Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει, ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει

Υπάρχει εναλλακτική, ξέρουμε-μάθαμε-θέλουμε-μπορούμε. Μιλούν για “παροχολογία” όσοι ποτίζουν τα “κλεφτόδεντρα” που θα κλαδέψουμε. Να δεσμευτούν οι προοδευτικές δυνάμεις ότι δεν θα γίνουν δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη. Η απάντηση Οικονόμου.

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει, ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει

Με μία ενωτική (για τα εσωκομματικά) και κατά βάση πολιτική ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας “έκλεισε” τις τετραήμερες εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κηρύσσοντας τη δυναμική πορεία του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές. Με ενδιάμεσο σταθμό την 15η Μαΐου, οπότε θα στηθούν κάλπες σε 500 σημεία της χώρας για να εκλεγεί, απευθείας από τα μέλη (σ’.σ’. όχι από τους λεγόμενους “φίλους” ή “περαστικούς”) ο πρόεδρος και η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Για τις εσωκομματικές κάλπες της 15ης Μαΐου εξελέγη Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Παρότι η πρόταση του για αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας (προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής) απευθείας από τα μέλη, και όχι από το συνέδριο, υπερψηφίσθηκε χθες με το θεαματικό ποσοστό του 74% (έναντι του 26% που πήρε η αντιπρότασης της “Ομπρέλας” να παραμείνει η κατάσταση ως έχει), ο κ. Τσίπρας άνοιξε την ομιλία του με τη φράση: “στο κόμμα μας δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Νικητές είμαστε όλοι όσοι επιθυμούμε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα και τις αγωνίες της κοινωνίας, να παλέψουμε για αυτήν”.

Στη συνέχεια, προσδιόρισε τους ηττημένους: “δεν βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, άλλα έσπευσαν να δείξουν με κάθε τρόπο τον εκνευρισμό και τον φόβο τους στα τηλεοπτικά στούντιο, στα πρωτοσέλιδα, στην προπαγάνδα τους. Με πρώτον τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι οποίοι χαρακτήρισαν ‘παροχολογία’ τις βασικές 5+1 προστάσεις που καταθέσαμε για να ανασάνει η κοινωνία”, είπε.

Επισημαίνοντας ότι “μιλούν για παροχολογία αυτοί που ποτίζουν κάθε ημέρα τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας”, ξεδίπλωσε την κριτική “στην χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα, στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη”.

Η ανάγκη εκλογών και το “σημείο καμπής”

Απηύθυνε δε, εκ νέου πρόσκληση-πρόκληση στις προοδευτικές δυνάμεις “να ανοίξουν τα χαρτιά τους” για την επόμενη ημέρα των εκλογών, διευκρινίζοντας: “αν δεν μπορούν να πάρουν θέση σε όλα για λόγους τακτικής, τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα γίνουν δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη”.

Εξήγησε επίσης γιατί ζητάει επίμονα εκλογές, λέγοντας: “Η εξάντλησης 4ετίας μηδενίζει κάθε πιθανότητα αξιοπρεπούς ήττας της ΝΔ και, άρα, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κάλπη, με την απλή αναλογική.

Σημαίνει όμως και εξάντληση πόρων, πυρομαχικών, για να πολεμήσουμε. Γι’ αυτό και ζητάμε εκλογές το συντομότερο. Γι’ αυτό ζητάμε από τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους”.

Στο σημείο αυτό έδωσε και… μία συμβουλή προς τους προπαγανδιστές της κυβέρνησης: “υπάρχει ένα σημείο καμπής, μετά το οποίο όση τοξική επίθεση κι αν κάνεις στον αντίπαλο τόσο τον ευνοείς. Η κοινωνία έχει περάσει αυτό το σημείο καμπής.

Συνεχίστε λοιπόν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον πόλεμο στην μοναδική ελπίδα, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Συνεχίστε τις δολοφονίες χαρακτήρα, τις διαστρεβλώσεις. Όσο το κάνετε, τόσο πιο πολύ θα δυναμώνετε το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής”.

“Καθεστώς” και ρεσάλτο με στρατιές golden boys

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε για το σύνθημα που επικαλέστηκε την Πέμπτη, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” ξεδίπλωσε την κριτική στην κυβέρνηση και τις βασικές δεσμεύσεις της προοδευτικής κυβέρνησης.

“Έπαθαν ταραχή από το ‘σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα’. Τους απαντώ: μην ταράζεστε, οι 5+1 δεσμεύσεις μας δεν είναι σοσιαλισμός, είναι ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα””.

Και συνέχισε:

“Μας λένε, γιατί μιλάτε για καθεστώς Μητσοτάκη αφού με εκλογές απέκτησε την εξουσία; Αλίμονο. Μιλάμε για καθεστωτική λειτουργία επειδή έχουν ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής.

—- Ρήμαξαν τα δημόσια ταμεία με απευθείας αναθέσεις 7 δις σε 18 μήνες.

—- Βόλεψαν εκατοντάδες γαλάζια golden boys σε κρατικές θέσεις με παχυλούς μισθούς. Στη ΔΕΗ αφήσαμε 27 διευθυντές το 2019 για να γίνουν σήμερα 105. Και 60 βοηθούς διευθυντών για να γίνουν από τον κ. Μητσοτάκη 250. Με μισθούς από 6 ως και 8.000 ευρώ το μήνα.

Και φυσικά, το αγαπημένο παιδί του κ. Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της ΔEΗ, κ. Στάσση, που παίρνει 360.000 ευρώ το χρόνο ως επιβράβευση για το ξεπούλημα της ΔEΗ και για τους διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς που προκαλούν εγκεφαλικά στους πολίτες.

Στον ΕΦΚΑ, αφού απαξίωσαν τους εργαζόμενους, βόλεψαν 256 διευθυντές με μισθούς ως και 8.100 ευρώ το μήνα.

Στο ΔΕΔΗΕ δίνουν μπόνους 60.000 στον εαυτό τους, ενώ χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν να βγάλουν το μήνα.

Και φυσικά, μην ξεχάσουμε το ρεσάλτο στο Δημόσιο με τις ατελείωτες στρατιές μετακλητών. Αυτοί που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, με 3.184 μετακλητούς υπαλλήλους το Φεβρουάριο. Ρεκόρ 15ετίας. Και όχι μόνο εκτόξευσαν τον αριθμό τους, αλλά αύξησαν και τους μισθούς τους ως και 70% και μείωσαν τα απαιτούμενα προσόντα για τα κατά τα άλλα «άριστα» γαλάζια παιδιά.

—- Έκαναν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τη μοιρασιά των ιματίων του λαού, κανονικότητα.

—- Μοίρασαν εκατομμύρια με τις διάφορες λίστες Πέτσα, χωρίς κανένα κριτήριο, για να ελέγξουν ασφυκτικά την ενημέρωση. Ή με μόνο κριτήριο να λιβανίζουν τη κυβέρνηση

Τέτοια φίμωση της διαφορετικής άποψης, τέτοια μονοκαλλιέργεια και μονοφωνία στην ενημέρωση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα.

Ακόμη και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις μιλούν για Πρωθυπουργό εμμονικό στον έλεγχο της ενημέρωσης.

Και βέβαια δεν τους έφτανε αυτό. Προχώρησαν σε διώξεις ενοχλητικών δημοσιογράφων, όπως Παπαδάκου, Βαξεβάνης. Στις παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων που κάνουν ενοχλητικές έρευνες για την ασυλία που έσπευσαν να δώσουν με αλλαγές στους ποινικούς κώδικες σε τραπεζίτες.

—- Και τέλος, η μεγάλη συνομωσία της συγκάλυψης του σκανδάλου Νοβαρτις. Βάφτισαν το σκάνδαλο σκευωρία.

Στην πραγματικότητα οργάνωσαν μια συνωμοσία παρακρατικού τύπου για να ξεπλύνουν τους υπόπτους, να αφήσουν «αδιευκρίνιστα» τεράστια ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς στελεχών τους, και να καταδιώξουν δικαστικούς, πολιτικούς τους αντιπάλους, και δημοσιογράφους με στημένες κατηγορίες και διάτρητες διαδικασίες.

Και με τη συνωμοσία αυτή δεν κοροϊδεύουν μόνο το λαό, τον οποίο προφανώς θεωρούν λαό λωτοφάγων.

Ευτελίζουν και τη Δικαιοσύνη, καθώς μετατρέπουν ένα τμήμα της σε τμήμα πραιτοριανών.

Όλα αυτά δεν βαραίνουν γενικά τη κυβέρνηση. Βαραίνουν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί είναι προσωπικές του αποφάσεις η χειραγώγηση της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης".

Διαφωνία της "Ομπρέλας" (και) για τον τρόπο εγγραφής νέων μελών

Τηρώντας… την παράδοση των διαφωνιών, επικράτησε ένταση στο τέλος της συνεδριακής διαδικασίας όταν η “Ομπρέλα” διαφώνησε με μία προτεινόμενη αλλαγή στο καταστατικό, ζητώντας η εγγραφή νέων μελών να γίνεται μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου και όχι με ηλεκτρονικό αίτημα.

Στην ψηφοφορία (με ανάταση καρτών) δεν ήταν ευδιάκριτη ποια θέση υπερτερούσε, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε ότι δεν μπορούσε να στηθεί κάλπη καθώς μεγάλος αριθμός συνέδρων από την περιφέρεια είχαν ήδη αναχωρήσει για τις περιοχές τους.

Πρότεινε, ως εκ τούτου, να ψηφίσουν τα μέλη για το θέμα αυτό στις κάλπες της 15ης Μαΐου, που θα στηθούν σε όλη τη χώρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Η ομάδα “Ομπρέλα” και, όπως είπε ο εκ των στελεχών της, Πάνος Σκουρλέτης, δεν θα λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή ψηφοφορία ανάμεσα στην πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή ηγεσίας από τα μέλη, η αντιπρόταση της Ομπρέλας (να παραμείνει η εκλογή ως έχει, δηλαδή από το συνέδριο) μειοψήφησε με ποσοστό 26%.

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας ούτε θέλει ούτε μπορεί να προσφέρει το ελάχιστο

«Ο αποκρουστικός σε πολιτικό περιεχόμενο και ξεπερασμένος από τις παγκόσμιες εξελίξεις σημερινός λόγος του κ. Τσίπρα είναι η τρανότερη απόδειξη ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να προσφέρει το ελάχιστο στην πατρίδα και την κοινωνία», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί, γιατί ταυτίζει το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της με το θολό και γκρίζο παρελθόν της εποχής που κυβέρνησε: τη φοροεπιδρομή και οικονομική επίθεση στη μεσαία τάξη, τα 100 δισ. που χρέωσε τη χώρα, τα αληστου μνήμης "Βοσκοτόπια", τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί, γιατί όταν προσπαθεί σήμερα απεγνωσμένα να πείσει ότι οι εξαγγελίες του δεν συνιστούν "ανεύθυνη παροχολογία", ομολογεί σαφέστατα ότι η ελληνική κοινωνία έτσι κατάλαβε όσα είπε την Πέμπτη.

Δεν μπορεί, γιατί με τα ίδια φθαρμένα στελέχη, με τα ίδια "στηρίγματα", με τα ίδια σκουριασμένα μυαλά δεν γίνεται να παράγει τίποτα νέο και χρήσιμο. Ο κ. Τσίπρας παραμένει μια φιγούρα του χθες.

Δεν μπορεί, γιατί του φταίνε τα πάντα, εκτός από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Γι' αυτό και δεν βρήκε ούτε ένα έστω λόγο αποδοκιμασίας για εκείνον που με τον πόλεμο που ξεκίνησε την προκάλεσε και την γιγαντώνει.

Δεν μπορεί, γιατί -χωρίς ντροπή και συναίσθηση της ευθύνης- βάλλει εναντίον των βασικότερων θεσμών του κράτους, υπερασπιζόμενος μάλιστα πρόσωπα όπως ο κ. Βαξεβάνης.

Τέλος, δεν μπορεί, γιατί το 2022 επαναφέρει (κάνοντας μια ακόμη αντιγραφή) το διχαστικό δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, παραλείποντας να πει ότι τα τελευταία εκατό χρόνια ο σοσιαλισμός ενίοτε ταυτίστηκε και συμπορεύτηκε με τη βαρβαρότητα».

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «Η πατρίδα και οι πολίτες σήμερα, περισσότερο απο ποτέ, απαιτούν σοβαρότητα, σταθερότητα και ασφάλεια. Χρειάζονται λόγο που να ενώνει και πολιτική με απτά αποτελέσματα. Αυτή την πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση για να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και να την οδηγήσει με ασφάλεια έξω από τις παγκόσμιες κρίσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο-γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας

«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας και διαλόγου με 5.500 συνέδρους να συμμετέχουν και εκατοντάδες μέλη να λαμβάνουν το λόγο, τόσο στην κεντρική αρένα του Συνεδρίου όσο και στα θεματικά τραπέζια που ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο με πλούσιο διάλογο επάνω στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τετραήμερες εργασίες, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, η μαζική προσέλευση των μελών μας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της αποτυχημένης κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει. Και μαζί της έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Και ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των ανθρώπων του πολιτισμού, της νέας γενιάς.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα.

Το σώμα υπερψήφισε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση του Κόμματος καθώς και με ομοφωνία την πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση των γυναικών στα νέα όργανα, αλλά και την Πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.

Οι κάλπες για την εκλογή νέας Κ.Ε. και προέδρου θα στηθούν στις 15 Μάη σε μια γιορτή Συμμετοχής με το μήνυμά της να μην αφορά μόνο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη κάλπη για την εκλογή νέας Κ.Ε. θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κόμματος έως τις 21/3.

Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή Κ.Ε. και Προέδρου θα στηθεί ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού.

Οι τροπολογίες αυτές δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστούν στο τέλος του Συνεδρίου, καθώς η καταμέτρηση ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί σε χρονικά πλαίσια ανεκτά ιδιαίτερα για τους συνέδρους της Περιφέρειας που ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν.

Η απόφαση του σώματος του 3ου Συνεδρίου είναι να στηθεί ξεχωριστή κάλπη κατά την ημέρα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο και Κ.Ε., στην οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι σύνεδροι συμμετείχαν στις διαδικασίες για την καταστατική αλλαγή που αφορά την εκλογή από τη βάση, δηλαδή 4688 σύνεδροι.

Το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Στις 15 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v