωτερικό στην κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ουσιαστικά χωρίς όρους, κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο του κ. Μητσοτάκη, ενώ και το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα ακόμα τελεί υπό διαπραγμάτευση, εξαιτίας της πολιτικής των ίσων αποστάσεων που τηρούν πολλοί από τους συμμάχους.

Χθες, πάντως, η χώρα μας έλαβε την επιθυμητή στήριξη και αλληλεγγύη -έστω σε θεωρητικό επίπεδο- των χωρών του Νότου στη Διάσκεψη της Κορσικής, προεξαρχούσης της Γαλλίας του Εμ. Μακρόν. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι προαναγγέλλουν περαιτέρω παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν τις απειλές κατά της Ελλάδας.

2. Πανδημία: Έκρηξη παρουσίασαν τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες, με τον αριθμό-ρεκόρ των 372 νέων ασθενών να σημαίνει «κόκκινο συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι και με φόντο την έντονη αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον τρόπο και τις συνθήκες με τις οποίες οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία, η κατάσταση μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα στην Αττική, ο συγχρωτισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο και από σήμερα ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα σε Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς. Στο τραπέζι τίθεται εκ νέου το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που ενδεχομένως να συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών και τους αρμόδιους υπουργούς στη σημερινή, καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη.

3. Μόρια: Οι εικόνες ντροπής των οικογενειών μεταναστών και προσφύγων να κοιμούνται στον δρόμο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ, προκάλεσαν σοκ ακόμα και στα κυβερνητικά στελέχη. Το μεταναστευτικό, εκεί που υπήρχε η αίσθηση ότι είχε εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό, ξαφνικά επανήλθε με ωμότητα στην επικαιρότητα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα πρόβλημα που ποτέ δεν είχε φύγει, αλλά -όπως και τόσα άλλα διαχρονικά- είχε μπει προσωρινά κάτω από το χαλί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την τοπική κοινωνία -ή πιο σωστά τις τοπικές κοινωνίες-, η Τουρκία καιροφυλακτεί να εργαλειοποιήσει το πρόβλημα ως μορφή πίεσης, ενώ άφαντοι είναι οι 35 μετανάστες από τη Μόρια που είχαν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Πιθανότατα ο αριθμός αυτός να έχει πολλαπλασιαστεί και το όλο ζήτημα μοιάζει με βόμβα έτοιμη να σκάσει.

4. Οικονομία: Η ύφεση, ελέω πανδημίας, έχει φτάσει στα ύψη και ακόμα, δεδομένου ότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι άγνωστο πού θα… καθίσει τελικά. Ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, ο Γολγοθάς που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και πολίτες είναι τεράστιος.

Το ίδιο και η ανεργία, από τη στιγμή που η οικονομία από τον Μάρτιο και μετά ουσιαστικά λειτουργεί με «μηχανική υποστήριξη». Οι Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, αντιδρούν στο ενδεχόμενο μόνιμων μειώσεων φόρων και αυξημένων παροχών, το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ενώ ακόμα δεν έχει λάβει την τελική της μορφή η αυριανή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, ενώπιον των παραγωγικών φορέων.

Μεγάλη ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ακόμα όμως αργούν να έρθουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v