Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεπαγώνουν» τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Μετά από αναβολή επτά μηνών, παίρνουν τον δρόμο προς ψήφιση από τη Βουλή. «Αγκάθι» για το κυβερνών κόμμα, δικαίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξεπαγώνουν» τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Εφτά μήνες μετά… το κλείδωμα στα συρτάρια της Βουλής των τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, η αντίστροφη μέτρηση για την ανάσυρση και ψήφισή τους από τη Βουλή, άρχισε.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση η εξέλιξη χαρακτηρίζεται «δικαίωση» της μείζονος σημασίας επιλογής της, που αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να προκαλέσει «μακεδονικό αγώνα» και να πλήξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το κυβερνών κόμμα, όμως, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο (εξού και οι αναβολές) καθώς ουκ ολίγοι «γαλάζιοι» βουλευτές, κυρίως αυτοί που εκλέγονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας, δεν δείχνουν καθόλου πρόθυμοι να υπερψηφίσουν τα εν λόγω μνημόνια. Κι αυτό διότι η θετική ψήφος σημαίνει αποδοχή, έστω και εκ των υστέρων, της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία, όπως είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά τις εκλογές, «θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε».

Η ώρα της κρίσης ωστόσο πλησιάζει καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίξει αναβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιεζόμενη τόσο από τους εταίρους όσο και από τους βορειοατλαντικούς συμμάχους. Θυμίζουμε ότι τα τρία μνημόνια αφορούν:

  • Την Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία.
  • Την Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη.

Κατά τις πληροφορίες, τα τρία μνημόνια θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και στη συνέχεια θα «κατέβουν» στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Η κρίσιμη ημερομηνία τοποθετείται λίγο πριν το Πάσχα, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το πρώτο διήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο ο επικοινωνιακός αντίκτυπος των (τυχόν) τριγμών στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει προ πολλού ότι δεν θα παραστεί στην ψηφοφορία (σ.σ. για θετική ψήφο ούτε λόγος…), η φόρμουλα που φαίνεται ότι βρέθηκε είναι να απουσιάσουν από τη διαδικασία και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ. Δηλαδή, πλην του κ. Σαμαρά, να μείνει εκτός ψηφοφορίας και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, συν τοις άλλοις, εκλέγεται στις Σέρρες.

Όσο για τον εισηγητή της ΝΔ; Αναζητείται βουλευτής που να μην έχει πρωτοστατήσει (και δη, με πάθος) στις «μάχες» του 2018 εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και, φυσικά, να μην εκλέγεται σε μακεδονικό νομό.
Το φθινόπωρο ακουγόταν το όνομα του Άγγελου Συρίγου, ωστόσο η είσοδός του στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο (σ.σ. υφυπουργός Παιδείας) δεν του επιτρέπει να είναι εισηγητής. Τις τελευταίες ώρες ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Τζαβάρα και του Δημήτρη Καιρίδη, αν και η αναζήτηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας δεν τίθεται τέτοιο πρόβλημα, φυσικά. Το βάρος αναμένεται να σηκώσει ο τομεάρχης Εξωτερικών (και πρώην ΥΠΕΞ) Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ θα πάρουν τον λόγο πολλοί βουλευτές του κόμματος: αφενός, για να στηρίξουν, για άλλη μία φορά, τη Συμφωνία των Πρεσπών και, αφετέρου, για να αναδείξουν «τη στροφή 180 μοιρών» της ΝΔ μετά τις εκλογές.

Αστυνόμευση του FIR και σχολικά βιβλία

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναδείξει την παρατεινόμενη αναβολή στην ψήφιση των τριών μνημονίων με ερώτηση που είχε καταθέσει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Όπως είχε αναφέρει, τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι τα εξής:

  • Η πολύμηνη καθυστέρηση ψήφισης των εξής νομοσχεδίων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία», «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» (κατατεθειμένα στις 15-9-2020) και «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (κατατεθειμένο στις 14/9/2020).
  • Η σημαντική υστέρηση στη λειτουργία των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία (άρθρο 8 παρ. 5 της Συμφωνίας) και για τα εμπορικά σήματα (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. θ της Συμφωνίας), με αποτέλεσμα να παραμένουν στοιχεία αλυτρωτισμού στα βιβλία της γειτονικής χώρας και να μη σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στο μείζον ζήτημα της προστασίας προϊόντων από τη Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων, στις 10/6/2019, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είχαν συμφωνήσει στην άμεση τροποποίηση των σχολικών βιβλίων της δεύτερης σε σχέση με την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v