Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Οι πιθανοί χρόνοι των σχετικών ανακοινώσεων από το Μαξίμου. Τα ονόματα που ακούγονται και ποιοι υπουργοί είναι στο στόχαστρο. Η απόδοση των ευθυνών για τις πυρκαγιές, τα «κατεβασμένα μολύβια» και η… φυγή προς τα εμπρός.

Αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Θέμα χρόνου φαίνεται να αποτελούν πλέον οι ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Η απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται ειλημμένη και από σήμερα, οπότε και επιστρέφει ο κ. Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ιδιωτικής του επίσκεψης, η γνωστοποίηση των ονομάτων των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, είναι ότι οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (11-12 Σεπτεμβρίου), για δύο λόγους: Αφενός, για να σηματοδοτηθεί η εικόνα επανεκκίνησης της Κυβέρνησης και της φυγής προς τα εμπρός, μετά τη δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο, με τις πυρκαγιές και την πανδημία να επισκιάζουν τα πάντα. Αφετέρου, για να σταματήσει η σεναριολογία και ονοματολογία την οποία διατηρεί και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ουσιαστικά έχει προαναγγείλει τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για ευθύνες που θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Χρόνος που άπαντες συμφωνούν ότι πλησιάζει. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλοί υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και αναμένουν εναγωνίως να μάθουν για το πολιτικό μέλλον τους, το πιθανότερο σενάριο είναι οι σχετικές ανακοινώσεις να μην καθυστερήσουν.

Οι χρονικές στιγμές πάντως που θα γίνουν αυτές δεν είναι απεριόριστες, καθώς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Συγκεκριμένα, για αύριο Τρίτη το πρωί έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σλοβενία, για να συμμετάσχει την Τετάρτη στη 16η Διεθνή Σύνοδο του Blend Strategic Forum. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία, όπου την επομένη θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Η επιστροφή του στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής.

Δεν τον δεσμεύουν πρόσωπα

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, εφόσον θελήσει να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να το κάνει είτε σήμερα είτε την Πέμπτη, πριν πετάξει για τη Γαλλία, διαφορετικά οι ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν από το Σαββατοκύριακο και μετά και με τον χρόνο για τη ΔΕΘ να μετρά αντίστροφα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές του ότι δεν τον δεσμεύουν πρόσωπα και διαμηνύει ότι έχει αντιληφθεί πλήρως τις όποιες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνει πως σκοπεύει να τις διορθώσει, χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα πρόσωπα αλλά οι δομές στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι. Ως εκ τούτου, ο ανασχηματισμός αναμένεται ευρύς και δομικός, με αρκετές μετακινήσεις υπουργών καθώς και με μεγαλύτερη αξιοποίηση αρκετών γαλάζιων βουλευτών.

Ελέω πυρκαγιών, κεντρικό πρόσωπο στις αλλαγές προσώπων ευλόγως αποτελεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θεωρείται πολύ δύσκολο να παραμείνει στη θέση του. Το μαρτυρούν και οι αποστάσεις που έλαβε από αυτόν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του.

Ταυτόχρονα, δύσκολα φαίνεται πως θα μετακινηθούν οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Αντίθετα, βάσει των σεναρίων που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, καθόλου σίγουρες δεν θεωρούνται οι θέσεις των υπουργών Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Κάποιοι εξ αυτών αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ ίσως και κάποιοι να αποχωρήσουν από το υπουργικό σχήμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v