Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο με υπερτιμολογήσεις για έργα καθαρισμού δασών

Ερώτηση 51 βουλευτών για αδιαφανείς διαδικασίες και υπέρογκες αμοιβές που αφορούν έργα καθαρισμού δασών από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Μιλούν για "ένα μείζον πολιτικό θέμα που προέκυψε" και ζητούν "να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις".

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο με υπερτιμολογήσεις για έργα καθαρισμού δασών

Για αδιαφανείς και υπέρογκες αναθέσεις για έργα καθαρισμού δασών από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κάνου  λόγο πενήντα ένα (51) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κατάθεση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Αναδεικνύουν, όπως σημειώνουν, "ένα μείζον πολιτικό θέμα που προέκυψε" και ζητούν: "Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τις περιοχές αυτές, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την υπογραφή τους, οι μελέτες στις οποίες στηρίχτηκαν, καθώς και οι υπηρεσίες που της ενέκριναν και διενέργησαν τους προβλεπόμενους ελέγχους κατά την υλοποίηση των έργων καθαρισμού".

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τη φετινή χρονιά που η Ελλάδα βίωσε τη βιβλική καταστροφή των Δασικών Πυρκαγιών, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας παρότι «αναρμόδια» (και κατά δήλωση του πρώην Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά) προχώρησε σε αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων για καθαρισμό σε 18 περιοχές στην Αττική και στο Σέιχ Σου, με επιλεκτική χρήση άρθρων του νόμου 4662/2020, περί κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης, με αδιαφάνεια και ανεξήγητες ρήτρες εμπιστευτικότητας, όπως σημειώνουν οι Βουλευτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργασίες που διενεργήθηκαν στο περιαστικό δάσος του Σειχ Σου όπου το κόστος επταπλασιάστηκε (!) σε σχέση με την αντίστοιχη σύμβαση που υπογράφηκε από τη δασική υπηρεσία για την ίδια περιοχή. Εκτός από το υπέρμετρο κόστος της σύμβασης πολλά ερωτηματικά προκαλεί και η ίδια η διαδικασία ανάθεσης που επιλέχθηκε, καθώς αυτή έγινε χωρίς δημοσιότητα ενώ προηγήθηκε η υπογραφή της σύμβασης της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης. Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η άγνοια του ΥΠΕΝ για τους καθαρισμούς που διενεργούνταν στο Σειχ Σου τον Αύγουστο από το συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας καθώς σε σχετική απάντηση κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις εργασίες αυτές.

Οι Βουλευτές ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τις περιοχές αυτές, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την υπογραφή τους, οι μελέτες στις οποίες στηρίχτηκαν, καθώς και οι υπηρεσίες που της ενέκριναν και διενέργησαν τους προβλεπόμενους ελέγχους κατά την υλοποίηση των έργων καθαρισμού.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση των δημοσίων έργων οφείλει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος και η επίκληση των έκτακτων περιστάσεων είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων.

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν ότι είχαν διαπιστώσει έγκαιρα τη μη υλοποίηση δράσεων πρόληψης και τον κίνδυνο από τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση και για το λόγο αυτό έχουν υποβάλει 5 ερωτήσεις για το σύνολο των δασικών εκτάσεων της χώρας, 2 επίκαιρες ερωτήσεις για τη μη προετοιμασία και ετοιμότητα της χώρας για την αντιπυρική περίοδο και 4 ερωτήσεις ειδικά για το Σειχ Σου, χωρίς όμως να εισακουστούν από την κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v