Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: «Αντιφατικά, ελλιπή και πελατειακά» ημίμετρα κατά της πανδημίας

«Ο ιός κολλάει στην αγορά και στην εστίαση, αλλά δεν πλησιάζει σε ναούς, μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ». Πρόκληση η (εκ νέου) εξαίρεση των ναών.

Αντιπολίτευση: «Αντιφατικά, ελλιπή και πελατειακά» ημίμετρα κατά της πανδημίας

Πυρ ομαδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυβέρνηση για τα «αντιφατικά, ελλιπή και πελατειακά» μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας χθες, ημέρα εκτίναξης των κρουσμάτων, με τους θανάτους να φτάνουν τις 16.050 από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων μιλούν για «άτυπο lockdown» στον χώρο τους και χειρότερο από τα «κανονικά» αφού, όπως λένε, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει καμίας μορφής οικονομική ενίσχυση.

Η κριτική της αντιπολίτευσης αφορά τρία σημεία:

  • Τα μέτρα είναι αποκλειστικά τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους και δεν συνοδεύονται από καμία καμπάνια που θα έπειθε τους «μη ψεκασμένους». Δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τις έρευνες, οι μισοί ανεμβολίαστοι απλώς φοβούνται και δεν είναι συνωμοσιολόγοι, μία στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα. «Η κυβέρνηση έδωσε 41 εκατομμύρια σε μέσα ενημέρωσης με τις ‘λίστες Πέτσα’ και δεν μπορεί να οργανώσει προβολή σποτ και ειδικών εκπομπών, π.χ. με ερωτήσεις του εν λόγω κοινού σε επιστήμονες;», παρατηρούν αρμόδια στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
  • Από τα μέτρα εξαιρείται η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων: «Στη Βόρεια Ελλάδα το υγειονομικό προσωπικό έχει γονατίσει και οι ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτες», λένε. Και τονίζουν με έμφαση πως από αυτή την κατάσταση κινδυνεύουν όλοι όσοι αρρωστήσουν από οποιαδήποτε ασθένεια (πλην Covid) ή πάθουν κάποιο ατύχημα, αφού δεν θα μπορούν να βρουν κρεβάτι στην Εντατική, «αλλά ούτε δωμάτιο, εάν τα νοσοκομεία γίνουν πάλι μονοθεματικά».
  • Εξαιρούνται επίσης οι ναοί, παρότι, όπως είναι γνωστό πια, ένα μεγάλο ποσοστό ιερέων αρνείται τόσο τον εμβολιασμό όσο και τα μέτρα προστασίας, επηρεάζοντας αρνητικά το ποίμνιο. «Η εικόνα του ιερέα που ζητά από την αστυνομικό να μην ελέγχει τους πιστούς που έμπαιναν στην εκκλησία στη Θεσσαλονίκη, κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, είναι ενδεικτική», λένε, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι η αστυνομικός... συμμορφώθηκε και απομακρύνθηκε.

Μιλούν, δε, για «εξόφθαλμα πελατειακή εξαίρεση» καθώς, όπως λένε, η κυβέρνηση προσβλέπει σταθερά στην αδιατάρακτη σχέση με το σύνολο του κλήρου και στην… «ιερή» εκλογική στήριξη.

Για άλλους λόγους, όχι πελατειακούς, ερμηνεύουν την εξαίρεση από τα μέτρα των μέσων μαζικής μεταφοράς (σ.σ. ο συνωστισμός έγινε ακόμα πιο ασφυκτικός μετά την επαναφορά του δακτυλίου), των σούπερ μάρκετ και των γυμναστηρίων: «Στην πρώτη περίπτωση, η σιωπή οφείλεται στη συνεχιζόμενη, επί ενάμιση χρόνο, αδράνεια της κυβέρνησης, ενώ στις άλλες δύο έπαιξαν ρόλο τα συμφέροντα που έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην αλλάξουν οι αναλογίες πελατών/τετραγωνικών και υποχρεωτικής διενέργειας τεστ».

Ακραίες αντιφάσεις και ημίμετρα

Όπως σημειώνει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας ανακοινώνει ημίμετρα για την αντιμετώπισή της και αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης».

Αφού την κατηγορεί ότι «με τις επιλογές της επιταχύνει την κατάρρευση του ΕΣΥ, τη στιγμή που οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται μέρα με την ημέρα», αλλά και ότι κινείται «χωρίς σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος και με ακραίες αντιφάσεις, αφού παραδείγματος χάριν αφήνει στο "έλεος του Θεού" τους θρησκευόμενους, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για τους χώρους λατρείας», καταλήγει: «Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα, αποδεικνύονται πια επικίνδυνοι για την υγεία των πολιτών».

Τρέμει το πολιτικό κόστος

Δριμύ κατηγορώ απευθύνει και το ΚΙΝΑΛ: «Από τον εφησυχασμό και την απαράδεκτη ανεμελιά του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πανικόβλητη από την τραγική εικόνα της πανδημίας, περνά μόνο σε ημίμετρα, ενώ συνεχίζει να τρέμει το πολιτικό κόστος», τονίζει. Και προσθέτει: «Αυτή η κυβέρνηση δεν τολμά, δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες. Οι προτάσεις μας για τους ελέγχους, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι όσο ποτέ αναγκαίες».

Βαριές ευθύνες της κυβέρνησης

«Όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, όσο κι αν επιστρατεύει τη θεωρία της 'ατομικής ευθύνης', όσο και να στοχοποιεί άλλοτε τους νέους και άλλοτε τους ανεμβολίαστους, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στον λαό, έχει βαριές ευθύνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κυνικότητα της «Μητσοτάκης Α.Ε.»

«Αποτύχατε. Χάσατε τη μάχη στα νοσοκομεία, χάσατε τη μάχη στα εμβολιαστικά κέντρα και χάσατε τη μάχη της πειθούς των πολίτων», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Εστιάζει στη «θαρραλέα και ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, στο δίκτυο μαζικών και ΔΩΡΕΑΝ τεστ για όλους, στην αποσυμπίεση των ΜΜΕ και των σχολικών τάξεων» και καταλήγει: «Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για την κυνικότητα και αναλγησία της "Μητσοτάκης Α.Ε."».

Τείχος διχασμού

«Η κυβέρνηση αντί να δημιουργήσει τείχος ανοσίας, δημιουργεί "τείχος διχασμού" στην ελληνική κοινωνία την πιο κρίσιμη στιγμή», τονίζει η Ελληνική Λύση.

Και συνεχίζει: «Πέρυσι, "έφταιγαν" οι πιστοί και οι παρελάσεις. Φέτος "φταίνε" οι μη εμβολιασμένοι. Ο πολλαπλασιασμός όμως των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, όπου μάλιστα δεν υπήρχε το εμβόλιο, αποδεικνύει ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v