H χώρα μπαίνει σε σκληρό lockdown με επιστροφή SMS

Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και το νέο αρνητικό ρεκόρ που επίσπευσε τις εξελίξεις. Προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00. Ποια καταστήματα κλείνουν. Τι θα γίνει με τα σχολεία. Από το Σάββατο και έως ένα μήνα τα μέτρα.

H χώρα μπαίνει σε σκληρό lockdown με επιστροφή SMS

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε και θα ανακοινώσει σήμερα το δεύτερο γενικό lockdown στη χώρα εντός του έτους, λόγω του κορωνοϊού. Περίπου 7,5 μήνες μετά την πρώτη καραντίνα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων πολιτών ανατρέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και, παρόλο που μέχρι και λίγα 24ωρα πριν η κυβέρνηση ξόρκιζε το lockdown, τελικά δεν το αποφεύγει.  

«Το πράγμα κινδυνεύει να ξεφύγει και πρέπει να μαζευτεί τώρα», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, αιτιολογώντας την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να κάνει δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να περιοριστεί άμεσα η διασπορά του ιού.

Αρχικά φέρεται να είχε αποφασιστεί να «κατεβάσει ρολά» μόνο η Αττική, όπως η Θεσσαλονίκη, ωστόσο το νέο αρνητικό ρεκόρ των 2.646 κρουσμάτων, οι 18 θάνατοι και οι 179 διασωληνωμένοι μέσα σε μία μέρα, οδήγησαν σε πιο αυστηρές αποφάσεις, γενικεύοντας το lockdown σε όλη τη χώρα.

Αυτό θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί του Σαββάτου και θα μοιάζει με αυτό που εφαρμόζεται ήδη στη συμπρωτεύουσα. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (στον ΑΝΤ1), η εισήγηση της επιτροπής είναι για lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα, ωστόσο, όπως τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται ο χρόνος αυτός τελικά να είναι λιγότερος και η κατάσταση να επανεκτιμηθεί όταν ολοκληρωθεί.

Η μετακίνηση των πολιτών εκτός των σπιτιών τους θα πραγματοποιείται μόνο με μήνυμα (sms), μέσω του κινητού τους τηλεφώνου στο 13033, ενώ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας. Αυτές τις ώρες, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζόμενους και για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης.

Τα νέα δεδομένα βάζουν σε μία ακόμα τεράστια δοκιμασία την οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα λιανικής και τα κομμωτήρια, ενώ ανοικτά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα φαρμακεία, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Λουκέτα και τηλεκπαίδευση

Όσον αφορά τα σχολεία, θα μείνουν ανοιχτά αυτά της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή οι παιδικοί σταθμοί, τα  νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, καθώς οι μικροί μαθητές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μεταδίδουν δύσκολα τον ιό. Από την άλλη, κατά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, προβλέπεται το κλείσιμο των Λυκείων και των Γυμνασίων, αν και για τα τελευταία ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα. Σε όσα πάντως σχολεία είναι κλειστά, το μάθημα θα γίνεται με τηλεκπαίδευση, για την οποία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ουσιαστικά προανήγγειλαν τη νέα καραντίνα, σημειώνοντας πως «τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, βλέπουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Αυτό αποτελεί σήμα συναγερμού, γιατί ξέρουμε ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας». Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό μετά τις εισηγήσεις των ειδικών».

Οι πολίτες, αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι φυσικό να αισθάνονται κόπωση, όμως πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο πλευρό του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο, ύστερα από τις τοποθετήσεις τους, θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Και αυτό λίγα 24ωρα μετά την απόλυτη κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες και προσωπικά στον κ. Τσιόδρα. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες, είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v