Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές προσδοκίες για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ποια θέματα θα συζητηθούν απόψε στον Λευκό Οίκο. Ποιο το στοίχημα της κυβέρνησης. Η κρίσιμη συγκυρία και ο ρόλος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι ελληνικές προσδοκίες για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Εδώ και καιρό, από το πρώτο κιόλας διάστημα της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ στο τέλος του 2020, το Μέγαρο Μαξίμου επεδίωκε μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί του. Η διάθεση υπήρχε και από τις δύο πλευρές, οι συνθήκες όμως -λόγω της πανδημίας- δεν το επέτρεψαν να γίνει νωρίτερα και τελικά σήμερα, στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν και η αυριανή ομιλία του στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, δηλαδή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως σημειώνουν στην Κυβέρνηση, «αφενός, αντικατοπτρίζουν την αυξημένη σημασία που έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου, καταδεικνύουν το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο, προς όφελος της χώρας».

Η χρονική συγκυρία, κατά την οποία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων αυτής, καθώς και με εκπεφρασμένη τη σταθερή προσέγγιση της Αθήνας προς τη Δύση.

Στον απόηχο της τροποποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών που πήρε το «πράσινο φως» από την ελληνική Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ταυτόχρονα ως ο πρωθυπουργός μιας χώρας που αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ευρεία ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που συνδέονται με τις τεκτονικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και τις θέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενώ επί τάπητος θα τεθούν επίσης διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), το οποίο υποστηρίζεται ιδιαίτερα και από το Κογκρέσο.

Αμυντική συνεργασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει προς συζήτηση τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ επί τάπητος θα βρεθούν οι ενστάσεις της Άγκυρας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η επιπλέον αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ήδη έντονες είναι οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της χώρας μας από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, μέσα από την πιθανή απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων από πιο σύγχρονα.

Η συζήτηση θα περιλάβει και τα ενεργειακά, την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τη βούληση της Ελλάδας να καταστεί κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ελπίδα της ελληνικής πλευράς είναι στη σημερινή συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης να βρει «ευήκοα ώτα» και να εξασφαλίσει θετικές δηλώσεις, αλλά και τη δέσμευση για έμπρακτη στήριξη της χώρας μας εκ μέρους των ΗΠΑ.

«Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους της ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος… Η ενισχυμένη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ επενδύει σε υποδομές, κινητοποιεί τις τοπικές οικονομίες και, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά δεδομένα, υπηρετεί τους αμυντικούς αλλά και τους ενεργειακούς στόχους της Ελλάδος… Η ελληνική φωνή ακούγεται τώρα παντού και με προσοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στην τελευταία του παρέμβαση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που θα παρατεθεί προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v