Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένα επενδυτικά projects στο μικροσκόπιο του Μαξίμου

Μετά τις συμφωνίες στο Άμπου Ντάμπι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα Γάλλους κορυφαίους επιχειρηματίες. Οι αμερικανικές επενδύσεις στην ατζέντα του πρωθυπουργού στην επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ξένα επενδυτικά projects στο μικροσκόπιο του Μαξίμου

Τον πολλαπλασιασμό των θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να ξεπεραστούν οι σκόπελοι από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και να σταθεροποιηθεί η χώρα σε ασφαλή μονοπάτια.

Από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τόσο την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία αυτό το καλοκαίρι όσο και την επίτευξη της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, και από τότε ξεκίνησε ένα σαφάρι σημαντικών ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα σε μία ευρεία γκάμα πεδίων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα και στη συνάντηση που είχε με τον Διάδοχο του Θρόνου Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, της ενέργειας, της υγείας, της αστυνομικής συνεργασίας και της τυποποίησης.

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά την ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και τη δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων (MEDEF) που επισκέπτονται την Αθήνα για την περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών. Η γαλλική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο Geoffroy Roux de Bézieux και πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του MEDEF (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της L’Oreal, Jean-Paul Agon), καθώς και από 27 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, διεθνώς αναγνωρισμένες στον τομέα τους. Αρκετές από αυτές είναι καλά εδραιωμένες στην Ελλάδα, διαθέτοντας παραγωγική βάση εδώ, ενώ άλλες θέλουν να βολιδοσκοπήσουν τις συνθήκες και τις τυχόν ευκαιρίες που μπορούν να βρουν στη χώρα μας.

Αλλά και στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, από το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στην ατζέντα του και την ενίσχυση των οικονομικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ήδη, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει εσχάτως σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι «με τη συνετή πολιτική, οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν».

«Αυτό που θέλω να επισημάνω για όσους από εσάς σκέφτεστε να επενδύσετε στην Ελλάδα είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος ή ο άνεμος. Είναι επίσης μια χώρα που διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together» με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bpifrance, Nicolas Dufourcq, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Αυτό αναμένεται να επαναλάβει και στις νέες επαφές του με τους υποψήφιους επενδυτές, αισιοδοξώντας για τη θετική έκβαση.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v