Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής και η αναμονή για ΕΚΤ

Ενεργειακή κρίση και δημοσιονομική βιωσιμότητα στο τραπέζι των συζητήσεων των ηγετών της Ευρώπης. Η πρόταση για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. Αγωνία για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής και η αναμονή για ΕΚΤ

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ωστόσο αναμφίβολα τα κυβερνητικά βλέμματα είναι στραμμένα και στη Φρανκφούρτη, όπου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για την τύχη των ελληνικών ομολόγων. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι τα ομόλογά μας θα παραμείνουν επιλέξιμα και μετά τον Μάρτιο, όταν και λήγει το σχετικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται ως απάντηση στην πανδημία, παρότι δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα, ή ότι θα υπάρξει ευελιξία, ώστε να συνεχίσει η χώρα να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της κεντρικής τράπεζας.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση ένα νέο πλαίσιο και τον επαναπροσδιορισμό των όρων υπολογισμού κάποιων δαπανών σχετικά με το χρέος για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. «Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό, διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη, την οποία εντέλει όλοι επιθυμούμε», τόνισε, μιλώντας στη γερμανική «Handelsblatt» ο κ. Μητσοτάκης.

Παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, με θέματα την τρέχουσα οικονομία και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Πέραν της οικονομίας, και αρκετά άλλα είναι τα κρίσιμα θέματα της ατζέντας στη βελγική πρωτεύουσα. Πανδημία, ενεργειακή κρίση και το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ θα ανταλλαχθούν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το μεταναστευτικό, με αφορμή τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Αποκλιμάκωση της έντασης

Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με ζητούμενο για τον ίδιο να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης των σχέσεων της Ρωσίας με την Ε.Ε. και την Ουκρανία.

Για το νέο ευρωπαϊκό στρατηγικό δόγμα, η ελληνική πλευρά προτείνει το τελικό κείμενο που θα συμφωνήσουν οι ηγέτες (γίνεται προσπάθεια να είναι έτοιμο τον προσεχή Μάρτιο), να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Κατ’ επανάληψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., κάτι που θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Ως βάση του διαλόγου θα τεθεί η «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός δείχνει να ταυτίζεται με τους ηγέτες άλλων χωρών, όπως η Ισπανία και η Ρουμανία, που ζητούν κοινή αγορά φυσικού αερίου σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ακριβώς συνέβη και με τα εμβόλια, ενώ σχετικές συζητήσεις φέρεται να έχει κάνει τόσο με τον Μάριο Ντράγκι όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα κράτη, σε μια τέτοια εξέλιξη, θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το μεταναστευτικό, θα επιδιωχθεί να σταλεί το μήνυμα-προειδοποίηση για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το πρόβλημα, κάτι που εκ των πραγμάτων ενδεχομένως να εμπλέξει και την Τουρκία.

Στο μεταξύ, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει την έγκριση από την αμερικανική Γερουσία της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδας. «Υπέροχη μέρα για Ελλάδα και ΗΠΑ! Χάρη στον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τους φίλους μας στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης!!», ήταν το σχετικό κείμενο του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνέχισε: «Ο ρόλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v