Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στοχευμένες παρεμβάσεις στη μεσαία τάξη, όχι στους πλούσιους

Στο 1,8 δισ. τα μόνιμα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι μείναμε πίσω σε εμβολιασμούς και είμαστε στους πρώτους σε θανάτους από Covid-19. Μόνο 24.000 ΑΦΜ αφορά το μέτρο για τις γονικές παροχές. Η απάντηση στο Euro2day.gr.

Τσίπρας: Στοχευμένες παρεμβάσεις στη μεσαία τάξη, όχι στους πλούσιους

H κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την νεολαία. Στην πανδημία λέγοντας ότι είναι ανέμελοι και δεν τηρούν τα μέτρα. Ηταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο με το εργασιακό νομοσχέδιο και έμειναν κατά χιλιάδες εκτός πανεπιστημίων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ μετά τη χθεσινή του ομιλία.

«Οι νέοι δεν θέλουν χαρτζιλίκι αλλά σχέδιο και όραμα για να μείνουν στη χώρα», τόνισε. Υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης δεν λύνουν τα προβλήματα και αναφέρθηκε στην πρότασή του για την παιδεία που περιεγράφηκε στη χθεσινή ομιλία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού των 800 ευρώ.

Γιατί δεν ζητάω εκλογές

Δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Εχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και τολμά ας τις προκηρύξει. Ο κος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ, δεν θα το κάνω εγώ, δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση. 

Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι. Η κυβέρνηση βλέπει ταχέα επιταχυνόμενη φθορά και θέλει να την προλάβει. Αυτές οι «μαγκιές» περί γαλοπούλας που θυμίζουν παιδιά έκτης δημοτικού δεν αναδεικνύουν πυγμή, καμιά φορά αναδεικνύουν αδυναμία. Αυτός κρύφτηκε προεκλογικά και δεν τόλμησε καν να έρθει σε debate και τώρα μιλά για γαλοπούλες;

Η πανδημία και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Βιώνουμε μια δυσμενή πραγματικότητα, τόνισε επικαλούμενος τα στοιχεία από τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Είναι απόδειξη παταγώδους αποτυχίας. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Η χώρα μας είναι από τον Αύγουστο και μετά δεύτερη σε κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη. Αυτή η πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Οταν είχαμε θετικά αποτελέσματα τα πιστώνεται ο «Μωυσής» και τώρα κάποιοι άλλοι, οι πολίτες.

Ο εμβολιασμός δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Δεν είμαστε σε καλό επίπεδο. Υπάρχουν και σε αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να πείσει, γιατί αντί να κάνει στοχευμένες καμπάνιες δεν χρηματοδότησε το μήνυμα αλλά το μέσο. 

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός λέει η επιτροπή βιοηθικής είναι το τελευταίο στάδιο. Είναι ίσως χρήσιμο όταν έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και τότε με αυτό μπορείς να φτάσεις σε τοίχος ανοσίας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, αφορά την ανθρώπινη ζωή, βλέπουμε να μην έχει εμβολιαστεί ένα 30% στις κρίσιμες μεγάλες ηλικίες. Εμείς θα βγούμε μπροστά, εγώ σε κάθε δυνατότητα επαναλαμβάνω την ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

 Λέμε «ναι» στον εμβολιασμό αλλά όχι σε μια λογική διχασμού που δημιουργεί εντάσεις.

Η κυβέρνηση συνεργασίας

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση η χώρα, ώστε να εφαρμοστεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα αντιμετωπίζει τις αγωνίες των πολιτών. Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική ή θα έχει μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές.

Εμεις θέσαμε το στόχο και το πρόταγμα για τις εκλογές: θα έχουμε μια τέτοια κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική ή θα υπάρχουν εκβιασμοί για δεύτερες εκλογές. Δεσμευόμαστε ότι όταν πάρουμε την πρώτη διερευνητική εντολή (νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) θα προχωρήσουμε σε επαφές για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

Πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός: η λαϊκη ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Ο κάθε ένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Το ΕΣΥ και η κυβέρνηση

Για μια μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ δεν αρκούν μόνο οι πόροι, πρέπει να γίνει και ανακατανομή τους. Υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά δεν υπάρχει προσφορά, δεν επιλέγουν οι νέοι γιατροί με αυτούς τους μισθούς να εργαστούν στο ΕΣΥ, προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσει αυτό, χρειάζεται αναβάθμιση μισθολογίου και αντιμετώπιση των αναγκών σε έμψυχο υλικό. Υπάρχει ένα κόστος 2 δισ. ευρώ σε επίπεδο τριετίας και ένα δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στο σχέδιό μας. 

Στην κυβέρνησή μας θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχτεί από την κοινωνία και έδειξαν την επάρκειά τους. Είμαι αποφασισμένος για αυτό, όποια και αν είναι η εκδοχή. Αν έχεις ένα συνασπισμό θα πρέπει να κουβεντιάσεις και με τους εταίρους. Αλλά ακόμα και μόνοι μας να είμαστε στην κυβέρνηση πρέπει να δώσουμε χώρο. 

Η ερώτηση του Euro2day.gr

Απαντώντας σε ερώτηση για την μεσαία τάξη και το πως θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί αδιανόητο να μιλά ο κος Μητσοτάκης για αυτή προερχόμενος από ένα κόμμα που το 2012-15 είχε συντρίψει τη μεσαία τάξη, με τη φορολογία και τον πολιτικό λόγο (μαζί τα φάγαμε) και τώρα να λέει ότι εγώ δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι είναι αδιανόητο να μιλά με αυτόν τον υποτιμητικό τόνο σε εμένα που είμαι και γέννημα του μεσαίας τάξης. Μιλά αυτός που δεν ξέρει πόσο κάνει το ψωμί;

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη στην διακυβέρνησή μας. Ηταν εθνική ανάγκη για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, την αυστηρή επιτροπεία και για να ρυθμίσουμε το χρέος. Αν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια δεν θα είχαμε μειώσει την ανεργία 10 μονάδες. Δεν θα υπήρχαν προϋποθέσεις για μείωση φόρων (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) που ξεκίνησαν επί των ημερών μας, από τον Απρίλιο του 2019. Αυτά ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισ. «κομπόδεμα» στα δημόσια ταμεία. Που θα ήταν η χώρα σε συνθήκες πανδημίας αν δεν υπήρχε αυτό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει δυο χρόνια τώρα; εμείς αυτά αφήσαμε για παρακαταθήκη και για τη μεσαία τάξη. Την ενίσχυση νοσοκομείων και σχολείων, την αύξηση του μισθού. Και για τη μεσαία τάξη έγιναν αυτά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει μόνο χρέη.

Υπήρξε μια κυβέρνηση που προχώρησε με σύνεση ένα δρόμο για να ανορθώσει την οικονομία της χώρας σε κατάσταση χρεοκοπίας και σήμερα δέχεται και τα πυρά γιατί δεν φρόντισε τη μεσαία τάξη. Είναι προφανές ότι έγιναν και πράγματα που δεν ήταν επιλογή μας να γίνουν. 

Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων δήλωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να στηριχθεί η μεσαία τάξη χωρίς την ασφυκτική πίεση του συμφώνου σταθερότητας ή πίεση για τον δανεισμό της χώρας γιατί δανείζεται φθηνά μέσω της ΕΚΤ και εξαιτίας του ότι έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι περιορισμοί και θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. 

Γίνεται μια κρίσιμη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και το σύμφωνο σταθερότητας. Ο Νότος πρέπει να έχει κοινή θέση. Δεν ξέρω πια είναι η θέση της κυβέρνησης. Είδαμε να ψηφίζει ένα Μεσοπρόθεσμο με δημοσιονομική προοπτική εννέα μονάδων σε δυο χρόνια. Δεσμεύεται για πλεόνασμα 3% το 2023 χωρίς να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Εδώ χρειάζονται συμμαχίες. Η προοπτική ισοσκελισμού δεν θα μπορεί να γίνει σε 1,5 χρόνο, είναι αδιανόητο να γίνει. 

Είχαμε προχθές τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ηταν μια δική μου πρωτοβουλία με τον Ολαντ. Περίμενα να δω μια πρωτοβουλία για το κρίσιμο ζήτημα. Δεν είδα. Τούτη την ώρα υπάρχουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, τα ταμεία είναι γεμάτα, υπάρχει η ρήτρα διαφυγής. Πρέπει όμως οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες, όταν ο κος Μητσοτάκης προτείνει 3,5 δισ. ευρώ στους πλούσιους θα πάνε χαμένα. Η ανάπτυξη που θα έχουμε θα είναι για λίγους και εκλεκτούς. Εμείς με αντίστοιχου μεγέθους προτάσεις έχουμε άλλη κατεύθυνση, να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην ελληνική οικονομία, ώστε να βρεθούμε από καλύτερη θέση στην εποχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που πρέπει να έρθει όχι το 2023 αλλά πολύ αργότερα.   

Η μεσαία τάξη και οι γονικές παροχές

Απαντώντας στο γιατί αντιδρά στο μέτρο για τις δωρεάν γονικές παροχές έως €800.000 ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι πρέπει να ορίσουμε τη μεσαία τάξη. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 έχει το 13% των φορολογουμένων. Που είναι η μεσαία τάξη; στο 83% ή στο 13%.  Αν ήθελε να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα μπορούσε να πάει το όριο στις 200.000-250.000 ευρώ. Το πήγε στις 800.000 ευρώ ή 1,6 εκατ. ευρώ για δυο γονείς. Μόνο 24.000 φορολογούμενοι έχουν αυτή την περιουσία, το 0,4%. Αυτό είναι στο μυαλό του, όχι η μεγάλη πλειοψηφία. Ας καταργούσε την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς στο δημόσιο και συνταξιούχους ή το τέλος επιτηδεύματος. 

Δεν είναι ηθικό να νομοθετούνται φοροελαφρύνσεις για μια τόσο μικρή ομάδα, στην οποία ανήκει και ο κος Μητσοτάκης που έχει 32 ακίνητα. Είναι ανήθικο. 

Οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες. Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες είναι 1,8 δισ. Τα υπόλοιπα μέτρα (διαγραφή χρέους που υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ είναι άπαξ) είναι έκτακτα, όπως αυτά κατά του κύματος ακρίβειας.

Οι μικρομεσαίοι θεωρούνται ζόμπι

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, τονίζοντας ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες».

Προσέθεσε πως «στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει». Σημείωσε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να τους προσφέρει στήριξη.

Η ανάπτυξη

Εχουμε ανάπτυξη αλλά παράλληλα διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα, εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε. Χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παραγωγική βάση, η ποιοτική γεωργία, η μεταποίηση. Πρέπει να προχωρήσουμε σε θέματα καινοτομίας στην ψηφιοποίηση, την πράσινη οικονομία. 

Παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη, με ανησυχεί αυτό. Κάναμε μια ρύθμιση για το χρέος αλλά το παραδώσαμε στο 180% του ΑΕΠ και έχει εκτοξευτεί. Γίνεται πολιτική με δανεικά αλλά με αυτά ενισχύεις τους αδύναμους, δημιουργείς υποδομές ανθεκτικότητας για τη στιγμή που θα κληθείς να το περιορίσεις; 

Κερδοσκοπία στην ενέργεια

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» προσέθεσε.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.

Ο Μπογδάνος και το πολιτικό κέντρο

Εχουν υπουργοποιηθεί τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκου Ορθόδοξου Συναγερμού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, πέραν πιθανώς και της υπουργοποίησης Μπογδάνου. Αυτό το οποίο αποτέλεσε εκλογικό πλεονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη, ότι διεμβόλισε την ακροδεξιά, σήμερα είναι το μειονέκτημα, γιατί πρέπει να πατάει σε δυο βάρκες.

Η επιλογή Πλεύρη για το υπ. Υγείας, ενός ανθρώπου με γνωστές ρατσιστικές απόψεις, ενός ανθρώπου που είπε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, έγινε υπουργός. Είναι προφανές ότι ο κος Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει. 

Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου που στοχοποίησε νήπια. Ακόμα μεγαλύτερη αθλιότητα είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει γι' αυτό, αλλά έσπευσε να πολιτογραφήσει μέλη της οικογένειας Αντετοκούμπο.  

Η Τουρκία

Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Η Τουρκία έχει γίνει προβλέψιμη, θέλει να κατοχυρώνει χώρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Οταν τον περασμένο Απρίλιο παρενοχλήθηκε γαλλικό ερευνητικό σκάφος και η κυβερνητική εκπρόσωπος λέει ότι είναι θέμα της Γαλλίας τι μήνυμα πέρασε; Με το Oruc Reis να έχει «πλοίο της γραμμής» και Ελληνα υπουργό να λέει ότι «κόκκινη γραμμή» είναι τα έξι μίλια τι μήνυμα περνά; 

Η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, οπότε η Αγκυρα χαμήλωσε τους τόνους, και δεν την αξιοποίησε. Η Τουρκία δεν επιδιώκει λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Εμεις πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα ώστε να της επιβληθεί, πάντα με βάση και τους συσχετισμούς με τον διεθνή παράγοντα. 

 Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική διαλόγου και λύσης, ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πεδίο. Είναι στη λογική βλέποντας και κάνοντας. Είναι αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, αποτελεσματική και ισχυρή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο και θα έχει στρατηγική προοπτική της λύσης με βάση το διεθνές δίκαιο.

Τα εργασιακά

Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων «και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω». «Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».

Τόνισε ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, «θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα».

«Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε και προσέθεσε: «Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».

Τόνισε ότι «αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Οι συνταξιούχοι

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων…. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε:

«Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

Οι δημοσκοπήσεις

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Οι πυρκαγιές

Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του» και προσέθεσε: «Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ανέφερε πως «θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ένιωθε την ηθική υποχρέωση να έχει κάνει περισσότερα». «Δεν μπορείς να βάλλεις κάποιον που δεν πιστεύει στον ρόλο του κράτους να είναι αποτελεσματικός στη διοίκησή του» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Σταύρο Μπένο είπε: «Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα».

Δεν τολμά να αναφέρει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

«Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Σχολίασε ακόμη ότι στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα δεν ακούστηκαν ποτέ οι λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Το πόθεν έσχες Μητσοτάκη

Είναι συνταγματική υποχρέωση η κατάθεση του πόθεν έσχες για όλα τα δημόσια πρόσωπα. Οταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία οφείλεις να δώσεις απαντήσεις, όχι να στοχοποιείς μέσα ενημέρωσης. Είναι ζήτημα ισονομίας, όλοι πρέπει να ελέγχονται. Τι θα γινόταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα αν άνοιγε θέμα με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού ή τι θα γίνονταν αν συνέβαινε με εμένα. 

Δεν μπορώ να σχολιάσω τις κινήσεις της Δικαιοσύνης. 

«Δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου»

«Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι ένα κόμμα σε κίνηση και σε ό,τι με αφορά δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου», αναφέροντας ότι από την παρουσία του στην πολιτική ζωή σε κεντρικές θέσεις έχει σήμερα συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι.

«Κατανοώ ότι αυτό που είναι αναγκαίο αν θες να είσαι χρήσιμος απέναντι στους πολίτες είναι να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες για να εξυπηρετείς τα συμφέροντά τους. Αυτό μπορεί να έρθει μέσα από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και μέσα από την ανάδειξη προσώπων μέσα από τους κοινωνικούς χώρους, ανάμειξη και πάντρεμα ιδεών και προσώπων» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε θεματικές προγραμματικές παρουσιάσεις, όπου δεν ήταν μόνος του, αλλά πλαισιωμένος από καταξιωμένα και νέα πρόσωπα. «Η παρουσία νέων προσώπων δεν σημαίνει ότι θα έρθουν να βγάλουν από το κάδρο πρόσωπα καταξιωμένα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόμματος», είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι το πάντρεμα και η ισορροπία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v