Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή διαπραγμάτευση για το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

«Πάρα πολύ καρότο, αλλά όχι αρκετό μαστίγιο», είπε Ελληνας αξιωματούχος για το πρώτο κείμενο συμπερασμάτων. Εγινε συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη – Μέρκελ – Μακρόν. Χωρίς τη λέξη «κυρώσεις» και το δεύτερο κείμενο.

Σκληρή διαπραγμάτευση για το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Η Ελλάδα απέρριψε το πρώτο κείμενο που μπήκε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, εκτιμώντας ότι δεν καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. 

Σύμφωνα με το Politico το προσχέδιο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να εξασφαλίσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου γίνεται σεβαστή.

Το κείμενο ωστόσο είχε και καρότα για την Αγκυρα. «Αν δημιουργικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο γίνουν διατηρήσιμες» οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να εκκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης και το εμπόριο καθώς και υψηλού επιπέδου διάλογο. Καλούσε επίσης για «πολυμερή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον κορυφαίο ευρωπαϊο διπλωμάτη, τον Τζοσέπ Μπορέλ, να δουλέψει τις λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο το κείμενο σημείωνε την ανάγκη να σταματήσουν οι δραστηριότητες της Τουρκίας και να αρχίσει διάλογος Αγκυρας – Λευκωσίας για να λυθεί η διαφορά και καλεί σε διαπραγματεύσεις και για τη λύση του Κυπριακού. "Πάρα πολύ καρότο, αλλά όχι αρκετό μαστίγιο", ήταν η χαρακτηριστική φράση αξιωματούχου της ελληνικής πλευράς, αναφέρουν πληροφορίες.

Το νεώτερο προσχέδιο που είναι στο τραπέζι «καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με στόχο την διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου», και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Σημειώνεται επίσης ότι «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς νόμου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της».

Και στο νέο κείμενο, όμως, απουσιάζει η λέξη «κυρώσεις». Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ικανοποιεί Ελλάδα και Κύπρο.

Πέτσας: Χρειάζονται τέσσερις πυλώνες

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Προκειμένου να υπάρξει πρόοδος έγινε έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη – Μέρκελ – Μακρόν με συμμετοχή του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν. Μετά από αυτή ξεκίνησε το δείπνο των ηγετών.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις με τον πρωθυπουργό να έχει μπαράζ επαφών με τους προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, την ώρα που Μέρκελ και Μακρόν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας να δηλώνει ότι η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v