Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη η κυβέρνηση

Αιχμές του δόρατος για την οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης και οι έξοδοι στις αγορές. Ζητούμενο η σωστή χρήση των διαθέσιμων πόρων. Ο αντίλογος και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανεβάζει τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη η κυβέρνηση

Το θετικό αφήγημα για την οικονομία στην εποχή μετά την πανδημία επαναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Με αιχμές του δόρατος το Ταμείο Ανάκαμψης και τις εξόδους στις αγορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επιχειρούν να εκπέμψουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η χώρα άντεξε και σε αυτή την περιπέτεια και ετοιμάζεται για τη «δυναμική επανεκκίνηση», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, σημειώνουν στην κυβέρνηση, περνά μέσα από μια ισχυρή οικονομία και αυτό προσπαθούν να αναδείξουν στον δημόσιο διάλογο, στέλνοντας το ανάλογο σήμα για την επόμενη μέρα.

Οι προ ολίγων ημερών προβλέψεις που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας, η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών, καθώς και η χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, όπως λένε στο πρωθυπουργικό και στο οικονομικό επιτελείο, αποτελούν μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τονίζουν, «επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας». Υπογραμμίζουν δε ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και δηλώνουν βέβαιοι για «ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και ακόμη ισχυρότερη το 2022».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την έκδοση του ομολόγου. Αυτό -σημείωσε, μεταξύ άλλων- αποτελεί «ένα ακόμη σήμα εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της Ελλάδας και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε «εξαιρετικό ότι έχουμε κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Κατά τη συμμετοχή του στο ψηφιακό συνέδριο «Beyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», το οποίο συνδιοργάνωσαν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα καλό σχέδιο που εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, ενώ μας βοηθά πολύ το γεγονός ότι μπορούμε επίσης να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να αλλάξουμε πραγματικά τη χώρα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση ουσιαστικών επενδύσεων, περιλαμβανομένων των κλάδων της περίθαλψης και των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών υγείας».

Διπλάσια χρηματοδότηση

Ο πρωθυπουργός θεωρεί πραγματική πρόκληση τη σωστή χρήση των διαθέσιμων πόρων, κάτι που πιστεύει πως θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη μελλοντική επαναχρησιμοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε και o Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας στο Bloomberg πως η Ελλάδα θα λάβει σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση από ό,τι αναμενόταν αρχικά αυτό το έτος. «Αναμένουμε τώρα περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από τα αρχικά 4 δισ. ευρώ… Το ποσό αυτό ισούται με το 4% της οικονομικής παραγωγής», ανέφερε. Τόνισε δε ότι για το σύνολο του 2021, η εκτίμηση ανάπτυξης 3% έως 4% είναι πολύ χαμηλή και σκοπεύουμε να επικαιροποιήσουμε τις επίσημες προβλέψεις μας».

Πέρα από τα λόγια, πάντως, η κυβέρνηση καλείται να διαψεύσει και εμπράκτως τις φωνές που υπογραμμίζουν ως επιπτώσεις της πανδημίας τους κινδύνους για μαζικά λουκέτα, ανεργία και φτωχούς εργαζόμενους, ενώ διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο η πραγματική οικονομία θα ωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν τη σιγουριά ότι θα το καταφέρουν και θα κερδίσουν το συγκεκριμένο στοίχημα. Αν θα το πετύχουν, η ιστορία θα δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v