Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν δεχόμαστε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο Πούτιν δεν πρέπει να πετύχει για να μη βρει μιμητές ο αναθεωρητισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία στο Κογκρέσο. Κάλεσμα να μην ξεχνιέται το Κυπριακό. Το έμμεσο μήνυμα για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας.

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν δεχόμαστε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Με αρκετές παραπομπές στην ιστορία Ελλάδας και ΗΠΑ, έμφαση στις σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερη αναφορά στην πόλεμο της Ουκρανίας -την οποία συνέκρινε με τη χώρα μας, αλλά και μηνύματα όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα και δη το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε νωρίτερα την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ομιλία του στο Κογκρέσο, στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ο Έλληνας πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε αρκετές φορές, ενώ ιδιαίτερης υποδοχής έτυχε και από τους Έλληνες ομογενείς -μέλη του Κογκρέσου και επίσημους προσκεκλημένους- που βρέθηκαν στο χώρο.

Εχω επίγνωση των μεγάλων δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους νομοθέτες της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Οπως όλοι οι Ελληνες, κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσιγκτον αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική στα κτίρια θυμίζει τον Παρθενώνα πριν κλαπούν τα μάρμαρα, επεσήμανε. 

Ερχομαι ενώπιόν σας να γιορτάσουμε ένα θαύμα, την ελληνική ιδέα που άλλαξε για πάντα τον κόσμο: ότι οι κοινωνίες λειτουργούν καλύτερα όταν συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Είναι η Δημοκρατία. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο ριζοσπαστική ήταν αυτή η ιδέα πριν από 25 αιώνες.

Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα δημιούργησε μια έκρηξη του πνεύματος, στη φιλοσοφία και την τέχνη.

Πέρυσι γιορτάσαμε 200 χρόνια από τον δικό μας πόλεμο Ανεξαρτησίας. Αυτή τη φορά οι Ελληνες πήραν έμπνευση από τις ΗΠΑ. Από τη μακρινή Πελοπόννησο στάλθηκε αίτημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

 Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην έξοδο του Μεσολογγίου και σύγκριση με τη Μαριούπολη

Οι δυο χώρες ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ζήσαμε εμφυλίους, αλλά βγήκαμε από τις κρίσεις ισχυρότεροι.

Ο κόσμος άλλαξε τους τελευταίους μήνες, αλλά τα σημάδια ήταν μαζί μας για δεκαετίες, είπε. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πιστέψαμε ότι η Ευρώπη βρήκε τον δρόμο προς την ειρήνη και ότι με την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης καμιά χώρα δεν θα απειλούσε την άλλη.

Δεν είδαμε τα σημάδια με τις κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία και την Κριμαία. Βλέπουμε την τραγωδία που εξελίσσεται στην Ουκρανία. 

Θα είμαι ξεκάθαρος: Δεν έχουμε κάτι με τον ρωσικό λαό, με τον οποίο μας ενώνουν πολλά. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε αδιάφοροι σε μια μάχη που θυμίζει τόσο πολύ αυτές που δώσαμε εμείς, τόνισε εισπράττοντας ηχηρό χειροκρότημα. 

Επιλέξαμε πλευρά: σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν, τόνισε συμπληρώνοντας ότι ο Πούτιν «δεν θα πετύχει, δεν πρέπει να πετύχει». Εξήγησε ότι πρέπει να σταλεί σε όλους τους πιθανούς οπαδούς του το μήνυμα ότι ο αναθεωρητισμός δεν θα περάσει. 

Εδώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και ζήτησε από το ακροατήριό του να μην ξεχνά την ανοιχτή πληγή του  Ελληνισμού που προκάλεσε η εισβολή στην Κύπρο. Πρέπει να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε. Δεν θα δεχτούμε ποτέ λύση δύο κρατών στη χώρα, είπε χειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσου. 

Η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη, πάντα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, επισήμανε. Αλλά υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο: ο διεθνής νόμος και ο άγραφος νόμος των καλών σχέσεων γειτονίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα δεχτούμε προκλήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό αφορά και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας που πρέπει να σταματήσουν αμέσως, είπε ο πρωθυπουργός. 

Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη Νότια Πτέρυγα. Θέλω να το σκεφτείτε όταν λαμβάνετε αποφάσεις για αμυντικά θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. σαφής αναφορά στο θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, καθώς και στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη. Αναφέρθηκε στη σημασία της τελευταίας για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Στρεφόμενος στην οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον λαϊκισμό που προσφέρει «εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα». Πληρώσαμε μεγάλο τίμημα στην Ελλάδα, σημείωσε. Ειδική αναφορά έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σε όλο τον κόσμο δυναμιτίζουν το κλίμα. 

Εκτίμησε ότι πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες χωρίς να χαθεί η δυναμική στην οικονομία, και έκανε έκκληση να ελεγχθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μην είναι τόσο τοξικά. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v