Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής με 156 «όχι»

Τα «ναι», τα «όχι», το «παρών» και η αναμενόμενη απουσία λόγω υγείας της Μαριέττας Γιαννάκου. Πώς τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη φορτισμένη συνεδρίαση για την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής με 156 «όχι»

Με 156 ψήφους καταψηφίσθηκε η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (142) ενώ υπήρξε ένα “παρών”, από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Μπογδάνο. Δεν ψήφισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου η οποία νοσηλεύεται από το μεσημέρι σε σοβαρή κατάσταση που δεν επέτρεψε την επιστολική ψήφο.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με εκείνες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες που του απηύθυναν όλοι οι προηγούμενοι για τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση όχι μόνο της κακοκαιρίας αλλά και όλων των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, με έμφαση την πανδημία και την ακρίβεια.

Χαρακτήρισε αμήχανη την πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για προσπάθεια να δείξει ότι ο χώρος του είναι συσπειρωμένος και δεν φυλλοροεί προς άλλες κατευθύνσεις. «Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Επιχειρώντας δε, να απαξιώσει την προειδοποίηση Τσίπρα “τελειώσατε πολιτικά, προκηρύξτε εκλογές”, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του προκατόχου του ότι “δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης”.

Α. Τσίπρας: “Η νύχτα διείσδυσε στο Μαξίμου”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία λόγω πανδημίας και ακρίβειας, εστίασε στην “υπόθεση Φουρθιώτη”, μιλώντας για “την νύχτα που έχει διεισδύσει στο Μέγαρο Μαξίμου”. Την αφορμή έδωσαν τα νέα sms που δημοσιοποίησε σήμερα ο “αστέρας της trash tv, όπως τον αποκάλεσε, με συνομιλητές υπουργούς (Γιώργο Γεραπετρίτη, πάλι, και Νότη Μηταράκη) και κομματικά στελέχη της ΝΔ (Νίκο Ρωμανό).

Παρατήρησε δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποπέμψει τον κ. Γεραπετρίτη διότι “ο Φουρθιώτης δεν κρατάει στο χέρι το δεξί σας χέρι αλλά εσάς”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης “στο πάρτι των 5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε φίλους και κλειστών διαγωνισμών μέσα σε 18 μήνες στο όνομα της πανδημίας”. Για να μην γίνει “νέο πάρτι” με τα εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησε για την ανάγκη άμεσων εκλογών και σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Κατρίνης: Τις εκλογές θα τις επιβάλλει η κοινωνία

Στη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Μιχάλης Κατρίνης, μένοντας στην γραμμή της “ενδιάμεσης λύσης”.

“Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, αλλά λέμε όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια”. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι τις εκλογές θα τις επιβάλει η κοινωνία, διευκρινίζοντας: “εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά δεν θα μιμηθούμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη που ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια ούτε τον κ. Τσίπρα που κάθε μέρα κάνει το ίδιο”.

Δ. Κουτσούμπας: Κάθε ημέρα μομφή, στους δρόμους

Το ΚΚΕ κάνει μομφή στην κυβέρνηση, στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί”, διευκρινίζοντας ότι αυτή η μομφή “γίνεται κάθε ημέρα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, στη Βουλή”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, άλλωστε ήταν και το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα” είπε, παραπέμποντας σε όλες τις καθημερινές συγκεντρώσεις που γίνονται. Επιτέθηκε, βεβαίως, και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι και ο ίδιος άσκησε αντιλαϊκή πολιτική όταν ήταν κυβέρνηση.

Κ. Βελόπουλος: Είστε η χειρότερη κυβέρνηση

Είστε η κυβέρνηση των λαθών, ανεπαρκείς απέναντι στις περιστάσεις» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Και πρόσθεσε. «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση. Στην πανδημία η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στην Ε.Ε., σε θανάτους. Στην ενέργεια στην ακρίβεια πρώτοι, δεύτεροι στις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, στο χρέος πρώτοι, στα ελλείμματα στο πραγματικό εισόδημα, ακραία καιρικά φαινόμενα, ακραία ανικανότητα”.

Γ. Βαρουφάκης: Δόλος, όχι ανικανότητα

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, απέδωσε στον πρωθυπουργό “δόλο και όχι ανικανότητα”. Κατήγγειλε δε, ότι κρατικοδίαιτοι εισοδηματίες είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα, φαινόμενο που , όπως τόνισε, ισοδυναμεί με “κατάλυση πολιτεύματος”. Και πρόσθεσε ότι πίσω από τη λογική του χάους και της προγραμματισμένης ανικανότητας, κρύβονται τα εκατομμύρια που μοιράζονται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v