Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Να σπάσει ο δεσμός στις τιμές φυσικού αερίου-ρεύματος

«Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός. Πιθανή απόκλιση από το στόχο στο φετινό έλλειμμα, πλεόνασμα το 2023. Όχι σε εμπάργκο ρωσικού αερίου.

Μητσοτάκης: Να σπάσει ο δεσμός στις τιμές φυσικού αερίου-ρεύματος

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», , τόνισε ο πρωθυπουργός σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε ο Mathias Cormann Γενικός Γραμματέας του OECD

Περιμένουμε φέτος ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά θα την προσαρμόσουμε προς χαμηλότερα επίπεδα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε, πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος. «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος», τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Εχουμε μια αγορά που σήμερα δεν λειτουργεί, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δέκα φορές, υπογράμμισε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού δεν είχε σχεδιαστεί για τέτοια σοκ

Δεν μπορούμε να αντέξουμε για πολύ καιρό τόσο υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε.

Οπως είπε, η αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη δεν είχε σχεδιαστεί για τέτοια σοκ στο φυσικό αέριο. Ηταν σωστός σχεδιασμός για την προώθηση των ΑΠΕ αλλά όχι για τη σημερινή κατάσταση.

Εδωσε δε ένα παράδειγμα: στην Ελλάδα είχαμε ήλιο και αέρα την περασμένη εβδομάδα. Το 60-70% της παραγωγή ήταν από τις ΑΠΕ αλλά η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το φυσικό αέριο που σε κάποιο βαθμό πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Θέλουμε μια Ελλάδα πρωταγωνιστή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «εκλεγήκαμε με μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλά χειριστήκαμε σειρά κρίσεων. Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε παρόλ’ αυτά να προχωρήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα με μειώσεις φόρους και προώθηση επενδύσεων. Βάλαμε τη χώρα στον χάρτη σε ότι αφορά την ενεργειακή μετάβαση.

Η πραγματική πρόκληση για ένα πρωθυπουργό είναι το πώς θα μοιράσεις τον χρόνο μεταξύ της καθημερινής διαχείρισης κρίσεων και της προώθησης του μακροπρόθεσμου οράματος. Αυτό το όραμα θα παρουσιάσουμε στις εκλογές του 2023. Θέλουμε μια Ελλάδα πρωταγωνιστή. Είμαι χαρούμενος ότι αντιμετωπίζουμε τις «κληρονομιές» από το παρελθόν, όπως η εξόφληση του ΔΝΤ και η έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία το καλοκαίρι.

Πιθανή απόκλιση από τους φετινούς στόχους για το έλλειμμα

Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Το χρέος μας είναι υψηλό αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: μεγάλες λήξεις, χαμηλά επιτόκια. Θέλουμε να βγούμε από την Ενισχυμένη Εποπτεία το καλοκαίρι και να έχουμε επενδυτική βαθμίδα το 2023, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Οπως είπε, «μπορεί να υπάρξει κάποια απόκλιση από τους φετινούς στόχους για το έλλειμμα λόγω της κατάστασης αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Όταν πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα θα κλείσουμε οριστικά την κρίση που ξεκίνησε το 2010».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα και σε κρίσεις μπορείς να βρεις περιθώριο για να προχωρήσεις σε μεταρρυθμίσεις.

Όχι σε εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πάντα υπάρχουν νικητές και χαμένοι στις κρίσεις. Οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην ενέργεια. Εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε, όπως με τις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε συνεργασία στο LNG με την Αυστραλία. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές στις οποίες δίνονται τα προϊόντα, γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της απόλυτης απαγόρευσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου και ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή τάσσεται «κατά» γιατί θα είναι «σαν να πυροβολούμε το πόδι μας» δεδομένου ότι ο «πόνος» θα είναι μεγαλύτερος για την Ευρώπη παρά για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς τέλος ο πρωθυπουργός ποια ερώτηση θα έκανε στο Μαντείο των Δελφών απάντησε ότι ήταν πολύ καλό στο να δίνει τις απαντήσεις που ήθελες να ακούς. Η ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου δολαρίων» είναι πότε θα σταματήσει ο πόλεμος.

Mathias Cormann: Φανταστικά πράγματα έγιναν στην Ελλάδα

Ο Mathias Cormann επεσήμανε ότι υπάρχουν παρενέργειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε όλο τον κόσμο. Μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού τροφίμων. Απαιτείται στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων, τόνισε. Συμφώνησε δε με τις θέσεις του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την δομή της ευρωπαϊκής ενέργειας. «Είμαστε σε πολύ περίεργη κατάσταση και πρέπει να σκεφτούμε την σωστή δομή της ενεργειακής αγοράς».

Αυτά που έγιναν στην Ελλάδα είναι φανταστικά. Η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και κατά την περίοδο της πανδημίας. Η εξόφληση του ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα είναι σημαντικό μήνυμα που στάλθηκε από την Ελλάδα, τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν ανοικτές οι αγορές και να μην προχωρήσουν οι χώρες σε περιορισμούς και δασμούς στις εξαγωγές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v