Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τρία καυτά μέτωπα μπήκε ο Αύγουστος για την Κυβέρνηση

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου έχε σημάνει συναγερμό σε Μαξίμου και επιστήμονες. Αγωνία για τον πύρινο κλοιό στην Αχαΐα. Σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για τον πρωτόγνωρο καύσωνα, συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος.

Με τρία καυτά μέτωπα μπήκε ο Αύγουστος για την Κυβέρνηση

Με αναμενόμενες -βάσει των εξελίξεων- δυσκολίες, αλλά και άλλες, απρόβλεπτες μπήκε ο Αύγουστος για την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο μισό της θητείας της και πάλι στη σκιά της πανδημίας.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, που το επιδημιολογικό φορτίο επιβαρύνεται καθημερινά σε όλη τη χώρα, ο παρατεταμένος καύσωνας με τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτόν, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές, συνθέτουν ένα πολύπλοκο σκηνικό και θέτουν σε εγρήγορση το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως «η χώρα δεν θα ξανακλείσει», επιδιώκοντας την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, όπως οι συνθήκες δεν δείχνουν να ευνοούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ώρα που οι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα (χθες πραγματοποιήθηκαν 60.540 εκ των οποίων μόλις οι 15.357 αφορούσαν νέα ραντεβού πρώτης δόσης), τα υγειονομικά δεδομένα επιδεινώνονταν. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 2.760 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 17 θανάτους, ενώ σε 172 ανέρχονται πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεδομένου δε ότι υπήρξαν και 151 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι εμφανές ότι το τέταρτο κύμα έχει πάρει την ανιούσα, αν και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν δεν είχε εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος των ενήλικων πολιτών.

Η στρατηγική της Κυβέρνησης θέλει τη συνέχιση της προσπάθειας πειθούς των προβληματισμένων ανεμβολίαστων και ενώ ήδη έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση -κυρίως από τους επιστήμονες- για την τρίτη δόση εμβολίου από το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει περαιτέρω πίεση σε όσους δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, με πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, όσον αφορά κατ’ αρχήν την εστίαση κα την ψυχαγωγία.

Σοβαρό εξάλλου είναι το ενδεχόμενο της επέκτασης του μέτρου για τους εκπαιδευτικούς (πιστοποιητικό εμβολιασμού, διαφορετικά μοριακό ή rapid test) και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, με έμφαση σε όσους εργαζόμενους συναλλάσσονται με το κοινό.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει, επίσης, να κερδίσει χρόνο προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, με ελέγχους και αν χρειαστεί με τοπικές παρεμβάσεις σε «κόκκινες» περιοχές, ύποπτες για εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού, αν και η διαδικασία ελέγχου ενέχει πολλές πρακτικές δυσκολίες.

Χθες, ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παράταση της αεροπορικής οδηγίας πτήσεων προς τα νησιά , που θα ισχύει έως την Δευτέρα 9 Αυγούστου. Έτσι, οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα θα ταξιδεύουν σε νησιωτικούς προορισμούς μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR 72 ωρών /RAPID 48 ωρών) ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ για την ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών υπάρχει και η δυνατότητα επιβίβασης με self test 24 ωρών.

Πυρκαγιές και ηλεκτροδότηση

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τις πυρκαγιές, με την σχετική επικινδυνότητα να αυξάνεται περισσότερο λόγω και του πρωτόγνωρου καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Όλα τα βλέμματα τις τελευταίες ώρες είναι στραμμένα στην Αχαΐα, όπου βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναγνώρισε, σε δήλωσή του, ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά που έκοψε την Ελλάδα στα δύο, με πρώτο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας και των εμπλεκόμενων σωμάτων ασφαλείας τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών των πυρόπληκτων περιοχών. «Οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί και οι μετεωρολόγοι. Καλούμε τους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον ή στον αστικό ιστό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαδώσει πυρκαγιά με τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Λόγω του καύσωνα, πάντως, συνεχίζονται τα κατά τόπους προβλήματα ηλεκτροδότησης, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια. Προς ώρας, αντιμετωπίζονται άμεσα, όμως οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση για να προλάβουν τα χειρότερα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τη δημόσια υγεία, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών. Όλες οι Υπηρεσίες της χώρας, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του καύσωνα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων για την προστασία των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την άρτια λειτουργία των κρίσιμων υποδομών και των κρίσιμων λειτουργιών της χώρας. Απομένει να δούμε αν ο σχεδιασμός που αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη στο τέλος της εβδομάδας στην Πολιτική Προστασία, θα είναι και αποτελεσματικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v