Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελέας για Χρυσή Αυγή: Ελεύθεροι οι καταδικασθέντες

Αναστολές ποινών για τους καταδικασθέντες, πλην Γ. Ρουπακιά, ζήτησε η Αδ. Οικονόμου. Σφοδρές αντιδράσεις από την Πολιτική Αγωγή. Διεκόπη η δίκη για την Τρίτη 10 π.μ.

Εισαγγελέας για Χρυσή Αυγή: Ελεύθεροι οι καταδικασθέντες

Εκτός φυλακής θα παραμείνουν, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, οι καταδικασθέντες για οργάνωση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελέας πρότεινε να χορηγηθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής σε όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, στους καταδικασθέντες πρέπει να χορηγηθεί αναστολή καθώς πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις και δεν θεωρούνται ύποπτοι φυγής.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, για να μη δοθεί αναστολή στους βαριά καταδικασθέντες πρέπει να είναι είτε ύποπτοι φυγής, είτε να έχουν άγνωστη διαμονή στη χώρα, είτε να έχουν κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις για να διαφύγουν. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, όλοι οι καταδικασθέντες, τα πρώην πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 10.00 την Τρίτη με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει για το ποιοι θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων της υπεράσπισης.

Σφοδρές αντιδράσεις για την αναστολή των ποινών

Τις έντονες αντιδράσεις της Πολιτικής Αγωγής , προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Ο συνήγορος Θανάσης Καμπαγιάννης σημείωσε ότι με την πρότασή της η κυρία Οικονόμου δικαίωσε τον τίτλο της ως «εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης».

Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος του ΠΑΜΕ, δήλωσε ότι « η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που καταδικάστηκε το ´79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ .Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα.»

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης υποστήριξε ότι η εισαγγελέας εχει μετατραπεί σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Ο κ. Παπαδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.

Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Αντιδράσεις σε κόμματα και πολιτικές νεολαίες, έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής για αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων, εκτός του Γ. Ρουπακιά.

«Η πρόταση καθ’ αυτή, όπως και η ίδια η Εισαγγελέας, αμαυρώνουν την δικαστική εξουσία και ναρκοθετούν την Δημοκρατία«, σχολιάζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με σεβασμό στη Δικαιοσύνη, μια λέξη για την εισήγηση της εισαγγελέως: Κρίμα», ήταν η ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙ.ΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη.

«Παράλογη και εξοργιστική» χαρακτηρίζει την πρόταση το ΜέΡΑ 25, επισημαίνοντας ότι «η κα Εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή φαίνεται να έχει ταυτιστεί με την υπερασπιστική γραμμή των Χρυσαυγιτών. Ούτε εγκληματική οργάνωση είδε, ούτε δολοφονικές επιθέσεις, ούτε οργανωμένη εγκληματική και δολοφονική δράση, παρά μονάχα «μεμονωμένα περιστατικά».

Τι είπε η εισαγγελέας στην πρότασή της

Η εισαγγελέας αποδέχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι «είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι θα διαπράξουν και άλλα αδικήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην πρότασή της, συμπληρώνοντας ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.

«Ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων οι πολίτες είναι ίσοι και δεν έχει σημασία ποιοί είναι… Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή, σημειώνοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει πως θα διαπράξουν αλλά εγκλήματα.

«Αποδείχθηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν νόμιμη διαμονή, δεν υπήρξαν υπόδικοι ούτε παραβίασαν περιοριστικούς όρους της διαμονής τους. Ακόμα κι οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν, μετά την αποφυλάκιση τους, τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι ορισμένοι ιδιαίτερα αυστηροί, αλλά εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο. Περαιτέρω δεν είναι ύποπτοι φυγής» ανέφερε η εισαγγελέας επισημαίνοντας: «Περιμένουν τη δίκαιη κρίση του δικαστηρίου σας και εμφανίστηκαν όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο σας». Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, το «παρών» που έδωσαν οι πρώην βουλευτές Κασιδιάρης, Λαγός και Ματθαιόπουλος.

Εξώδικο Λαγού σε Σακελλαροπούλου

Με αγωγές αποζημίωσης 100.000 ευρώ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε εφημερίδες και ειδησεογραφικά site της χώρας, εξώδικο στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας) και προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο "απαντά" ο καταδικασμένος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ευρωβουλευτής Γιαννης Λαγός.

Ο κατηγορούμενος, για τον οποίο πρίν από λίγο η εισαγγελέας πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (χωρίς μάλιστα ο ίδιος να έχει υποβάλλει τέτοιο αίτημα) στην ανακοίνωση αναφέρει πως «θα αποκαλύψει στον Ελληνικό λαό και στα διεθνή μέσα, τον βρώμικο ρόλο παραγόντων της δημόσιας ζωής, που οδήγησε στην δικαστική καταδίκη αθώων ανθρώπων, ως “εγκληματικής οργάνωσης”.

Αναφέρει επίσης πως «καταθέτει τις αγωγές εναντίον όσων έλαβαν ενεργό ρόλο σε αυτή την πρωτοφανή σκευωρία και επιφυλάσσεται, εντός της εβδομάδας, να προσφύγει σε όλα τα θεσμικά και δικαιοδοτικά ευρωπαϊκά όργανα (Επιτροπές και Δικαστήρια) για να αναδείξει την εγκληματική διαπλοκή του σάπιου πολιτικού συστήματος με την δικαστική εξουσία στην Ελλάδα».

Στην εξώδικη επιστολή προς την κ.Προεδρο της Δημοκρατίας που έστειλε δια του συνηγόρου του Κώστα Πλεύρη, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…..Μετά από όσα συνοπτικώς ανέφερα και τα οποία επί μήνας ηνεχόμην υπομονετικώς ευελπιστών , στην ρήσιν του Γερμανού Μυλωνά ότι «υπάρχουν δικασταί στο Βερολίνο» και με την πεποίθησιν ότι θα υπάρξουν δικασταί στας Αθήνας σας απευθύνω την παρούσαν διαμαρτυρίαν μου κι’ επειδή σέβομαι τον θεσμόν τον οποίον εκπροσωπείτε σας παρακαλώ να έχω μίαν απάντησιν στα όσα σας εξέθεσα και ιδίως στο εάν με θεωρήτε ή όχι ένοχον, δηλαδή στο εάν δια σας ισχύει το τεκμήριον αθωότητός μου ή δεν ισχύει.

Δεν ζητώ κάτι σπουδαίον. Μίαν απάντησιν ζητώ, καθώς νομικώς επιβάλλει το Σύνταγμα (αρθ.10) και ηθικώς η ατομική αγωγή.

Εννοείται, ότι αν δεν καταδεχθήτε να απαντήσετε εις εμέ τον εκπρόσωπον 131.000 Ελλήνων που με εψήφισαν θα με αναγκάσετε να προσφύγω στην δικαιοσύνην, διότι έχω ευθύνην έναντι της αληθείας και των ιδεών μου. Διότι αν δεν αγωνισθώ μέχρι θανάτου δι’ αυτάς ή αυταί δεν αξίζουν ή εγώ (Έζρα Πάουντ) και σας διαβεβαιώ, ότι στον πολιτικόν αγώνα και εγώ αξίζω και αι ιδέαι μου αξίζουν.

Εν αναμονή απαντήσεώς σας να είσθε βεβαία, ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσω τους 131.000 πατριώτας που με επιστεύσαν, με εψηφισαν και αναμένουν νέους αγώνας υπέρ της Πατρίδος ώστε κάποτε να ακουσθή η φωνή των: Η Ελλάς ενίκησε.

Εν τέλει σας πληροφορώ, ότι δεν έγινε κάποια ιστορική δίκη, όπως οι ομοϊδεάται σας λέγουν. Η ιστορία δεν γράφεται στα δικαστήρια με νομικούς κώδικας, αλλ’ στους εθνικούς αγώνας με όπλα. Κι’ εκεί εμείς οι εθνικισταί είμεθα παρόντες, ενώ οι πολιτικάντηδες απόντες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v