ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένος και αποδυναμωμένος στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης

Γιατί αποτιμούν θετικά την πρόταση δυσπιστίας. Το «παρών» Μπογδάνου, οι αποστάσεις των «γαλάζιων» από τον Χ. Στυλιανίδη και το αντιπολιτευτικό «μπετόν». Ευθεία επίθεση Τσίπρα: «Σας έχει στο χέρι ο Φουρθιώτης».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένος και αποδυναμωμένος στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης

Η επιλογή Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση αποδείχθηκε σωστή, η «επόμενη ημέρα» θα είναι εξόχως προβληματική για το Μαξίμου και η αντίστροφη μέτρηση για πολιτικές εξελίξεις άρχισε.

Αυτή είναι η αποτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την τριήμερη «μάχη» στη Βουλή, με την επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε, αυτή τη φορά, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ δεν σήκωσε και το εκλογικό γάντι, παρά τη σύσταση που είχε απευθύνει το Σάββατο η Ντόρα Μπακογιάννη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμένουν, διότι «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά».  

«Επαναλάμβαναν ανόητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές επειδή φοβάται τις δημοσκοπήσεις, ενώ πριν έλεγαν ότι δεν ζητάμε εκλογές επειδή… πάλι φοβόμαστε τις δημοσκοπήσεις», αναφέρουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, όπως παρατηρούν, η κυβέρνηση έλαβε 156 ψήφους υποστήριξης: πλην της απούσης λόγω ασθένειας Μαριέτας Γιαννάκου, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος  προτίμησε το «παρών». 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, στην ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό που έχει τον χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Μπογδάνος είχε ψηφίσει «ναι», παρότι είχε ήδη διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν «μπετόν» την κυβέρνηση και δεν παρατηρήθηκε καμία διαρροή ή μετακίνηση -«ούτε καν απουσία», όπως επισημαίνεται με νόημα. 

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε εκνευριστικά αλαζόνας», σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ προσθέτουν ότι «σύρθηκε απολογούμενος για τέσσερα θέματα στη Βουλή: 

  • την παταγώδη αποτυχία στην πανδημία, 
  • την αντιμετώπιση της ακρίβειας, 
  • το χάος που δημιούργησε η διαχειριστική ανικανότητα του "επιτελικού κράτους",
  • τις πρόσφατες αποκαλύψεις του υπόδικου τηλεπαρουσιαστή (“αστέρα της trash tv”) για δοσοληψίες και συναλλαγές με το μισό υπουργικό συμβούλιο».

Ειδικότερα, αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτιμούν ως ακολούθως τη διαδικασία και το αποτέλεσμα: 

- Ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί βουλευτές της πλειοψηφίας «επαναλάμβαναν επί τρεις ημέρες αθλιότητες για το Μάτι, λες και  το ‘επιτελικό κράτος’ δεν κυβερνά τη χώρα 2,5 χρόνια τώρα», ενώ δεν είπαν τίποτα για το ότι κάηκε η μισή χώρα το καλοκαίρι με δύο μποφόρ και νέκρωσε η Αττική με μία  προαναγγελθείσα μονοήμερη κακοκαιρία. 

Επίσης, επαναλάμβαναν τη μισή συγγνώμη που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο ούτε ένας να παραδεχτεί ποιο ή ποια ήταν τα λάθη τους που οδήγησαν στο πρωτοφανές φιάσκο με τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Δεν διέλαθε της προσοχής, δε, ότι ουδείς υπερασπίστηκε ονομαστικά τον κ. Στυλιανίδη. 

- Στα δύο μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας, που η χώρα καταγράφει αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ, «ο κ. Μητσοτάκης απλά περιορίστηκε στον αυτοθαυμασμό του», παρουσιάζοντας μία εικονική πραγματικότητα που απέχει έτη φωτός από ό,τι βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. 

«Για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ως πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας, υποτιμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι ασθενείς, το ΕΣΥ, τα νοικοκυριά».

- Κατέφυγε σε «εξόφθαλμα ψέματα: για την πανδημία είπε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις, με τον αριθμό των θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού να είναι δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης». 

«Δεν αρκεί μία συγγνώμη. Χρωστάτε 23.275 συγγνώμες, σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους της άδικα στην πανδημία, επειδή αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Ενώ η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα σάς έλεγε ότι εάν ενισχύατε το ΕΣΥ, οι μισοί εξ αυτών σήμερα θα είχαν σωθεί», είπε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του. 

- Για να δικαιολογήσει «το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος με πρόσχημα την πανδημία και τα 5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε απίθανες εταιρείες που δημιουργούνταν λίγες ώρες πριν, δεν δίστασε να εντάξει σ' αυτές τις αναθέσεις τις αμυντικές δαπάνες για την αγορά των Ραφαλ».

«Σας έχει στο χέρι ο Φουρθιώτης»

Για το θέμα Γεραπετρίτη-Φουρθιώτη, σημειώνουν πως ο υπουργός Επικρατείας και «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, «δεν μπορεί πλέον να είναι υπουργός». 

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι ο κ. Φουρθιώτης είχε αλισβερίσια με το μισό υπουργικό συμβούλιο και κομματικά στελέχη της ΝΔ», λένε.

Ως εκ τούτου, παραπέμπουν στη φράση του κ. Τσίπρα που προκάλεσε αίσθηση για τη σκληρότητά της: «Κύριε Μητσοτάκη, είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι... το δεξί σας χέρι αλλά εσάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v