Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσιοποίηση της «κρυφής» σύμβασης με Palantir προετοιμάζει η κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η συμβατότητα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων έχει ελεγχθεί «από κορυφαίους ειδικούς». Επαφές για την προοπτική επένδυσης του αμερικανικού ομίλου στην Ελλάδα. Αντιπολιτευτικά πυρά.

Δημοσιοποίηση της «κρυφής» σύμβασης με Palantir προετοιμάζει η κυβέρνηση

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση με την αμερικανική Palantir, με στόχο, όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση, να αποδείξει πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις της νομοθεσίας, ούτε εκχωρήθηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στην αμφιλεγόμενη εταιρεία λογισμικού. Η σύμβαση έως τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί στη Διαύγεια όπως υποχρεούνταν να πράξει η κυβέρνηση, ακόμα και αν είναι δωρεάν. 

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως το λογισμικό της Palantir χρησιμοποιήθηκε ώστε να δημιουργηθεί «ένα dashboard», να οπτικοποιούνται δηλαδή σειρά δεδομένων και πως «πρόκειται για υπηρεσία που είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για το GDPR», που αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί ούτε ποιος ακριβώς χρησιμοποιεί το σύστημα της Palantir ούτε έχει εξηγηθεί με ποια ακριβώς συστήματα (και, συνεπώς, δεδομένα) διασυνδέεται.

Από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε η σύμβαση της κυβέρνησης με την Palantir, σε ρεπορτάζ του InsideStory.gr, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντούν πως το σύστημα της αμερικανικής εταιρείας συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στοιχεία όπως η κίνηση στα αεροδρόμια, στους δρόμους, που είναι ανώνυμα. Τώρα τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η νομιμότητα και η συμβατότητας της σύμβασης με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων έχει ελεγχθεί «από κορυφαίους ειδικούς». Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν πως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν επαφές με τον αμερικανικό όμιλο, σε ανώτατο επίπεδο και με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, με στόχο να διερευνηθεί η προοπτική επένδυσης της Palantir στην Ελλάδα.

Η συνεργασία για την οποία γίνεται σήμερα μεγάλος θόρυβος αφορά, δηλαδή, σχετικά περιορισμένο αντικείμενο και συγκεκριμένα την παρακολούθηση των εξελίξεων και τάσεων για την πανδημία. «Τα στοιχεία που αξιοποιεί η Palantir θα είναι σύντομα ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους, μέσω των σχετικών βάσεων δεδομένων», λένε τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

Το θέμα της συνεργασίας με την Palantir, πάντως, έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις με ερωτήσεις/επερωτήσεις στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και επερώτηση από το ΚΙΝΑΛ. Εχει επίσης αναδειχθεί από φορείς όπως το VouliWatch και Homo Digitalis, οι οποίοι έχουν καταθέσει και αιτήματα για άμεση δημοσιοποίηση της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο ζήτημα είχε δημιουργηθεί και με τη σύμβαση της βρετανικής κυβέρνησης με την Palantir (αλλά και τη βρετανική Faculty) την περασμένη Ανοιξη. Τότε, επί εβδομάδες υπήρχαν καταγγελίες πως η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε δώσει στην Palantir πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο δικαστικών προσφυγών, αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις στις αρχές Ιουνίου.

Η Palantir ιδρύθηκε το 2003 από τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel (έναν από τους συνιδρυτές της Paypal) και αναπτύσσει εφαρμογές για την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων από διαφορετικές πηγές, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιήσουν κράτη ή επιχειρήσεις. Ενας από τους επενδυτές της Palantir ήταν η In-Q-Tel, βραχίονας venture capital της CIA.

Η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο πλήθους οργανισμών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Διεθνής Αμνηστία είχε κατηγορήσει την αμερικανική εταιρεία πως οι αμερικανικές αρχές αξιοποίησαν το λογισμικό της για να παρακολουθούν τις κινήσεις μεταναστών και να κάνουν εφόδους.

Ο Alex Karp, συνιδρυτής της Palantir και επίσης δισεκατομμυριούχος, έχει δηλώσει πως στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει «κορυφαίο λογισμικό» σε κυβερνήσεις του Δυτικού Κόσμου. Ο Karp, όπως έγραφαν πρόσφατα οι Times του Λονδίνου, δεν κρύβει την απέχθειά του προς τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας που αμφισβητούν αυτό που κάνει η Palantir. Πρόσφατα μάλιστα η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε από το Palo Alto της Καλιφόρνια στο Ντένβερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v