Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση-πανδημία: Κρίσιμος μήνας ο Δεκέμβριος, όχι προσώρας νέα μέτρα

Βλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Στο συρτάρι σειρά νέων παρεμβάσεων, που θα εφαρμοστούν εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών.

Κυβέρνηση-πανδημία: Κρίσιμος μήνας ο Δεκέμβριος, όχι προσώρας νέα μέτρα

«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα», επιμένει η Κυβέρνηση, παρά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 116 νεκρών κατά το τελευταίο 24ωρο. Η επικρατούσα εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας θέλει τη σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου εντός του Δεκεμβρίου. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Θάνος Πλεύρης σε δημοσιογράφους, αρχίζει να επιπεδώνεται και η μείωση στα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα φτάνει στο 24%. Εξέλιξη που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια, η οποία όμως θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία των εμβολιασμών. Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο CNN, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόδοση των μέχρι τώρα «σημειακών παρεμβάσεων» και διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα lockdown, ούτε καν σε τοπικό επίπεδο.

Από την άλλη, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της κατάστασης και να αντιμετωπιστεί περαιτέρω ενδεχόμενη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων, στο συρτάρι πάντα βρίσκονται μια σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ανάμεσα σε αυτά, και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των πολιτών 50 και άνω ετών, σε επέκταση του ισχύοντος μέτρου που αφορά τις ηλικίες 60+.     

«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής, ωστόσο, πιστεύω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση, μόλις εμφανίστηκε η μετάλλαξη Ο για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά, είπαμε πως αυτή είναι η σωστή απόφαση και πρέπει να την πάρουμε τώρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Καθησυχαστικός ότι υπάρχει παρακολούθηση των μεγεθών και δίνεται έμφαση, με όλους τους δυνατούς τρόπους, «με την πειθώ, με τη διευκόλυνση στην πρόσβαση, με την υποχρεωτικότητα εκεί που τα πράγματα είναι πιο απαιτητικά και χρήζουν πιο δραστικών παρεμβάσεων, έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση προχωρά με την παρούσα στρατηγική. Με όπλο την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, με το πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου χώρου, τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων και τη συνεχή προσπάθεια στήριξης του Ε.Σ.Υ., «προχωράμε προς την εορταστική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Κύριο αντίμετρο

Ο εμβολιασμός, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, παραμένει το κύριο αντίμετρο κατά του κορονοϊού. Αναφέρουν δε ότι οι 10 περιφερειακές ενότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 55%. «Αυτό είναι ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία του εμβολιασμού», σημειώνουν.

Η θετική πορεία των εμβολιασμών υπογραμμίστηκε και στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και επισημάνθηκε η δυνατότητα για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι έως τις 16 Ιανουαρίου, όταν και ξεκινά να ισχύει το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, η πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 «θα έχει λάβει την απόφαση να προστατεύσει εαυτούς και τις οικογένειες τους».

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ωστόσο, δια στόματος Θ. Πλεύρη, υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.

Οι επιστήμονες πάντως είναι πολύ εγκρατείς και ζητούν ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο που θα συμβάλλει στην ανάσχεση της πανδημίας. Ενδεικτική η περίπτωση του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ο οποίος πρότεινε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, αρχικά για τους άνω των 40 και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών, σημειώνοντας ότι «ζούμε πια σε έναν πόλεμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v