Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων

Κυβερνητική προσπάθεια να καταργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. «Χάνουν ψηφοφόρους εντός και τους ζητούν εκτός, αλλά δεν θα βρουν 200 ‘ναι’». Ποιες ήταν οι αρχικές προτάσεις, τι ψηφίσθηκε στα τέλη του 2019 και τι προτείνεται σήμερα.

«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων

«Αρνητική» είναι η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αλλαγές που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για τη δυνατότητα των αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους στις ελληνικές εκλογές.

Την κυβερνητική πρόθεση δημοσιοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι θα καταθέσει σήμερα τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται στους απόδημους να μετέχουν στις ελληνικές εκλογές, εάν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καταργώντας κάθε άλλη προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος.

Ως άλλοθι, δε, επικαλέσθηκε συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» όπου, μεταξύ άλλων, είπε πως οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος πρέπει να αρθούν και να ισχύσει η πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα της όταν, ως κυβέρνηση, άνοιξε το θέμα της ψήφου των αποδήμων το 2018.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, «ο κ. Βορίδης άδραξε την ευκαιρία από τη φράση της κας Τζάκρη 'να αρθούν’ εξαφανίζοντας την υπόλοιπη αναφορά της, για να φέρει την τροπολογία. Προφανώς, η κυβέρνηση βλέπει να μειώνονται οι ψηφοφόροι της εντός συνόρων και αναζητά δυνάμεις στους εκτός», λένε ειρωνικά.

Τι είχε προταθεί και τι ψηφίσθηκε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να ψηφίζουν για βουλευτές Επικρατείας, των οποίων ο αριθμός θα εξαρτάται από τη συμμετοχή των αποδήμων στις κάλπες: για 180.000 ψήφους αποδήμων να εκλέγονται τρεις (3) βουλευτές Επικρατείας και, στη συνέχεια, ανά 60.000 επιπλέον ψηφοφόρους να προστίθεται άλλη μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 12 έδρες.

Για τον λόγο αυτό, είχε προτείνει να αυξηθούν οι έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας στον ανώτατο αριθμό που ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στους 15, από 12 που είναι σήμερα. Έτσι ώστε, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που οι 12 έδρες θα πήγαιναν στους απόδημους, να υπάρχει περιθώριο άλλων τριών για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού.

- Η αρχική πρόταση της ΝΔ ήταν να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και, μάλιστα, η ψήφος τους να κατευθύνεται στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Προκειμένου, όμως, να αποσπάσει τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ώστε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 «ναι» (σ.σ. τόσα απαιτούνται, κατά το Σύνταγμα, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού), δέχθηκε τις εξής αλλαγές:

  • Οι δικαιούχοι απόδημοι να μπορούν να αποδείξουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια είχαν παρουσία στη χώρα για τουλάχιστον δύο χρόνια (αθροιστικά).
  • Από τη φορολογική τους δήλωση (π.χ. Ε9) να προκύπτει οικονομική σχέση με τη χώρα.
  • Να ψηφίζουν αυτοπροσώπως σε εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στις πρεσβείες ή στα προξενεία ή σε άλλους ειδικούς χώρους. Δηλαδή, να μην ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.

Βάσει αυτών, ο νόμος για «την ψήφο του εξωτερικού» ψηφίσθηκε στα τέλη του 2019 με την ευρύτατη πλειοψηφία που ορίζει το Σύνταγμα.

Τώρα όμως ο κ. Βορίδης προωθεί την άρση όλων των περιορισμών, προκειμένου να ψηφίσουν όλοι όσοι, απλώς, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

«Αυτό δεν μπορεί γίνει, διότι με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που ορίζει το Σύνταγμα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Επαναφέρει την πρόταση για Επικρατείας

Όπως προκύπτει από κοινή δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου, Θεοδώρας Τζάκρη και Κώστα Ζαχαριάδη, αυτή την πρόταση επαναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα.

Την εξειδικεύουν ως εξής:

1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Η συνέχεια θα δοθεί όταν ο κ. Βορίδης καταθέσει την τροπολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v