Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεμβολίαστοι: Υποχρεωτικά με τεστ σε εστίαση-καταστήματα

Μόνο σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς τεστ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Υποχρεωτικά τα δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από 5.000 ευρώ τα πρόστιμα στα καταστήματα.

Ανεμβολίαστοι: Υποχρεωτικά με τεστ σε εστίαση-καταστήματα

Τα νέα μέτρα που έχουν στόχο να περιοριστεί ο καλπασμός του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δήλωσε δε έτοιμος να προχωρήσει και στο μέτρο της υποχρεωτικής παρουσίας γιατρών στο ΕΣΥ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα αρθεί η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς αλλά και ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα ώστε να κλείσουν ραντεβού για 3η δόση όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα πάμε σε έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως πριν το εμβόλιο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Σημείωσε ότι θα υπάρξει συνεχής ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού με επιστολές και SMS. Παράλληλα, όμως, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για όσους δεν εμβολιάζονται. Ετσι από το Σάββατο:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως (rapid test, ή τεστ PCR).
  • H πρόσβαση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid test.
  • Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία.
  • Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα. Ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπεία. Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.
  • Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το μέτρο δεν τηρείται- θα υπάρξει ποινή στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που πρέπει να υπάρχουν στα γήπεδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v