Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σημαία την οικονομία ο Μητσοτάκης ανεβαίνει στη ΔΕΘ

Το στοίχημα του πρωθυπουργού για συνολική επανεκκίνηση. Η επιμονή στους νέους και η αγωνία των ανατιμήσεων. Ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των πυρόπληκτων ψηλά στην ατζέντα.

Με σημαία την οικονομία ο Μητσοτάκης ανεβαίνει στη ΔΕΘ

Με τον… αέρα των θετικών δεικτών της οικονομίας και με ψηλά στην ατζέντα την επιστροφή στη φυσιολογική -προ πανδημίας- εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός, βλέποντας ότι το χαρτί του πρόσφατου ανασχηματισμού κάηκε από νωρίς ελέω… του ναυάρχου Αποστολάκη, ποντάρει πολλά στην παρουσία του στη συμπρωτεύουσα, με ζητούμενο τη «φυγή προς τα εμπρός». Κάνοντας έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων, θα υποστηρίξει ότι η χώρα, παρά τις πολλαπλές κρίσεις, κατάφερε και έμεινε όρθια σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και πλέον, με σύμμαχο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, θα δώσει το έναυσμα για τη συνολική επανεκκίνηση.

«Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, στα προβλήματα, αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας. Θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα, στο εισόδημα των πολιτών, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Και ναι μεν μίλησε για «μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας», ωστόσο για μία ακόμη φορά επικεντρώθηκε στους νέους. Αυτοί, όπως είπε, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, την ώρα που και το βάρος για τους εμβολιασμούς έχει ριχθεί από την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό στις ηλικίες 12-17 ετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποια σενάρια, υπάρχει η σκέψη για απόδοση κινήτρων και σε αυτές τις ηλικίες, όπως συνέβη και με τους νέους 18 έως 24 ετών, με το freedom pass.

Η άνοδος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, όσον αφορά τις επικείμενες ανατιμήσεις παντού, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας τη δύσκολη περίοδο μέχρι τις γιορτές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα μειώνουν τις απώλειες του οικογενειακού εισοδήματος εξαιτίας των ανατιμήσεων. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται κυρίως τα αδύναμα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι, τους οποίους θα αφορούν οι περισσότερες εξαγγελίες.

Επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας

Ειδικά για την οικονομία, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί μια σειρά γεγονότων και στοιχείων ενθαρρυντικών για τη συνέχεια: Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα με 2,8% έναντι 0,7% του μέσου όρου στη νομισματική ένωση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, τη δυνατότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών να συνάπτουν δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες, καθώς και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Έχουμε 40.000 επιχειρήσεις περισσότερες όχι από την έναρξη της πανδημίας αλλά από το 2019. Έχουμε 70.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από το 2019, όχι από την έναρξη της πανδημίας. Μόνο αυτοί οι δύο αριθμοί απαντούν και σε μια σειρά από ανησυχίες που είχαμε όλοι μας το προηγούμενο διάστημα. Αποδεικνύουν πως η πολιτική της κυβέρνησης να στηρίξει την πραγματική οικονομία… διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να είμαστε σήμερα εδώ», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Στο μεταξύ, κατά την ομιλία του, ιδιαίτερη αναφορά ο πρωθυπουργός θα κάνει στους πυρόπληκτους και τα μέτρα στήριξής τους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, καθώς και στην απόφασή του να συσταθεί υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, το πρωί, λίγο πριν από το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου υπουργού, πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού του, Ευάγγελου Τουρνά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v