Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση μιας εβδομάδας και... βλέπουμε για το lockdown

Με ποια δεδομένα θα ληφθούν οι περαιτέρω αποφάσεις. Οι επιφυλάξεις των επιστημόνων και τα μηνύματα Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Το νέο σενάριο για τα σχολεία.

Παράταση μιας εβδομάδας και... βλέπουμε για το lockdown

Σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων και πέραν της προσεχούς Δευτέρας, 7 Δεκεμβρίου, οδηγείται η χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά. Οι 600 διασωληνωμένοι ασθενείς και οι 85 νεκροί κατά το τελευταίο 24ωρο καθιστούν απαγορευτική τη σταδιακή έστω χαλάρωση σε έξι μέρες από σήμερα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, καταδεικνύοντας τις προθέσεις του. Οι τελικές αποφάσεις πάντως, όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, όταν σταθμιστούν τα δεδομένα εκείνης της στιγμής, με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει την ανακοίνωση νέας παράτασης μίας -και πάλι- εβδομάδας, για να επανεξεταστεί τότε η κατάσταση.  

Για τις τελικές αποφάσεις, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι, από την πλευρά τους, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Δεν είναι λίγοι εξ αυτών που συστήνουν την ακόμα πιο μακρά διατήρηση του lockdown, προκειμένου να παρεμποδιστεί η διάδοση του ιού και να αποφευχθεί επιπλέον πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται στα όριά του.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε γνωστό χθες πως η πληρότητα στις ΜΕΘ για Covid-19 φτάνει στο 87% κατά μέσο όρο πανελληνίως. Και προφανώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού αυτού, με άρση των μέτρων, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης διασφάλιση της ομαλότητας κατά την επόμενη μέρα.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε μάλιστα στους υπουργούς του να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις για ενδεχόμενη άρση της καραντίνας αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιάγραμμα, κρούοντάς τους παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου. «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε, με απώτερο στόχο τη μέγιστη προστασία της δημόσιας υγείας έως ότου να αρχίσει η εκστρατεία εμβολιασμών.

Από το νέο έτος

Καθόλου βέβαιο δεν είναι, όπως πάνε τα πράγματα, το άνοιγμα των σχολείων πριν από το νέο έτος. Και αυτό, επειδή από τη στιγμή που δεν ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, ακόμα και μία εβδομάδα αργότερα να επαναλειτουργήσουν, στις 14 Δεκεμβρίου, αμφίβολο είναι εάν η κυβέρνηση θα πάρει το ρίσκο να αφήσει τους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία για πολύ λίγες μέρες, αφού στη συνέχεια θα κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οπότε ενδέχεται να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις αρκετών λοιμωξιολόγων να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση έως το τέλος του έτους και ακολούθως να επαναπροσδιοριστούν οι συνθήκες.

«Στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα, ούτε τα σχολεία», υπογράμμισε χθες ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής ειδικών Νίκος Σύψας (στον ΑΝΤ1), ενώ για το λιανεμπόριο εκτίμησε ότι όσο πιο κοντά στις γιορτές ανοίξει τόσο το καλύτερο.

Βασικές παράμετροι για την όποια απόφαση είναι η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, τόνισε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας γνωστό ότι «η επιτροπή θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις σχετικές φήμες, δεν έχει αποφασιστεί να κάνει κάποιο διάγγελμα προς τους πολίτες στο τέλος της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη παράταση του lockdown ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v