Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: «Καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη»

Οι ελληνικές κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους και η τακτική της Άγκυρας για τετελεσμένα. Οι προκλήσεις των «γειτόνων» στην ατζέντα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Κυβέρνηση: «Καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη»

Απάντηση σε κάθε πρόκληση. Αυτή είναι η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, αναφορικά με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην Άγκυρα να συνεχίσει ανενόχλητη «τα δικά της παιχνίδια». Τα ραντάρ της ελληνικής πλευράς παρακολουθούν στην κάθε τους λεπτομέρεια τις κινήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, σε διπλωματικό επίπεδο έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ ενεργειών προκειμένου να κοινοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο οι προκλήσεις, ενώ -σε στρατιωτικό επίπεδο- οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

«Οι γείτονές μας προσπαθούν και πάλι, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, να δηλώσουν "σκληρή’’ παρουσία στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Βεβαίως, το κάνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Εμείς από την πλευρά μας δεν σταματάμε επ’ ουδενί τις αναχαιτίσεις και τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Έκπτωση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν κάνουμε», σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά και το μορατόριουμ στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες έσπασε με ευθύνη της απέναντι πλευράς του Αιγαίου.

Οι 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και οι 41 υπερπτήσεις που έλαβαν χώρα την Τετάρτη αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της συγκεκριμένης τουρκικής συμπεριφοράς, με την ελληνική απάντηση να είναι άμεση. Συγκεκριμένα, η Αθήνα έβαλε στον «πάγο» τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προχώρησε και σε δεύτερο -μέσα σε δύο μέρες- διάβημα και ακύρωσε την πρόσκληση την οποία είχε στείλει στην Τουρκία για να συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον Άραξο. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας είναι απολύτως απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Αναθεωρητική στάση

Η Ελλάδα προέβη ήδη σε σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της Ε.Ε., του Ο.Η.Ε., του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ενώ σκοπεύει να εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora.

Με αφορμή δε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και της αναθεωρητικής της στάσης στο θέμα της αλλαγής των συνόρων, η χώρα μας θέλει να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση και για την Τουρκία. Κάτι που, προσώρας τουλάχιστον, δεν υιοθετείται από τους εταίρους, οι οποίοι δίδουν δίκιο στην Ελλάδα απλώς στα... λόγια και μόνο σε αυτά.  

Σε στρατιωτικό επίπεδο, χθες φέρεται να ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας που είναι εγκατεστημένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το προχθεσινό μπαράζ παραβιάσεων, οι Τούρκοι ήταν «φρόνιμοι», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση τους τα επόμενα 24ωρα. Πάντως, τουλάχιστον όσον αφορά τη ρητορική, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στη στάση τους, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε χθες ότι υπάρχει «αναληθής» τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από την Ελλάδα και έκανε λόγο για «προκλητικές πτήσεις» των ελληνικών αεροσκαφών κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Ουσιαστικά η Άγκυρα -υποστηρίζει η ελληνική πλευρά- ψάχνει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να βάλει ακόμα πιο έντονα στο τραπέζι τη συζήτηση για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, με την αιτιολογία ότι αυτά δεν είναι αποστρατικοποιημένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει την τουρκική προκλητικότητα και στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, τόσο στο τετ α τετ που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν, όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο την επομένη, ύστερα από πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v