Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε η Αθήνα τη νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές

Η συναντίληψη στα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο ρόλος της στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας. Νέο ζητούμενο οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Πώς είδε η Αθήνα τη νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές

Ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας χαρακτηρίζουν στην Κυβέρνηση την εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η ανακούφιση από την επανεκλογή του σημερινού προέδρου είναι μεγάλη στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει επενδύσει τα μέγιστα στις ισχυροποιημένες τελευταία σχέσεις των δύο χωρών και προσωπικά στη στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον κ. Μακρόν τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με αφορμή την ενεργειακή κρίση.

«Η καθαρή νίκη του Εμ. Μακρόν αποτελεί αναμφίβολα καλό νέο για την Ελλάδα», σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξηγεί: «Εκτός από τους ανέκαθεν ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς των ελληνογαλλικών σχέσεων, κοινά είναι τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Ειδικά όσον αφορά την Τουρκία, η ίδια πηγή υπενθυμίζει τη σαφή θέση του Παρισιού απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, αλλά και στο ρόλο του Γάλλου Προέδρου  στην ελληνοτουρκική κρίση του καλοκαιριού του 2020.

Έμφαση η ελληνική πλευρά δίδει στην στρατηγική αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, η οποία διασφαλίζει τη χώρα μας έναντι οποιασδήποτε επιθετικής πράξης από άλλη χώρα.  

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η κοινή αντίληψη Ελλάδας και Γαλλίας για «περισσότερη Ευρώπη», για ταχύτερη πορεία αυτής προς τα εμπρός, για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την αναγκαία ευρωπαϊκή απάντηση στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

«Μια σημαντική νίκη για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» έγραψε στα γαλλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής συγχαίροντας τον κ. Μακρόν για την επανεκλογή του απέναντι στους εκφραστές του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού που -όπως έχει υποστηρίξει- ελλοχεύει να επιστρέψει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το δίλημμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών δεν θα είναι απλά πολιτικό, αλλά και βαθιά υπαρξιακό θέμα. Και στην συγκυρία που ζούμε οι κοινωνίες, οι πολίτες πρέπει με πολύ καθαρό τρόπο να στέκονται στο πλευρό της ελευθερίας και της Δημοκρατίας», είχε πει μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα θετικό» το σαφές προβάδισμα Μακρόν.

Νέο ζητούμενο από εδώ και πέρα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπου ο κ. Μακρόν θα κληθεί να πάει με το κόμμα του χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και παραδοσιακούς μηχανισμούς. Κομβικής σημασίας θεωρείται αν θα προκύψει συγκυβέρνηση ή όχι, ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι και η προέλευση του νέου πρωθυπουργού, μετά από τη λαϊκή ετυμηγορία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v