Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμβολιαστικά κέντρα: 7ημερη λειτουργία, έξτρα αμοιβή €20 στους εργαζόμενους

Από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα θα μπορούν να λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα. Προσφέρεται επιπρόσθετη αμοιβή για αργίες-Κυριακές. Εμπλοκή και ιδιωτικών κέντρων με αμοιβή 3 ευρώ/εμβολιασμό.

Εμβολιαστικά κέντρα: 7ημερη λειτουργία, έξτρα αμοιβή €20 στους εργαζόμενους

Τροπολογία για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και τις Κυριακές, κατέθεσε το υπουργείο Υγείας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον "Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων".

Με την τροπολογία, που παρατίθεται πιο κάτω, καθορίζεται αμοιβή για τους γιατρούς, ίση με τις αποδοχές μικτής εφημερίας επιμελητή Α' του ΕΣΥ και για το λοιπό προσωπικό 20 ευρώ καθαρά.

Στο άρθρο 1 της τροπολογίας αναφέρεται πως για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου, τα εμβολιαστικά κέντρα δύνανται να λειτουργούν 7 μέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Κυριακή (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), λόγω εκτάκτων και εξαιρετικών αναγκών, κατά παρέκκλιση των κείμενων γενικών ή ειδικών διατάξεων.

Η διάταξη αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, του Αρεταίειου Νοσοκομείου, του Αιγινήτειου νοσοκομείου, των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το ωράριο λειτουργίας τους ορίζεται σε δύο βάρδιες: από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων συμπληρώνονται και ενισχύονται οι παρεχόμενες λοιπές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠε ή του αρμοδίου εποπτεύοντος οργάνου του εμβολιαστικού κέντρου καταρτίζεται μηνιαίο πρόγραμμα απασχόλησης του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων, με το οποίο εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία τους καθ' όλη την εβδομάδα από το σύνολο του προσωπικού αυτών.

Η απασχόληση του ιατρικού προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατά τις μη εργάσιμες ημέρες (Σάββατα - Κυριακές - αργίες) αποζημιώνεται ως μικτή εφημερία, σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν. 3205/2003 (Α' 297), πλην των ειδικευόμενων ιατρών, η οποία αποζημιώνεται ως ενεργής εφημερία. Η απασχόληση του ιατρικού προσωπικού των Τοπικών Ομάδων Υγείας κατά τις μη εργάσιμες ημέρες (Σάββατα- Κυριακές- αργίες) αποζημιώνεται ως μικτή εφημερία Επιμελητή Α'.

Η απασχόληση του λοιπού προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων από Δευτέρα έως Παρασκευή πραγματοποιείται σε δύο βάρδιες ως εξής: πρωινή βάρδια (07:00-14:30) και απογευματινή βάρδια (14:30 - 22:00).

Η απασχόληση του λοιπού προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων της παρ. 1 τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά τις ώρες 22:00 έως 24:00 αποζημιώνεται, σύμφωνα με την περ. β της υποπαρ. 3 της παρ. Α του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α' 176). Η απασχόληση του προσωπικού του πρώτου εδαφίου τα Σάββατα αποζημιώνεται σύμφωνα με την περ. γ της υποπαρ. 3 της παρ. Α του άρθρου 20 του ν. 4354/2015. Οι ώρες απασχόλησης του λοιπού προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα πραγματοποιούνται καθ' υπέρβαση του ανώτατου ορίου ωρών της υποπαρ. 2 της παρ. Α του άρθρου 20 του ν. 4354/2015.

Στο λοιπό προσωπικό που απασχολείται στα εμβολιαστικά κέντρα της παρ. 1, χορηγείται επιπλέον καθαρό ποσό είκοσι ευρώ, ανά εργαζόμενο για εκάστη ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες, υπό την προϋπόθεση της απασχόλησής του τουλάχιστον έξι ώρες ημερησίως κατά τις ανωτέρω ημέρες. Το ανωτέρω ποσό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι αποζημιώσεις του προσωπικού των Τοπικών Ομάδων Υγείας καταβάλλονται μέσω ενωσιακών πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος.

Τέλος επιτρέπεται να πραγματοποιούν εμβολιασμούς, για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30η.9.2021 και ιδιωτικές μονάδες υγείας δια του ιατρονοσηλευτικού τους προσωπικού, για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Χορηγείται στους ανωτέρω ιδιωτικούς φορείς αποζημίωση ύψους 3 ευρώ, για κάθε εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αναλωσίμων.

ΠΗΓΗ:www.iatronet.gr

** Δείτε όλη την τροπολογία στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v