Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά Τσίπρα σε κυβέρνηση για πανδημία και Τράπεζα Πειραιώς

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η αναφορά στις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ΤΧΣ εγκρίνει το ότι... θα χάσει χρήματα. «Κάνετε το λιοντάρι στο γιατρό αλλά την πάπια στον κλινικάρχη», το σχόλιο για την πανδημία.

Πυρά Τσίπρα σε κυβέρνηση για πανδημία και Τράπεζα Πειραιώς

Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις σε μια σειρά θεμάτων αιχμής (όπως η οικονομία, η παιδεία και οι επενδύσεις) εξαπέλυσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Είστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα. Όχι μόνο της πανδημίας. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα» υπογράμμισε και σημείωσε πως «η πανδημία έχει ξεφύγει. Αλλά ταυτόχρονα έχει ξεφύγει και η κυβέρνησή σας».

Χαρακτηριστικά σημείωσε «από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις, είστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον της χώρας. Και αυτό έχει πια γίνει ολοφάνερο στον ελληνικό λαό». Απευθυνόμενος στη «γαλάζια» πτέρυγα σημείωσε «δε μπορείτε πια. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερα θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη κυβέρνηση τον τόπο. Μια προοδευτική κυβέρνηση». Μάλιστα μίλησε για «μεγάλα σκάνδαλα» , ασκώντας σφοδρή κριτική σε χειρισμούς που έχουν γίνει όσον αφορά στη σύμβαση με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση αλλά και τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στο «μέτωπο» της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν συναισθάνεται τι πραγματικά συμβαίνει και πως επαναλαμβάνει μονότονα πως «για ό,τι πάει στραβά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά «σταματήστε για μια στιγμή να σκέφτεστε πως να απαντήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ και απαντήστε στους πολίτες».

Όσον αφορά στο self testing σημείωσε «για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας, γίνεται ατομική υπόθεση». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία στο θέμα αυτό και για αντικρουόμενες απόψεις υπουργών.

Συνέχισε επισημαίνοντας « στο ερώτημα γιατί δεν υιοθετήσατε την πρόταση μας να συνταγογραφούνται και να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες που το επιθυμούν, τα πιο αξιόπιστα τεστ, τα PCR, απαντήσατε ότι το θέμα είναι οικονομικό. Και μάλιστα ο κύριος Σκέρτσος πέταξε και έναν αριθμό: 2,4 δισ.» Προσέθεσε δε πως «η κυβέρνηση που παρέλαβε 37 δισ. από την προηγούμενη, σε μια χώρα που δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό περιορισμό, είπε στους πολίτες ότι η σωτηρία της ζωής τους είναι ασύμφορη. Από τα πεταμένα λεφτά για τις ΜΕΘ του κ. Πέτσα, στα πεταμένα λεφτά των PCR του κ. Σκέρτσου. Έχετε ορίσει τιμή στην ανθρώπινη ζωή. Και καταλήξατε ότι είναι ασύμφορο».

Όσον αφορά στις επιτάξεις ανέφερε «ένα χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη γιατρού. Και έρχεστε στο «και πέντε» και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δε μπορούσατε να προσλάβετε σε ένα χρόνο». Παράλληλα ανέφερε πως πρέπει να μπουν στη μάχη τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας «κάνετε το λιοντάρι στο γιατρό. Αλλά την πάπια, στον κλινικάρχη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε σε θέματα παιδείας και υπογράμμισε πως η αντιπολίτευση είχε από την πρώτη στιγμή ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα η συμφωνία με τη Cisco. Προσέθεσε πως «τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών έγιναν δωρεά στην εταιρεία» και σημείωσε «τα 2 εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε και στην Τράπεζα Πειραιώς, κάνοντας αναφορά στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως είπε η τράπεζα «την τελευταία δεκαετία έχει λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο». Προσέθεσε πως «μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής».

Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς - σε συνεννόηση με την κυβέρνηση - αποφάσισε «να μην πληρώσει στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ και οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου». Συνέχισε λέγοντας «και η νέα αυτή θυσία όμως του Έλληνα φορολογουμένου κινδυνεύει να πάει στράφι».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο. Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου». Συνέχισε λέγοντας «αυτό που σχεδιάζεται ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; Απιστία. Απιστία καραμπινάτη».

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και για το μείζον αυτό ζήτημα και την πρωτοφανή και σκανδαλώδη διάταξή σας, να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου». Μάλιστα σημείωσε σε υψηλούς τόνους «να το έχετε υπόψιν σας, εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Να το έχετε υπόψιν σας, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις. Και να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές αλλά και πιθανές ποινικές, να έρθουν στο φως».

Όσον αφορά στο Ελληνικό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε πως η επένδυση «πρέπει να προχωρήσει» και άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Πελώνη: Κρεσέντο λαϊκισμού

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του σε ψέματα και συνωμοσιολογία. Ήταν σαν να ακούει κανείς τον άλλοτε συγκυβερνήτη του στην “πρώτη φορά Αριστερά”. Την ώρα της μεγάλης μάχης που δίνουν οι πολίτες και χιλιάδες υγειονομικοί μαζί με την Πολιτεία, ο ίδιος και τα στελέχη του συνεχίζουν να πετροβολούν τη χώρα», απαντά η Αρ. Πελώνη.

«Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και χυδαιότητας, ο κ. Τσίπρας, είχε μάλιστα το θράσος να μιλήσει για τράπεζες. Όταν η “περήφανη” διαπραγμάτευσή του έφερε τα capital controls, βύθισε στο σκοτάδι όλους τους Έλληνες, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το ελληνικό Δημόσιο περιουσία 25 δισ. – μόνο από τον σχεδόν μηδενισμό της αξίας των μετοχών των τραπεζών. Και όλ’ αυτά προκειμένου να καλύψει τη στροφή του και την υπερψήφιση επί της αρχής του νόμου για το Ελληνικό, όταν η Κυβέρνησή του έκανε ό,τι μπορούσε για να σαμποτάρει την επένδυση.

Μεταπράτης φόβου και τελάλης της καταστροφής, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να μετατρέψει τις αυταπάτες του σε αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα. Ζει στον δικό του κόσμο. Επιμένει στην καταστροφολογία. Θέλει κανονικοποίηση της μιζέριας. Γιατί μόνο μέσ’ απ’ αυτή μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η στάση του είναι προσβλητική για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν να βγούμε απ’ το τούνελ και να φύγουμε μπροστά».

Ηλιόπουλος: Δεν βρήκε ούτε μια λέξη...

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν βρήκε μισή λέξη να πει για τους γιατρούς που δεν έχει προσλάβει εδώ και έναν χρόνο, φέρνοντας το ΕΣΥ και τους υγειονομικούς στη σημερινή δραματική κατάσταση, απαντά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν βρήκε μισή κουβέντα για τις ιδιωτικές κλινικές που αφήνει εκτός μάχης για χάρη των κλινικαρχών, ενώ εκατοντάδες συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ περιμένοντας ένα κρεβάτι στην αναμονή. Δεν βρήκε μισή κουβέντα για την καταλήστευση του Δημοσίου και των μικρομετόχων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς. Δεν βρήκε μισή κουβέντα για το απίστευτο σκάνδαλο παραχώρησης των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατ. πολιτών στην Cisco για να τα εκμεταλλεύεται όπως θέλει.

Μία κυβέρνηση σε βέρτιγκο που μόνο επιτίθεται τους πολιτικούς της αντιπάλους, έχοντας χάσει όχι μόνο τη μπάλα αλλά και την επαφή με την κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v