Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο βήμα Μητσοτάκη-Ερντογάν για «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020»

Χωρίς εντάσεις αλλά και χωρίς εμβάθυνση στις διαφορές των δυο χωρών η συνάντηση. Βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι η συνάντηση των δυο ηγετών, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Τι αναφέρουν για τη συνάντηση τουρκικές πηγές.

Πρώτο βήμα Μητσοτάκη-Ερντογάν για «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020»

Συνάντηση περισσότερο εθιμοτυπική με τον Ελληνα πρωθυπουργό είχε ο Τούρκος πρόεδρος. Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά χωρίς εντάσεις, αλλά και χωρίς εμβάθυνση στις διαφορές των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο. Κ. Μητσοτακης έθεσε θέμα υφαλοκρηπίδας και προσφυγικών ροών. Ο κ. Ερντογάν έθεσε τις κόκκινες γραμμές του. Εάν η ΕΕ καταλάβει την στρατηγική θέση της Τουρκίας, τότε θα υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι από πλευράς προσφυγικού, φέρεται να είπε ο τούρκος πρόεδρος. 

«Μην αναμένετε μεγάλες αλλαγες στα μεγάλα θέματα», αναφέρει η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι προσηλωμένος στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, προσθέτοντας πάντως ότι οι S400 δεν είναι θέμα στο οποίο η Αγκυρα μπορεί να κάνει πίσω.

Σε ερώτηση για την παρουσία του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η παρουσία του κ. Καλίν έχει να κάνει με την πλήρη εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τον Τούρκο πρόεδρο.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Ερντογάν: Βοήθησε η αποκατάσταση του διαλόγου με Ελλάδα

O Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι η αποκατάσταση του διαλόγου με την Ελλάδα βοήθησε στην επίλυση κάποιων διμερών προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, για τα οποία κλιμακώθηκε η ένταση πέρυσι.

«Πιστεύουμε ότι η αναβίωση των καναλιών διαλόγου με τη γείτονά μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Erdogan κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει το γερμανικό Marshall Fund, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v