Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας

Την ανακοινώνουν Μητσοτάκης και Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Οι φρεγάτες Belhara, οι κορβέτες Godwin και το δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Ο ρόλος της συμφωνία AUKUS και η βελτιωμένη γαλλική πρόταση.

Τι σηματοδοτεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας

«Κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος - Γαλλίας», δήλωσε χθες, μέσω της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη νέα συμφωνία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, που θα ανακοινωθεί επισήμως σήμερα το πρωί από τον πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, οι οποίοι θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες, αποτέλεσμα των καρπών πολυετούς διαπραγμάτευσης. 

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα προβλέπει για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού την απόκτηση τριών νέων φρεγατών Belhara (με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας) και ισάριθμων κορβετών Godwin, μαζί με το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία, ενώ μεγάλης σημασίας θεωρείται και το δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Σύμφωνα με αυτό, εάν μία από τις δύο χώρες απειληθεί ή προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη βοηθά σε στρατιωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι  θα αναβαθμίσει κατά πολύ την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. 

Παράλληλα, η Ελλάδα θα αποτελεί στενό σύμμαχο της Γαλλίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναζητώντας να κερδίσει πόντους στο εγχείρημα για στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. «Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πίστη ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Ακύρωση της συμφωνίας

Η συγκεκριμένη αμυντική συμφωνία συνάπτεται στη σκιά της συμφωνία AUKUS (Αυστραλίας - Μεγάλης Βρετανίας - ΗΠΑ), που επέφερε μεγάλη οικονομική ζημιά στη Γαλλία, εξαιτίας της ακύρωσης της συμφωνίας αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία. Κατά κάποιους, για την ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία φέρεται να είναι ενήμερη και η αμερικανική πλευρά, η οποία δεν αντιδρά -παρόλο που είχε καταθέσει και αυτή πρόταση στη χώρα μας-, ώστε να εκτονωθεί η μεγάλη ένταση με το Παρίσι και η δυσφορία του Εμανουέλ Μακρόν. Τη δική της σημασία εξάλλου έχει και η πρόσφατη νέα, βελτιωμένη πρόταση της Γαλλίας προς τη χώρα μας, η οποία ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την τελική συμφωνία.

Οι πρώτες παραδόσεις από τη Γαλλία προς την Ελλάδα αναμένεται να γίνουν το 2025, ενώ θα συμφωνηθεί και η αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου MEKO, που έχει στη διάθεσή του το Πολεμικό μας Ναυτικό.  

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα για την απόκτηση εκ μέρους της Πολεμικής μας Αεροπορίας των επίσης γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, με τα τελευταία έξι από αυτά να ανακοινώνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

«Μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη είναι αυτή περί της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων. Εμείς επιλέξαμε, παραδείγματος χάρη, να αγοράσουμε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία η δική μας με τη Γαλλία, με άλλες χώρες -όπως είναι η Κροατία ας πούμε, η οποία και αυτή πρόσφατα αποκτά αεροσκάφη Rafale- θα είναι πολύ πιο εύκολη, διότι ουσιαστικά θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πίστη ότι «μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα. Και θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v