ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιορκία διαρκείας» στην κυβέρνηση για το ρεύμα

Στα γραφεία της ΡΑΕ σήμερα ο Α.Τσίπρας για τα υπερκέρδη. «Η υπό κατάθεση τροπολογία κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν συνιστά κίνημα ‘δεν πληρώνω’ αλλά νόμιμη πολιτική κίνηση». Ν.Ανδρουλάκης: “τα δικαστήρια θα λύσουν το πρόβλημα ή οι πολιτικές αποφάσεις;”

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιορκία διαρκείας» στην κυβέρνηση για το ρεύμα

Καθημερινή πίεση στην κυβέρνηση ασκεί πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση, μέχρι να αντιμετωπίσει το θέμα των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί σήμερα τα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου να ζητήσει (και… να δώσει) στοιχεία για τα περίφημα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν συνεργάτες του, εδώ και τρεις μήνες ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει φορολόγηση αυτών των υπερκερδών “όταν παραδώσει τα στοιχεία η ΡΑΕ”. 

“Εμείς έχουμε στοιχεία για τα υπερκέρδη, σε καθημερινή βάση, πώς γίνεται να μην έχει η κυβέρνηση;”, σημειώνουν, υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα μήνα, σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που ευθύνεται για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος,  πηγές του κόμματος παραπέμπουν στην “εμφανή αμηχανία” της κυβέρνησης και στην προσπάθεια της να την διαστρεβλώσει.

Επισημαίνουν δε, ότι: 

  • Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καλεί σε κίνημα “δεν πληρώνω” τους καταναλωτές (όπως υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι), αλλά με την τροπολογία που καταθέτει ζητά να ψηφιστεί από τη Βουλή η μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη περί της νομιμότητάς της.
  • Η κατηγορία περί “κινήματος ‘δεν πληρώνω’ προσβάλλει και διασύρει τους δικηγορικούς συλλόγους, οι οποίοι καλύπτουν τις μαζικές, συντονισμένες, προσφυγές των καταναλωτών στη Δικαιοσύνη εναντίον της ρήτρας. Και, μάλιστα, εκπροσωπώντας δωρεάν τους καταναλωτές που θα προχωρήσουν στις προσφυγές.  Άλλωστε, προσφυγές για τη ρήτρα κάνουν και θα κάνουν οι ίδιοι οι δικηγόροι λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών που αφορούν τα δικά τους γραφεία και σπίτια. Παρανομούν δηλαδή και οι δικηγόροι;”, σημειώνουν δηκτικά.
  • Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας είναι σαφώς “νόμιμη κίνηση” και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αρνητικό αποτέλεσμα. Παραπέμπουν, προς τούτο, σε δικαστικές αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών παρότι οι δανειακές συμβάσεις είχαν θεωρηθεί “άτρωτες”.

Ν. Ανδρουλάκης: Δικαστήρια ή πολιτικές αποφάσεις; 

Να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει την τροπολογία ώστε να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια από Τρίτη, οπότε θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τις διακοπές του Πάσχα. 

Ακόμα και εάν η κυβερνητική πλειοψηφία αρνηθεί να την θέσει προς ψηφοφορία (σ.σ. όπως αναμένεται, πλην απροόπτου), η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μείζονος σημασίας θέμα τη στάση που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα κόμματα. 

“Είναι σημαντικό να βρεθεί η κυβέρνηση απέναντι σε ένα ‘τείχος’ κι ας αναλάβει την ευθύνη να το αγνοήσει”, σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Με την επισήμανση ότι οι καταναλωτές, που έχουν ξεπεράσει πλέον τα όριά τους, θα αξιολογήσουν τη στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και του κάθε κόμματος ξεχωριστά. 

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της τροπολογίας, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Βόλο, “φωτογράφισε” αρνητική στάση. “Άκουσα σήμερα τον κ. Τσίπρα αλλά οι δηλώσεις του δεν απαντούν στο πρόβλημα. Δηλαδή, τα δικαστήρια θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας ή οι πολιτικές αποφάσεις;”, τόνισε. Προσθέτοντας ότι “οι οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας επιμένουν στην επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή, απόφαση όμως που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσκρούει σε αντιδράσεις άλλων χωρών”.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, επιπλέον, υποστηρίζουν ότι “οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας καλύπτουν την αισχροκέρδεια” και τους καλούν να στηρίξουν την πρότασή τους για πλαφόν στη λιανική που έχει την έγκριση της ΕΕ. 

Επ' αυτού (και χωρίς να μπαίνουν σε φραστική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει καταθέσει από τον Σεπτέμβριο πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνει τόσο το πλαφόν, όσο και τις μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στον ΦΠΑ στα βασικά είδη. 

Στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης “τα δικαστήρια θα λύσουν το πρόβλημα ή οι πολιτικές αποφάσεις;”, απαντούν ότι η ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή είναι πολιτική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v