Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά το χτύπημα της «Μήδειας»

Πώς απαντά στη δυσφορία για τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και ύδρευσης. Προτροπή στους υπουργούς να υπερασπιστούν δημοσίως την κυβερνητική γραμμή. Επιχείρηση συσπείρωσης των γαλάζιων βουλευτών.

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά το χτύπημα της «Μήδειας»

Προβληματισμό και αμηχανία προκάλεσαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι συνέπειες του περάσματος του σφοδρού χιονιά της «Μήδειας» κυρίως από την Αττική.

Οι παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και ύδρευσης σε χιλιάδες νοικοκυριά προκάλεσαν τη δικαιολογημένη -όπως αναγνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου- δυσφορία των πληγέντων, την αφορμή για έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και την ανάγκη των κυβερνητικών στελεχών να λάβουν θέσεις άμυνας, απαντώντας στις επιθέσεις.

Και μπορεί στην προσπάθεια ενός αρχικού έστω επιμερισμού των ευθυνών, οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη να «δείχνουν» κατά βάση δήμους, περιφέρεια και ΔΕΔΔΗΕ για ελλιπή προετοιμασία, συνεργασία και ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους, ωστόσο, όπως παραδέχονται, «ο κόσμος, όταν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, προφανώς δεν αναζητά τα όρια ευθύνης του καθενός -ειδικά τη δύσκολη ώρα, τα βάζει με όλους, αναπόφευκτα και με την κυβέρνηση».

Αυτή τη στιγμή, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η γρηγορότερη δυνατή αποκατάσταση των προβλημάτων και του τελευταίου πολίτη και όχι να μπουν στη διαδικασία απόδοσης ευθυνών και διενέξεων. Άλλωστε, τόσο οι περισσότεροι από τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών όσο και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβερνώσα παράταξη, κάτι που απαιτεί ακόμα πιο προσεκτικούς χειρισμούς προς αποφυγή επιπλέον προβλημάτων.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η προτροπή προς τους αρμόδιους υπουργούς (Νίκο Χαρδαλιά, Μάκη Βορίδη, Στέλιο Πέτσα, Κώστα Σκρέκα) από το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν να βγουν μπροστά, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, για να υπερασπιστούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα πεπραγμένα παρά τις όποιες αστοχίες, ενώ, ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε η διαρκής υπενθύμιση πεπραγμένων της διακυβέρνησής του σε αντίστοιχες θεομηνίες. Δεν ήταν τυχαίο, στο πλαίσιο αυτό, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επανέφερε χθες στο προσκήνιο φωτογραφία και βίντεο «από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους επί 8 ώρες στην Αθηνών-Λαμίας».

«Όλα τα αναγκαία μέτρα»

Αυτό που υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις των μετεωρολόγων (η αλήθεια είναι ότι έπεσαν… διάνα), «η κυβέρνηση πήρε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα κινητοποίησης και συντονισμού όλου του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε την πτώση εκατοντάδων δέντρων και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με συνέπεια την ταλαιπωρία πολιτών».

Ο κρατικός μηχανισμός, κατά τις ίδιες πηγές, «κινητοποιήθηκε απόλυτα για την επιδιόρθωση των βλαβών, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας η οποία προκαλούσε νέες βλάβες. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από 800 δέντρα έπεσαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης». Έως αργά το βράδυ είχε αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος σε περίπου 60.000 από τις 70.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπέστησαν διακοπές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, επικαλούνται το διαχρονικό του προβλήματος και την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η χιονόπτωση του προηγούμενου διημέρου συγκαταλέγεται στις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών. Επιχείρημα που προκαλεί ενστάσεις από την άλλη πλευρά, η οποία υπογραμμίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις, από τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ταυτόχρονα και η αντίστοιχη πρόοδος της κοινωνίας, μαζί με τις ανάλογες βελτιώσεις στις υποδομές και τις μεθόδους διαχείρισης των κρίσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα της σχετικής κυβερνητικής στρατηγικής κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των γαλάζιων βουλευτών, αρκετοί από τους οποίους θα τοποθετηθούν -μετά από καιρό- ενώπιον της ηγεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v