Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική 4 σημείων στο Μαξίμου με φόντο την… Ανάσταση

Η αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα και η στήριξη «όσων έχουν ανάγκη, για όσο χρειαστεί». Βούληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και «καμπανάκι» για την ανάγκη ενιαίας δημόσιας γραμμής και αποφυγής νέων αστοχιών.

Στρατηγική 4 σημείων στο Μαξίμου με φόντο την… Ανάσταση

Τις αρχές Μαΐου προσδιορίζουν (ή έστω προσδοκούν) στην κυβέρνηση ως την περίοδο που θα έχει αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα. Οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, που εκτιμάται ότι τότε θα είναι πλέον μαζικοί, σε συνδυασμό με τη λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων -ακόμα και με τη μέθοδο του «ακορντεόν»- για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας, υπολογίζεται ότι θα έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική, πιο θετική εικόνα ενόψει της επόμενης μέρας.

«Η φετινή Ανάσταση αναμένουμε να ταυτιστεί με την… ανάσταση της χώρας και τη δυνατότητα των πολιτών να πάρουν ξανά τις ζωές τους πίσω», σημειώνει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει θέσει ως βασικό στοίχημα της κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίσιμη περίοδο των επόμενων δύο μηνών.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα, τα πράγματα θα είναι καλύτερα και πολύ πιο αισιόδοξα», δεδομένου ότι, βάσει του προγραμματισμού, θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος πολιτών άνω των 60 ετών.

«Κερδίζουμε τον πόλεμο. Το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εντός της εβδομάδος.

Και αυτός ο αισιόδοξος τόνος είναι ένα βασικό σημείο της κυβερνητικής στρατηγικής σε επικοινωνιακό επίπεδο, με στόχο την ψυχολογική τονωτική… ένεση στους κουρασμένους πολίτες. Η σύσταση προς αυτούς θα είναι για λίγη υπομονή ακόμα, αφού «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία» για το τέλος της εφιαλτικής περιπέτειας.

Δύσκολο εγχείρημα θεωρείται η πειστική απάντηση της κυβέρνησης στην αγωνία των πολιτών όσον αφορά την οικονομική στήριξή τους, ιδίως όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχίσει να ενισχύει τους πληττόμενους κλάδους, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να προσδιορίζει τους διατεθειμένους πόρους έως το τέλος Μαρτίου στα 30 δισ. ευρώ από την εμφάνιση της πανδημίας.

Ιδιαίτερη έμφαση η κυβέρνηση δίνει στις αναστολές υποχρεώσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα, στην απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων και για τον Μάρτιο, στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, καθώς και στη διεύρυνση της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη για όσο διάστημα απαιτηθεί», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα βέβαια, η επιμονή της πανδημίας θολώνει τα... νερά της ελληνικής ανάκαμψης, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr, ενώ το βάθος του τραύματος στην πολύπαθη οικονομία μας ακόμα να μην έχει ξεκαθαρίσει.

«Φυγή προς τα εμπρός»

Παράλληλα με την πανδημία, πάντως, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επιδείξει αδράνεια και καθυστέρηση εφαρμογής του προεκλογικού της προγράμματος, τουλάχιστον στο μέτρο του εφικτού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διαμηνύει, σκοπεύει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτήσουν -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- την αναγκαία «φυγή προς τα εμπρός». Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης (στα «Νέα»), στη Βουλή θα έρθουν το επόμενο δίμηνο ζητήματα, όπως, η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η αναμόρφωση του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, η αναθεώρηση οικογενειακού δικαίου για την ισόρροπη διαμόρφωση της γονικής μέριμνας, η καθιέρωση συστηματικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και ο εξορθολογισμός για τα ιδρύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν πάγιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.

Εμπόδιο σε όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες μέρες, είναι οι διάφορες αστοχίες, όπως η υπόθεση της Ικαρίας και τα μπρος – πίσω με το take away, καθώς και η «κακοφωνία» αρκετών υπουργών, όπως παραδέχθηκε στην τελευταία συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο τις τελευταίες μέρες επικράτησε έντονος εκνευρισμός, διότι με τα συγκεκριμένα λάθη -εκτιμούν- «χάνεται η ουσία και βλάπτεται η εικόνα της όλης προσπάθειας». Όπως λένε, από εδώ και πέρα θα επιδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή «για να μην δίνουν δικαιώματα». Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει βέβαιος ότι από εδώ και στο εξής «θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες», αφού, «όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση. Ελπίδα του, να βρήκε «ευήκοα ώτα», κάτι που θα φανεί προσεχώς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v