Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση φθοράς του Τσίπρα ενόψει της 15ης Μαΐου

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης «υπενθύμισε» την πολυετή παρουσία του στην προεδρία του κόμματος. «Το... βαρύ επώνυμο λέει ότι είμαι παλαιότερος», η απάντηση. Η στόχευση για «λευκά» στην προεδρική κάλπη και στις εγγραφές νέων μελών.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση φθοράς του Τσίπρα ενόψει της 15ης Μαΐου

Πριν στεγνώσει το μελάνι του συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε, προσωπικά, στο στόχαστρο των αντιπάλων του. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρώτος να υπενθυμίσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος από το 2008, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε χθες να το επαναλάβει και όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η βασική «μομφή» του κυβερνώντος κόμματος απέναντί του.

Όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, το… φρεσκάρισμα της μνήμης οφείλεται, κατ' αρχάς, στο ότι εδώ και επτά χρόνια (από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή) δεν μπορούν να προσάψουν τίποτα προσωπικό στον πρόεδρό του.

«Όσο κι αν έχουν ‘ξετινάξει’ την κυβέρνησή μας, δεν έχουν καταφέρει να βρουν το παραμικρό που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι υπουργός, πόσο μάλλον ο ίδιος ως πρωθυπουργός, δοκίμασαν ‘να βάλουν το δάκτυλο στο μέλι’. Και δεν βρήκαν, διότι δεν υπάρχει», λένε.

Ο στόχος, συνεπώς, να φθείρουν προσωπικά τον κ. Τσίπρα είναι να τον εμφανίσουν… «δεινόσαυρο της πολιτικής», αγνοώντας το γεγονός ότι ουδείς από το κόμμα του θέλησε να συνδιεκδικήσει την προεδρία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ίδιος δεν άφησε την «κατηγορία» που του αποδίδει το Μαξίμου να πέσει κάτω: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είμαι ο παλαιότερος. Αν και με περνά επτά χρόνια, αν και στην πολιτική ζωή του τόπου κουβαλάει ένα όνομα που είναι εδώ και 60 χρόνια στα πολιτικά πράγματα και αν δεν λεγόταν ο ίδιος Μητσοτάκης μπορεί να μην ήταν καν στην πολιτική ζωή», ήταν η… πληρωμένη απάντηση που έδωσε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη (στο Open).

Το εάν, γιατί και πώς ο κ. Τσίπρας πιστώθηκε την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλυθεί πολλάκις, ενώ την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, την Κυριακή, η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε με μόνο ένα όνομα δίπλα στη λίστα για εκλογή νέου προέδρου, το δικό του.

Ποντάρουν στα «λευκά»

Κατά τις ίδιες πηγές, ο μοναδικός τρόπος να δεχτεί προσωπικό «χτύπημα» είναι να επανεκλεγεί πρόεδρος «με τον μεγαλύτερο αριθμό λευκών ψηφοδελτίων». Πώς;

Ως γνωστόν, η καταστατική αλλαγή που πρότεινε ο κ. Τσίπρας για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη εγκρίθηκε από το συνέδριο με το θεαματικό ποσοστό 74%. Σύμφωνα με την απόφαση, οι κάλπες (σε 500 σημεία της χώρας) θα στηθούν στις 15 Μαΐου.

Για την επανεκλογή του κ. Τσίπρα θα έχουν δικαίωμα ψήφου και όλοι όσοι θα εγγράφονται ακόμα και «πάνω από την κάλπη». Η επιθυμία του ιδίου και της πλειοψηφίας στελεχών-μελών είναι να γίνουν χιλιάδες νέες εγγραφές και ο αριθμός όσων προσέλθουν στην προεδρική κάλπη να ξεπεράσει κατά πολύ τις 61.600.

Για τον λόγο αυτό, ο κωδικός «προσωπική φθορά του Τσίπρα» αποκτά… επείγουσα σημασία, ώστε να ναυαγήσει ο στόχος για εγγραφές νέων μελών. Αυτός είναι ο ένας στόχος. Κατά τους καχύποπτους, ο επόμενος (ή ο παράλληλος) αυτής της επιχείρησης φθοράς είναι να εμφανιστούν «δήθεν» νεοεισερχόμενα μέλη στα εκλογικά τμήματα -των μεγάλων πόλεων, διότι στις μικρές κοινωνίες οι άνθρωποι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Εν προκειμένω, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε μία τέτοια προσπάθεια να πέσει στο κενό.

Ως προς τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων, ακούγονται υπονοούμενα και για τμήμα των εσωκομματικών αντιπάλων, οι οποίοι δεν θα συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι το συνέδριο απέρριψε την πρόταση της μειοψηφούσας «Ομπρέλας» να παραμείνει η εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από το συνέδριο και όχι από τα μέλη. Κάποιοι ακραίοι εισηγήθηκαν, όντως, να υπάρξει τέτοιου είδους αντίδραση για να «κοντύνουν» τον κ. Τσίπρα. Μένει να φανεί αν θα βρουν απήχηση ή εάν θα αποδειχτούν… μειοψηφία της μειοψηφίας.

Οι τρεις «κόφτες» για την εκλογή Κ.Ε.

Όσο για την εκλογή της νέας 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής, δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο οι 61.600 που είχαν εγγραφεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ηλίας Νικολακόπουλος δημοσιοποίησε τους καταλόγους των υποψηφίων, ενώ η προθεσμία για την τελική διαμόρφωσή τους λήγει την προσεχή Τετάρτη.

Πρόκειται για 14 ψηφοδέλτια: ανά περιφέρεια συν η λίστα του εξωτερικού. Κι αυτό προκειμένου τα μέλη να γνωρίζουν προσωπικά τους υποψήφιους και όχι… από την τηλεόραση ή τα έντυπα, όπως συμβαίνει στη μία πανελλαδική, αχανή λίστα.

Για την εκλογή των 300 στελεχών θα υπάρχουν τρεις «κόφτες»: το 20% (και μόνο) θα είναι βουλευτές, ένα άλλο 20% θα προέρχεται από τους «συμμάχους» της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ το 50% θα είναι γυναίκες.

Οι… λιστομαχίες συνεπώς θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v