Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ζήτησα να γίνεται η 3η δόση μετά τέσσερις μήνες

(upd) Αίτημα του πρωθυπουργού στην Επιτροπή Εμβολιασμών. Στοχευμένη και αναλογική η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Επί της αρχής μού είναι δυσκολοχώνευτη η έννοια της «υποχρεωτικότητας».

Μητσοτάκης: Ζήτησα να γίνεται η 3η δόση μετά τέσσερις μήνες

Επιμένω στο «αναγκαίος» και όχι στο «υποχρεωτικός», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, που είναι πρώτη σε θύματα Covid αλλά τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. 

Αποτελεί επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη, που διαπερνά η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα, αλλά και η αποφασιστικότητα μετά από πολύμηνη προσπάθεια πειθούς. 

Επί της αρχής μού είναι δυσκολοχώνευτη η έννοια της υποχρεωτικότητας, αλλά αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. 

Από τις 580.000 ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση το τελευταίο διάστημα.

Αναφορικά με την επιλογή του προστίμου 100 ευρώ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μόνο το πρόστιμο δίνει στη ρύθμιση «υποχρεωτικότητα». Δεν αποτελεί παρά αντίτιμο υγείας για τα νοσοκομεία που δοκιμάζονται. Είναι εύκολο να μην πληρώσει κάποιος, αρκεί να εμβολιαστεί.

Το ποσό είναι πολύ μακριά από πρόστιμα όπως οι 7.000 ευρώ που ισχύουν στην Αυστρία ή 1.000 που ισχύουν σήμερα στην Ιταλία για παραβάσεις μέτρων Covid.

Αιχμές άφησε ο πρωθυπουργός για τον ιδιωτικό τομέα και την ένταξη γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως είπε, η ανταπόκριση δεν ήταν η επιθυμητή και γι’ αυτό όταν τελειώσει η περιπέτεια, θα γίνει αξιολόγηση του θέματος.

Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν, σχολίασε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες ότι δεν «ακουμπά» τους συγκεκριμένους τομείς.

Στους τέσσερις μήνες

Εχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει το αν πρέπει να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δεν είμαι γιατρός αλλά μου είναι απόλυτα προφανές ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά. Αν μπορούμε και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και αν εγκριθεί, μπορεί να ανοίξει και στους τέσσερις μήνες, είπε. 

Παίρνω το ρίσκο

«Αναλαμβάνω το δικό μου ρίσκο και προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και αργότερα υγειονομικά σωστός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι «αναντίρρητα εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο αλλά και αυτοί που μένουν απροστάτευτοι και πολιορκούν το ΕΣΥ».

Αναφορικά με τη στιγμή που επέλεξε να ανακοινώσει το συγκεκριμένο μέτρο, σημείωσε ότι «τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον, όμως όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα, οι ηλικιωμένοι επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, προτού καταλήξει στη σημερινή εξέλιξη, όπως ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, η ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο, η είσοδος μόνο εμβολιασμένων και νοσησάντων σε συγκεκριμένους χώρους από αρχές Νοεμβρίου, την εφαρμογή των σελφ τεστ από την άνοιξη, το άμεσο άνοιγμα της τρίτης, αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικους κ.α.

«Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον κάθε πολίτη. Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε για να κάνουμε πιο αποτελεσματική την εκστρατεία πειθούς;», ρώτησε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και υπογράμμισε πως «το 17% των πολιτών άνω των 60 που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του μέτρου, καθώς το άρθρο 5, παρ. 5 αναφέρει ρητά ότι το κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία, ενώ το άρθρο 21, παρ. 3 κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη προστασίας των μεγαλύτερων ηλικιών. Επικαλέστηκε και τη γνώμη κορυφαίων συνταγματολόγων, όπως ο Αντώνης Μανιτάκης, αλλά και την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ της συνταγματικότητας υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι κάτι που σχεδιάζουν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» και φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας. «Ο ημερήσιος μ.ο. μέχρι χθες ήταν περίπου 2.000 νέα ραντεβού την ημέρα και από χθες έχουν κλειστεί περίπου 20.000. Τους ευχαριστώ τους συγκεκριμένους πολίτες, έστω και αν μπορεί να αισθάνονται κάποια δυσθυμία, κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, τότε το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».

Γενικότερα στους εμβολιασμούς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πάμε καλύτερα αλλά όχι όσο καλά θα θέλαμε», τόνισε ότι έπεσαν έξω οι αρχικές προβλέψεις και των λοιμωξιολόγων ότι στο 70% θα κτίζαμε το τείχος ανοσίας και έκανε λόγο για «πολιτική που σώζει ζωές, ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε πολιτικού κόστους μπορεί να συνεπάγεται αυτή η επιλογή».

Αναφερόμενος στην ομιλία του Παύλου Πολάκη που προηγήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πατάει σε δύο βάρκες και ζήτησε «να μπουν τίτλοι τέλους, επιτέλους, σε αυτή την πρακτική να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνο λόγο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχω απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου, προτείνοντας έναν καθαρό δρόμο για έξοδο από την περιπέτεια» και κάλεσε όλους «να έχουμε στο μυαλό μας την κοινωνία και την πατρίδα».

Η δευτερολογία

«Το πρόβλημά μας δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε, αλλά να μην φτάνουν οι άνθρωποι στις ΜΕΘ, άρα να εμβολιάζονται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τις ΜΕΘ, το πρόβλημα είναι οι γιατροί. Αν υπήρχε οποιοσδήποτε πρόθυμος που να μπορεί να προσφέρει, θα τον είχαμε ήδη προσλάβει. Προχωρήσαμε στην επίταξη σε περιοχές που το σύστημα υγείας πιέζεται, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι το ίδιο πρόβλημα στις άλλες περιοχές», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας γιατί είμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα αρχίσει να υπάρχει αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι χωρίς ΜΕΘ.

Επιτέθηκε δε στον Παύλο Πολάκη για την αντίδρασή του από το βουλευτικό έδρανο και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Σας τιμά η εικόνα ενός βουλευτή που με χυδαίο και αγοραίο ύφος, προσβάλλει τους πάντες και κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών; Είστε ένα και το αυτό και μετά έρχεστε και μιλάτε για ανάγκη συνεννόησης. Με τον κ. Πολάκη δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση, αποπέμψτε τον από την Κ.Ο. σας και αποδείξτε ότι εννοείτε τα περί συνεννόησης».

Σχετικά με τα σχολεία, τόνισε ότι το πρωτόκολλο που ισχύει είναι με βάση την πρόταση των ειδικών. «Έχετε να εισηγηθείτε άλλο πρωτόκολλο; Να κλείνουν τα σχολεία πιο εύκολα και να έχουμε όλες τις επακόλουθες συνέπειες;».

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ, απαντώντας στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα διοικητικά πρόστιμα δεν επιτρέπεται να είναι αναλογικά, είναι διοικητικό μέτρο που αφορά όλους ανεξαιρέτως».

Επικαλέστηκε εξάλλου την «ενδιαφέρουσα άποψη του κ. Γεροτζιάφα της ‘’επιτροπής σοφών’’ του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού» και της απαγόρευσης πρόσβασής τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η τριτολογία

«Ζητώ από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να σπεύσουν και να κλείσουν το ραντεβού για το εμβόλιο, έστω και αν γίνει με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν με αφορά αν θα μου στοιχίσει κάποιες ψήφους στις εκλογές, είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό». Αυτό ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του από την ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση, όπως είπε, «θα κριθεί για τις επιλογές της, με πολιτικό θάρρος προχωράμε σε μια απόφαση που δεν είναι εύκολη».

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν έχω πρόβλημα με την επιστημονική άποψη, αλλά με την μη άποψη, με τον λαϊκισμό, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Υπάρχει ζήτημα αν ασκείτε κριτική χωρίς τεκμηριωμένη πρόταση».

Εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη του Ηλία Μόσιαλου (αντίθετος στο πρόστιμο των 100 ευρώ) και πρόσθεσε: «Εσείς όμως δεν είχατε το θάρρος να μιλήσετε για την άποψη - πρόταση του συμβούλου σας».

Για τα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κοινότυπες» τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία περισσοτέρων τμημάτων. «Λες και υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης τόσων χιλιάδων εκπαιδευτικών από αυτήν την κυβέρνηση», τόνισε και υπενθύμισε ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια προσλάβαμε μόνιμους καθηγητές».

Η παράταξη της ΝΔ, σημείωσε, «θα συνεχίσει να πορεύεται ακούγοντας τους επιστήμονες, ουδέποτε τους απομονώσαμε. Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία, με αυξημένα τεστ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v