Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Πώς αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Πού υπήρξε ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών. Σε ποια σημεία δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Τζο Μπάιντεν.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

«Απολύτως επιτυχημένη» χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Μολονότι τα αποτελέσματα του ταξιδιού θα φανούν εν καιρώ και προφανώς δεν έγιναν γνωστά όλα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως μετά τις επαφές και τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, «η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη, αλλά και εγγυήτρια σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη». Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο κυβερνητικό σχέδιο».

Με μεγάλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση άκουσαν τον Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, να επισημαίνει πως «η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι πιο σημαντική από ποτέ». Όπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, «πρόκειται για το επιστέγασμα της αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής των τριών τελευταίων ετών, η οποία επιβεβαιώνει τις επιλογές μας».

Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων σε αρκετά θέματα, όπως στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο ενεργειακό. «Δυστυχώς, η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν τη διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του, μιλώντας στο Κογκρέσο, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: «Πήραμε θέση. Κατηγορηματικά. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν», σημείωσε.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη συγκράτησης των τιμών στην ενέργεια, καθώς και στον συντονισμό των ενεργειών τους με φόντο την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 30 και 31 Μαΐου. Μάλιστα, εξουσιοδότησαν τους συμβούλους τους να συνεργαστούν συστηματικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ εστίασαν στον αναβαθμισμένο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, στην οποία δραστηριοποιείται έντονα και ποικιλοτρόπως η Ουάσιγκτον.

«Κίνδυνος αστάθειας»

Στα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μηνύματα για τις τουρκικές προκλήσεις (χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία), επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις για το Κυπριακό, την ίδια στιγμή που μέσα στο Κογκρέσο κατήγγειλε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, στηλίτευσε τον αναθεωρητισμό σε όλες του τις μορφές, ενώ κάλεσε εμμέσως τα μέλη του Σώματος να σκεφτούν καλά πριν εγκρίνουν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. «Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», είχε χαρακτηριστικά.

Και μπορεί η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις να χειροκρότησαν θερμά την τοποθέτηση αυτή, ωστόσο ο κ. Μπάιντεν δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του  Άντονι Μπλίνκεν, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ως εξής: «Συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά, ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές».

Με προφανή ικανοποίηση, στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άκουσε τη βούληση του πρωθυπουργού για την αγορά μιας μοίρας αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, πέμπτης γενιάς, μια επιλογή που δείχνει να βρίσκει αντιδράσεις εντός των συνόρων, από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκε και η πρωτοβουλία 3+1, η συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση εμβάθυνσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, με επέκτασή της και σε άλλους τομείς πλην της αμυντικής συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v